Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
De geur, vaak omschreven als zoet of licht metaalachtig , wordt veroorzaakt door de afbraak van aminozuren in het vlees. Zoals u vast wel eens hebt ervaren, is er bij bedorven vlees een significante verandering in die geur.
Zo zou je deze geuren kunnen beschrijven als je schrijft: Zoet: suikerachtig, zoetig, misselijkmakend . Zuur: balsemachtig, wrang, zuur. Bitter: aards, geroosterd, poederig.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Het is de geur van vetzuur dat de bok in ruime mate produceert. Wanneer vlees begint te bederven gaat het naar roomboter ruiken, dit ruikt niet slecht. Het is alleen een teken dat er hele stammen melkzuurbacteriën bezig zijn om zich in het vlees te ontwikkelen. Deze maken de vluchtige en aromatische stof diacetyl.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Alle rundergehakt heeft een lichte ijzergeur. Rundergehakt dat bijna over de datum is, kan een iets sterkere geur hebben, maar is nog steeds veilig om te eten . Als een product echter een opvallende, scherpe geur heeft, is het hoogstwaarschijnlijk bedorven en moet het worden weggegooid.
Ranzig vlees ruikt ook nog steeds vies na het koken — je kunt dat soort rotzooi niet wegschroeien of braden. Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal.
Dit is normaal.) Wanneer u een vacuümverpakte verpakking opent, ruikt u mogelijk een licht pittige, zure of zwavelachtige geur , wat vaak het gevolg is van het feit dat de proteïne samen met zijn eigen sappen is verpakt. Melkzuur bouwt zich op in de verzegelde verpakking, wat simpelweg een teken is dat de proteïne goed is bewaard.
Bij deze aandoening detecteert uw neus geuren die anders zijn dan wat er daadwerkelijk is. U ziet bijvoorbeeld een banaan, maar ruikt rottend vlees. Parosmie treedt meestal op wanneer een infectie van de bovenste luchtwegen weefsels in uw neus en neusholte beschadigt .
Bedorven vlees heeft een sterke geur die nog steeds doet denken aan biefstuk, maar dan met een vleugje ammoniak . Sommige biefstukken kunnen ook een ei-achtige geur hebben. Als uw biefstuk over de houdbaarheidsdatum is en een onaangename geur heeft, is het waarschijnlijk niet veilig om te eten.
Als de textuur slijmerig is, is het waarschijnlijk bedorven. Een ander teken dat de biefstuk bedorven kan zijn, is de vieze geur. Als het vlees vies of zuur ruikt, is het waarschijnlijk bedorven .
In vacuüm verpakt vlees vormt zich melkzuur, dit ruikt na het openen van de verpakking, dep het vlees droog en laat het even luchten, na 30 minuten is de vacuümgeur al grotendeels verdwenen. Hoe langer het vlees in een lekke vacuum verpakking zit zal de geur toenemen en de houdbaarheid afnemen.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Natuurlijke muskus heeft een sterke geur die wordt omschreven als sensueel en dierlijk; het is de geur van warme, intieme huid. Tegenwoordig zijn er twee varianten op de markt: plantaardige en synthetische muskus. Plantaardige muskus wordt omschreven als crèmig en smeuïg, met de geur van verzorgde warme huid.
Parfumolie van en met zoete geuren wordt niet altijd een geur bedoeld die suikerzoet is, maar het kan ook een samenstelling zijn die bloemenzoet is, of gewoon een zoetig akkoord heeft of zelfs alleen een zoet karakter heeft. Geurolie van verse Ananas, tropisch, zoet, bekend en lekker.
Dierlijke geuren
Vrouwen houden van rijke, warme geuren die iets dierlijks hebben. Geuren met een dierlijke oorsprong doen het dan ook goed bij het verleidingsspel. Leer, amber en muskus zijn de enge, maar blijkbaar verrukkelijke toppers.
Fris: Geeft een frisse en schone geur, vaak geassocieerd met citrus, kruiden of waternoten. Oriëntaals: Impliceert een warme en exotische geur, vaak met noten zoals vanille, amber en muskus. Citrusachtig: Roept een heldere en pittige geur op, vaak met noten van citroen, limoen of grapefruit.
Controleer de verzegeling: Zorg ervoor dat de vacuümverzegeling intact is. Als de verpakking los zit of tekenen van lekkende sappen vertoont, kan er lucht in zijn gekomen, wat tot bederf leidt. Kleurcontrole: Na het spoelen zou het vlees binnen 30 minuten weer zijn natuurlijke kleur moeten krijgen. Als het grijs of bruin blijft en een sterke geur afgeeft, is het waarschijnlijk bedorven .
Als uw vlees ranzig ruikt, is dat waarschijnlijk ook zo. Bedorven rood vlees heeft een duidelijke, scherpe ammoniakgeur . Gooi uw vlees weg als het een slechte geur heeft, vooral als de houdbaarheidsdatum van het vlees is verstreken. Druk uw neus niet tegen of in de buurt van het vlees om het te ruiken.
Tijdens opslag en verzending kan vlees gas vrijgeven in de vacuümverzegelde zak, wat een sterke en soms onaangename zwavelgeur kan veroorzaken . Als dit gebeurt, haal het vlees dan gewoon uit de zak wanneer u klaar bent om te koken, spoel het af en laat het luchten totdat de geur is verdwenen.