Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
De Landjonker-kip van Lidl blijkt het meest vers te zijn en de minste bacteriën te bevatten. De Lidl-kip die afkomstig is van de Duitse slachter Emsland, scoort daarbij het allerbeste. De kipfilets die het relatief goed doen in de test zijn de biologische varianten, die het goed doen in dierenwelzijn en ESBL.
Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Een zelf gebakken stukje kip krijgt de voorkeur in een gezonde voeding. De bereidingswijze vergt ook enige aandacht. Kip gepaneerd en gebakken in de frituur slorpt veel vet op.
Op rauwe kip en gevogelte kunnen ziekteverwekkers voorkomen. De belangrijkste zijn de bacteriën salmonella en campylobacter. Deze komen regelmatig voor. Ook al is maar een deel van de kip ermee besmet, je kunt er wel flink ziek van worden.
Gebruik kookspray
Een van de beste manieren om gefrituurde kip gezonder te maken is door kookoliën te elimineren. Gebruik in plaats daarvan kookspray, die ongeveer 9 calorieën bevat voor elke seconde dat u spuit. Een ander voordeel van het gebruiken van kookspray in plaats van kookolie is dat uw keuken een stuk schoner blijft!
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Te veel kip eten kan leiden tot hogere cholesterolwaarden . Het zal geen verrassing zijn dat dit verband houdt met hart- en vaatziekten. Zo verhoogde het eten van kip en andere eiwitrijke producten indirect het risico op hart- en vaatziekten – gezondheidsproblemen die tot de dood kunnen leiden.
De American Heart Association raadt aan om niet meer dan 13 gram verzadigd vet per dag te eten, wat betekent dat een kleine portie rotisserie-kip ongeveer 23% van uw aanbevolen dagelijkse inname bevat. Het eten van verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, wat op zijn beurt het risico op hartziekten vergroot.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
De beste kip die u in de supermarkt kunt kopen, is biologisch, scharrel- of weidekip, vrij van antibiotica en luchtgekoeld .
Wanneer je wilt afvallen, kan je beter geen kip met vel eten. In het velletje zitten juist wel weer veel verzadigde vetten. Zo zijn er nog een aantal bewerkte kipproducten die jou niet helpen bij gewicht verliezen: gepaneerde kip, kipnuggets, kipknakworst en kipburgers. De beste keuze is onbewerkte kip.
Volgens een nieuw onderzoek bevat meer dan de helft van de kipproducten van Lidl multiresistente bacteriën – ziektekiemen die consumenten mogelijk ziek kunnen maken en niet goed reageren op behandeling. Dit zijn de resultaten van een microbiologische test die is uitgevoerd door een onafhankelijk, geaccrediteerd laboratorium.
Onze vleesproducten komen voornamelijk uit Europa. Samen met leveranciers en boeren werken we toe naar een zo hoog mogelijk dierenwelzijn. Veel van ons vers vlees en onze vleeswaren, maar bijvoorbeeld ook al onze maaltijdsalades, dragen dan ook het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
Sinds eind 2021 geldt dit voor al onze kipvleeswaren en sinds januari 2024 geldt dit voor al onze verse kip. Al onze verse kip komt van Nederlandse boeren. Samen zetten wij eerder al, in 2017, de stap naar een trager groeiend ras met meer ruimte en afleidingsmateriaal.
Kan ik 200g kipfilet per dag eten? Niet alleen is 200g kip per dag veilig , het levert ook voldoende proteïne om spieren op te bouwen (naast een trainingsschema natuurlijk — helaas is proteïne alleen niet genoeg), hoewel je dit ook uit verschillende bronnen kunt halen.
Het kan geen kwaad om in één keer zoveel kip te eten, maar het levert niet de voordelen op die je zou verwachten.
Kip bevat geen schadelijk transvet. Hoewel er geen specifieke aanbevolen limieten zijn voor cholesterolconsumptie, is het nog steeds belangrijk om een gezond niveau in uw lichaam te behouden. Een halve kip bevat 217 milligram, dus als u zich zorgen maakt over uw cholesterolgehalte, wilt u misschien niet de helft van de kip eten .
Een stukje kip past prima in een gezonde voeding: het is mager wit vlees en brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan zoals hoogwaardige eiwitten en vitamine B12. Kip is ook super veelzijdig. Je kan het gemakkelijk combineren met andere basisvoedingsmiddelen en op talloze manieren bereiden.
Kip is mager vlees.
Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip. Natuurlijk speelt ook de bereidingswijze een rol: gefrituurde kip is minder gezond dan een gegrild filetje, maar dat had je zelf ook al bedacht. Ook kipbereidingen, zoals kippenworst, zijn vetter dan de pure stukjes vlees.
Als je het goed gebruikt, kan kippenvel wat gezondheidsvoordelen bieden, maar je moet het ook met mate eten . Je kunt kip met vel een keer per week eten. Als het gekookt is, neemt kip met vel minder olie op dan kip zonder vel. Bovendien zorgt kip met vel ervoor dat je beter eet en minder trek hebt.
Neem Campylobacter, een door voedsel overgedragen ziekte die volgens de Centers for Disease Control (CDC) naar schatting 1,3 miljoen mensen per jaar treft. De wereldberoemde hoogleraar dierwetenschappen Temple Grandin merkt op dat kippen in de bio-industrie een ideale omgeving vormen voor de verspreiding van Campylobacter .
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.