Drink je graag smoothies of ben je fan van een ontbijt met braambessen, blauwe bessen én banaan? Dan zoek je vanaf nu misschien beter andere combinaties. Volgens een nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië verminderen de hoeveelheid flavonolen of flavonoïden wanneer je bessen mixt met banaan.
Een rijpe mango kun je beter niet in de buurt van een banaan bewaren. En een mandarijn niet vlakbij een meloen. Want fruit kan elkaar verkeerd beïnvloeden. Vooral als het dicht bij elkaar ligt.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Probeer geen zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien , of sub-zure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering. U kunt echter wel zure met sub-zure vruchten mengen. Om een soortgelijke reden moet u guaves en bananen niet mengen.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Het toevoegen van banaan aan een bessensmoothie vermindert de flavanolen die de consument binnenkrijgt met 84% , vergeleken met de controlegroep die een flavanolencapsule nam. Flavanolen zijn bioactieve verbindingen waarvan is bewezen dat ze een goede hart- en cognitieve gezondheid ondersteunen.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Spijsverteringsproblemen: Het mengen van fruit dat niet compatibel is, kan fermentatie veroorzaken, wat gas, een opgeblazen gevoel, indigestie of diarree kan veroorzaken . Deze spijsverteringsproblemen kunnen onaangenaam zijn en de normale spijsvertering verstoren. Verstoring van de opname van voedingsstoffen: Sommige fruitcombinaties kunnen voorkomen dat voedingsstoffen worden opgenomen.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
"Banaan mag niet worden gegeten met melk, wrongel of karnemelk, omdat de combinatie de spijsvertering kan verminderen en gifstoffen in het lichaam kan produceren. Het eten van deze combinatie kan leiden tot verkoudheid, hoest en allergieën", zegt de Ayurveda-expert. Wrongel kan zwelling veroorzaken en bloed (rakta), pitta en kapha verergeren.
Er zijn geen gevaren verbonden aan het eten van bananen en eieren samen . Sterker nog, ze zijn beide uitstekende bronnen van voedingsstoffen. Bananen zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, kalium en mangaan. Eieren zijn een goede bron van eiwitten, selenium, vitamine D, B12 en choline.
Het is dus beter om sommige fruitsoorten van elkaar gescheiden te bewaren. Appels, peren, perziken en bananen produceren veel ethyleen. Deze houd je dus best uit de buurt van andere fruitsoorten.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Toch zouden er momenten zijn waarop bijvoorbeeld je banaan, sinaasappel of meloen de meeste vruchten afwerpt. Het Voedingscentrum adviseert om iedere dag twee porties fruit te eten. Gezondheidscoach Jessica Rosen adviseert aan Elite Daily om dat in ieder geval 's ochtends bij het ontbijt te doen.
Bananen zitten boordevol suiker, waardoor het eten ervan op een lege maag een plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken . Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere problemen. Dit is de reden waarom diabetici altijd wordt gevraagd om hun dag niet te beginnen met een plak banaan.
Ja! Bananen en bosbessen zijn een geweldige combinatie . Naast dat we ze samen gebruiken voor een van onze favoriete smoothies, zijn we dol op de combinatie voor muffins, fruitspiesjes, ijsjes en om havermout mee te beleggen.
Ik hou van mango, ananas en bessen . Probeer deze aardbei-bananensmoothie of deze bosbessensmoothie. Voeg bladgroenten toe zoals spinazie, boerenkool of snijbiet.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk , heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Dr. Anshu Vatsyan, een Ayurveda-expert, vertelde indianexpress.com dat Ayurveda voedselcombinaties classificeert als compatibel en onverenigbaar. “Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet worden ingenomen met melk of yoghurt.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.