Wij raden het niet aan. Het fruitdieet is in feite een crashdieet, waarbij je alleen maar fruit mag eten. De kans is dus groot dat je erg honger zult hebben. En hoewel fruit op zichzelf heel gezond is, mis je toch allerlei belangrijke voedingsstoffen en ook macronutriënten, zoals eiwitten en vetten.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
Te veel fruit kan tot darmproblemen leiden
Fruit bevat fructose, ook wel fruitsuikers genoemd. Die fructose kan bij een te hoge inname zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Ook kan je tandglazuur beschadigd raken bij het overmatig eten van fruit.
Beschermende werking. Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte.
" Ik zal niet aanraden om alleen fruit te eten bij het avondeten voor de algemene bevolking zonder onderliggende medische aandoeningen . Wij denken dat tarwe koolhydraten en suiker bevat, maar fruit bevat ook koolhydraten en natuurlijke suikers. Ik raad meestal aan om fruit te eten bij het ontbijt of als avondsnack, maar niet als hoofdmaaltijd.
Er wordt aangenomen dat het fruitdieet kan leiden tot een gewichtsverlies van 9 kg (of 20 lb) in 3 dagen . Gewichtsverlies, wat hetzelfde is als het verliezen van lichaamsvet, is echter alleen mogelijk als u een caloriearm dieet aanhoudt gedurende ten minste 7 dagen.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Zonde, want fruit is een gezonde snack boordevol vitamines, mineralen en vezels. Het verkleint de kans op allerlei ziektes, boost je dagelijkse energiebatterij en zorgt dat je sneller vol zit. De vuistregel is om twee stuks fruit per dag te eten, maar dagelijks 200 gram fruit is de officiële richtlijn.
Tenzij je een ketogeen dieet volgt of een intolerantie hebt, is er eigenlijk geen reden om de hoeveelheid fruit die je eet te beperken. Hoewel de meeste onderzoeken suggereren dat de optimale hoeveelheid twee tot vijf porties fruit per dag is, lijkt er geen kwaad te zijn in het eten van meer .
Fruit is gezond, maar je kunt er beter niet onbeperkt in gaan eten. Ook fruit levert energie en (van nature) fruitsuikers. Ondanks dat het dus veel gezonde voedingsstoffen levert kan je er daarom beter niet onbeperkt in eten.
Nacht. “Wil je toch fruit eten na het avondeten, ga dan voor vruchten met 'slaapverwekkende' eigenschappen. Kersen en kiwi's bijvoorbeeld hebben een hoog melatoninegehalte en kunnen ervoor zorgen dat je snel in een diepe slaap valt.
Hoewel er geen studies zijn die beweren dat het eten van fruit op een lege maag schadelijk is , is het altijd verstandig om ze te combineren met ander voedsel om ervoor te zorgen dat u een uitgebalanceerd dieet volgt. Opties zoals een chiapudding of yoghurtsmoothie zijn geweldige manieren om fruit in uw ontbijt op te nemen.
Je krijgt onder meer een eiwittentekort, waardoor je spieren afbreken. Fruit bestaat bijna helemaal uit koolhydraten, een vorm van suiker. Daar zitten geen vetten of eiwitten in. Die mis je dan, dat kan al snel desastreus zijn.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Alleen fruit als ontbijt is geen goede keuze als het je niet lang genoeg verzadigt. Als je een uurtje later weer trek krijgt in minder gezonde snacks, levert het je uiteindelijk niet veel op. Probeer daarom verschillende ontbijtjes met fruit uit voor jezelf.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Bepaalde soorten fruit en groenten waarvan vaak wordt gedacht dat ze zeer voedzaam zijn, bieden mogelijk geen significante gezondheidsvoordelen. IJsbergsla, komkommers, selderij, courgette, bananen, druiven, tomaten, bieten en appels bevatten relatief weinig essentiële voedingsstoffen.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker. Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen. Eet je fruit na de maaltijd? Dan zou je weleens last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel.