Soepliefhebbers doen er goed aan om altijd gebruiksklare en voorverpakte porties soepgroente in het vriesvak te hebben. Niet alleen soep profiteert van die lekkere versheid. Ook andere gerechten, zoals curry's of eenpansmaaltijden, krijgen door verse groente of de daarvan gemaakte groentebouillon een extra dosis smaak.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Bereidingswijze: Was de groenten en snijd of breek ze in roosjes. Blancheer ze 3 minuten, doe ze in een kom met ijswater om af te koelen, laat ze uitlekken en laat ze volledig drogen. Verdeel ze vervolgens in een enkele laag over een met bakpapier beklede bakplaat en vries ze 2 uur in, of tot ze volledig bevroren zijn.
Behalve uien en paprika's, die u rauw kunt invriezen, moet u groenten blancheren of volledig koken voordat u ze invriest . Groenten blancheren of in kokend water dompelen, stopt de enzymen die verkleuring veroorzaken en bevroren producten papperig maken. Rauw fruit daarentegen kunt u prima invriezen.
4) Paddenstoelen, broccoli en andere groenten
Paddestoelen, avocado's, spinazie, rabarber (ja, het is een groente!); bonen, wortels, broccoli kunnen allemaal worden ingevroren. Als ze van nature een hoog watergehalte hebben, is het het beste om ze te pureren, te sauteren, te stoven voordat u ze invriest.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Voordat u groenten conserveert, moet u ze blancheren om de veiligheid en kwaliteit van het eindproduct te verbeteren. Alle groenten moeten worden geblancheerd en snel worden gekoeld voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd . Uitzonderingen: Gesneden of in blokjes gesneden uien, groene uien, prei en paprika's hoeven niet te worden geblancheerd voordat ze worden geconserveerd.
Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven. Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert.
Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd. Sommige voorgesneden groenten worden ook met minder zuurstof – ook wel 'gewijzigde of beschermende atmosfeer' genoemd - verpakt.
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet.
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan de overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Als u restjes bewaart zoals bijgerechten of geroosterde groenten, laat de groenten dan volledig afkoelen en bewaar ze in een diepvriesbestendige container . Zip-top zakken werken ook goed om in te vriezen, omdat u de overtollige lucht er gemakkelijk uit kunt persen, wat vriesbrand kan minimaliseren.
Vries groenten snel in door ze in één laag op een bakplaat met rand te spreiden . Wanneer de producten helemaal bevroren zijn, bewaar ze dan in luchtdichte containers of diepvrieszakken. Vul harde containers tot de rand en verwijder zoveel mogelijk lucht uit diepvrieszakken. Zorg ervoor dat u de datum op de verpakkingen zet.
Zodra de groenten helemaal zijn afgekoeld en goed uitgelekt, meng je ze voorzichtig met je handen. Verdeel ze in porties ter grootte van een maaltijd die geschikt zijn voor je gezin (ik woog de mijne in porties van 1 pond) en doe ze in stevige diepvrieszakken. Druk er zoveel mogelijk lucht uit en sluit ze af.
Groenten snijden en invriezen
Op die manier kan ik ze gebruiken voor kippennoedelsoep, aardappelsoep, groentesoep of een nieuwe mysterieuze soepvariant. Mijn typische mengsel is 4-6 stengels bleekselderij, 6-8 wortels, 1-2 uien en een paar teentjes knoflook. Blancheren is niet nodig voor soepgroenten. Gewoon snijden en invriezen!
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Of hak ze in hapklare stukken en vries ze in een grote klomp in — dat werkt ook. Zodra ze helemaal bevroren zijn, doe je ze in een diepvrieszak en bewaar je ze zes tot acht maanden in de vriezer. Je kunt de bevroren groenten direct in soepen, stoofschotels of smoothies doen zonder ze eerst te ontdooien.
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
Houd er rekening mee dat groenten voedingsstoffen en smaak verliezen als ze eenmaal zijn gesneden, omdat ze worden blootgesteld aan lucht (oxidatie). Door gesneden groenten goed te bewaren, blijven ze langer vers en smaken ze langer, en zijn ze ook heel gemakkelijk te eten als tussendoortje of te gebruiken in recepten . Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen worden gebruikt.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.