Eet uw laatste maaltijd tenminste drie uur voordat u gaat slapen. Zet het hoofdeinde van uw bed wat hoger; Zorg dat het hoofdeinde van uw bed 10 tot 15 centimeter hoger staat dan het voeteneind. De maaginhoud stroomt dan minder snel terug naar de slokdarm.
dossier Wandelen vlak na een maaltijd kan gerust, het is zelfs een uitstekend idee. Het bevordert de spijsvertering en het helpt je lichaam bij het regelen van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Het verbetert ook de gezondheid van het hart en het kan leiden tot een betere nachtrust.
Wacht met douchen
Douche vooral niet net na je avondeten. Je lichaamstemperatuur zal stijgen, waardoor je bloed naar het huidoppervlak stroomt om terug af te koelen. Er zal daarom geen bloed meer overblijven voor de vertering. Hierdoor vertraagt de spijsvertering en krijg je last van een opgeblazen gevoel.
Douchen na het eten kan natuurlijke oliën en enzymen op de huid wegwassen, die helpen bij de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen . Het lichaam verbruikt energie om de lichaamstemperatuur te reguleren tijdens het douchen. Dit kan ten koste gaan van de energie die nodig is voor de spijsvertering en het metabolische proces.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Na het eten gaan liggen kan het verteringsproces vertragen . Het kan ook een opgeblazen gevoel geven en leiden tot brandend maagzuur. Wacht ten minste 2 uur voordat u naar bed gaat. Gedurende deze tijd kunt u een wandeling maken, de afwas doen, dingen voorbereiden voor de volgende dag of tijd doorbrengen met uw kinderen.
Water drinken. Dit geeft niet heel erg snel problemen, maar als je na het eten een paar volle glazen water drinkt verdun je de verteringssappen in je maag.
Voordat je gaat slapen, koelt je lichaam juist af. Ook hieruit blijkt dus dat je lijf helemaal niet toe is aan slaap na een uitgebreide maaltijd. Daarbij hebben suikers en geraffineerde koolhydraten ook nog eens een stimulerende werking. Dus na zo'n maaltijd, voel je helemaal even geen zin om te gaan slapen.
Bewegen! Talloze studies tonen aan dat bewegen dé beste remedie is. Je lichaam krijgt een betere bloeddoorstroming, je suikerspiegel stabiliseert, en je maaltijd wordt sneller verteerd. Beweeg dus op elke manier mogelijk: doe de afwas, ga een tochtje wandelen, of dans de pannen van het dak.
Wandelen na het eten ondersteunt gewichtsverlies
Voldoende bewegen (i.c.m. met een goed voedingspatroon) speelt natuurlijk een onmisbare rol in het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Door te wandelen na de maaltijd nodig je de calorieën die je hebt gegeten uit om naar je spieren te gaan.
Suiker stimuleert namelijk de ontspanningsreflex van de maag. Doordat de maag verder gaat uitzetten, is er minder druk en voel je je minder verzadigd. Het lijkt dus alsof je helemaal nog niet vol zit en gerust nog een toetje op kan. Met andere woorden, het dessert maakt dus zélf een gaatje om in te passen.
Eet weinig producten met veel vet, suikers of zout. Denk aan frisdrank, fastfood, bewerkt vlees, alcoholische dranken en snoep. Eet gevarieerd en verdeel je eet- en drinkmomenten over een dag. Met gezonde voeding blijf je energiek en beperk je het risico op ziektes.
Gemiddeld verbrandt een persoon die 150 pond weegt ongeveer 100 calorieën per mijl die hij in een rustig tempo loopt. Langer of sneller lopen kan dat aantal verhogen. De gemiddelde persoon doet er ongeveer 20 minuten over om een mijl te lopen, dus een wandeling van 30 minuten na een maaltijd in een rustig tempo kan je helpen om tot 150 calorieën te verbranden, zo niet meer .
Ga rechtop zitten, leun niet eens achterover, ten minste een uur na het eten voor een betere spijsvertering . Je kunt ook proberen om in de vajrasana pose te zitten (moet goed worden gedaan). Het kan ongeveer 5 tot 15 minuten worden gedaan, zelfs na een zware maaltijd, wat de bloedstroom naar het onderlichaam verhoogt en het spijsverteringsstelsel goed laat werken.
Je gaat namelijk stinken als je een tijdje niet doucht en je huid gewend is aan vaak douchen. Normaal gesproken maakt de huid een vetlaag aan, door het douchen wordt die afgebroken en dan krijg je van die ruikende stofjes. Tegen die geur is douchen handig en nodig.
Wees weliswaar voorzichtig. Was je oksels één keer per dag (niet meer, tenzij je een zeer atletische of fysiek veeleisende baan of hobby hebt) met een zachte douchereiniger zoals Lipikar Syndet AP+ en wissel af tussen verschillende pH-gebalanceerde lichaams- of okselreinigers.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Geen speciale vetvorming tenzij je eet wat je kunt of wilt verbranden, als je een bad neemt na het eten . Het verhoogt alleen je bloeddruk en je hartslag, omdat je spijsverteringsstelsel actief bloed aan het trekken is en je bezig bent met andere activiteiten. Niets bijzonders meer dan dat!
Veel mensen zien het als een onhygiënisch iets, als mensen niet dagelijks douchen. Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
“Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast namelijk ook de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vies, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water.”
" De middag kan ook een geschikt moment zijn om te genieten van desserts, vooral als je kiest voor lichtere opties zoals desserts op basis van fruit of yoghurtparfaits. Het eten van zoetigheden in de middag kan helpen om je trek te stillen zonder je metabolisme te verstoren of later op de dag een suikercrash te veroorzaken.
Deze nagerechten staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezondere keuze: Magere en halfvolle yoghurt met weinig of geen toegevoegd suiker. Magere kwark. Fruit, vers en uit de diepvries.
De suiker in veel desserts kan ons kalmeren als we gestrest zijn en een instant humeur booster zijn. Maar hoe vaak is te vaak om te genieten van deze zoete lekkernijen? Een klein dessert dat dagelijks wordt gegeten kan deel uitmaken van een gezond dieet . De sleutel is om de portiegroottes te controleren.