Die cuticula beschermt het ei tegen uitdroging en zorgt ook dat bacteriën van buitenaf niet door de eierschaal kunnen dringen. Dat fijne beschermlaagje, dat verwijder je wanneer je eieren wast. En dat is precies de reden dat het wassen van eieren in Europa niet is toegestaan.
De redenatie is dat een kippenei is bedekt met een dunne, beschermende "cuticula" of membraan, die voorkomt dat Salmonella en andere bacteriën de schaal binnendringen. Sommige Europeanen beweren dat koeling daardoor overbodig is en dat het wassen van het ei de cuticula wegspoelt .
Was de eieren nooit, daarmee beschadig je de breekbare schaal. Om het ei zit een belangrijke bacteriewerende laag. Wanneer je de schaal nat maakt, los je die laag op. Daardoor kunnen ziektekiemen zoals salmonella in het ei dringen.
Eieren verwerken in Europa
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella . Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Waarom wassen en koelen Amerikaanse eierproducenten en -verwerkers eieren? Door eieren te wassen en te koelen blijven ze vers, worden bacteriën uit het schaaloppervlak verwijderd en wordt het risico verkleind dat bacteriën de schaal binnendringen en iemand die ze eet ziek maken .
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Zonder cuticula moeten eieren koud worden bewaard, niet voor het product zelf, maar om de groei van bacteriën erin en erop te ontmoedigen. Omgekeerd is de kans veel kleiner dat eieren met hun beschermende lagen intact worden besmet met salmonella , althans aan de binnenkant, en daarom hoeven ze niet in de koelkast te worden bewaard.
Volgens Swan komt salmonella in Europa1 niet zo vaak voor [als in de VS2, en] kunnen kippen worden ingeënt tegen salmonella. Bovendien worden eieren niet met water schoongemaakt, waardoor de beschermende coating intact blijft en de kans kleiner wordt dat salmonella in het ei terechtkomt .
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Bewaar ze vervolgens veilig op een koele plek in uw huis. De eieren blijven tot wel enkele weken vers en veilig. Was ze voor gebruik of eten met warm water om vuil te verwijderen .
Als je een rommelig nest hebt met direct contact tussen ontlasting en schaal, zal je ei bacteriën herbergen, ongeacht de bloeistatus . De meer open schaalporiën op bloeiloze eieren zullen resulteren in zowel snellere veroudering van de eieren als een significante toename van het risico op infectie.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
In Groot-Brittannië en de meeste andere landen richten ze zich meer op dit soort bedreigingen, door alle leghennen te vaccineren om te voorkomen dat ze schadelijke bacteriën overbrengen op hun eieren of ontlasting. Ze wassen hun eieren niet, waardoor de cuticula intact blijft en koeling overbodig is .
In Europa vaccineren boerderijen kippen tegen salmonella . Dat betekent dat de cuticula nog intact is wanneer eieren worden verkocht. Het koelen van eieren met de cuticula intact kan er zelfs voor zorgen dat er schimmel groeit.
De Verenigde Staten verwerkt eieren anders dan een groot deel van de rest van de wereld. Voordat onze eieren in de supermarktschappen belanden, worden ze gepasteuriseerd in de schaal . Ze nemen een duik in een warm bad, waardoor het ei niet gaar wordt, maar de bacteriën op de schaal wel worden gedood, aldus de FDA.
Eieren hoeven daar niet uitgebreid gewassen te worden, waardoor de beschermende coating op het ei achterblijft . Omdat deze coating op de eieren blijft zitten, vinden de autoriteiten dat ze veilig op kamertemperatuur verkocht kunnen worden. In sommige Europese landen worden vaccins gebruikt om Salmonella bij leghennen te voorkomen.
Bekijk de lijst met ingrediënten op het voerlabel. Zoek naar vismeel, lijnzaad, lijnzaadolie, koolzaad of koolzaadolie. Dit zijn allemaal ingrediënten met veel omega-3-vetzuren. Voer dat te veel van deze ingrediënten bevat, produceert vaak stinkende eieren .
Franse roerei wordt gemaakt zonder melk of room en boter in de pan, dus ze bevatten veel minder vet . Ze zijn licht en luchtig met een delicate smaak. De Franse techniek breekt de dooiers en eiwitten in kleine stukjes terwijl je ze op laag vuur op het fornuis roert, wat een zachte, romige textuur creëert.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Je kunt eieren ongeveer twee uur op kamertemperatuur laten liggen, of een uur als de temperatuur 32 graden Celsius of warmer is, voordat je je zorgen gaat maken, volgens het Egg Safety Center. Na twee uur is het veiliger om die eieren weg te gooien en een nieuw dozijn te halen in plaats van het risico te nemen.
Bewaar uw eieren in de koelkast. Canadese eieren worden gewassen tijdens het sorteerproces, waardoor de beschermende laag wordt verwijderd. Door uw eieren in de koelkast te bewaren, beperkt u de groei van bacteriën . Bewaar het ei in de originele doos, zodat u ook de houdbaarheidsdatum bij de hand hebt.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.