Volgens een onderzoek van de Consumentenbond lijkt sojamelk qua voedingswaarden het meest op koemelk. Het bevat evenveel eiwitten en energie als 'normale' melk. Alleen als er aan sojamelk calcium, vitamine B12 en vitamine D wordt toegevoegd, biedt het enigszins vergelijkbare vitaminen.
De nadelen van koemelk zijn de belasting voor het milieu, met name door het mestoverschot, het gebruik van land en water. Soja scoort op die punten beter. Voor de productie van soja is minder land en water nodig. Ook is er minder uitstoot van broeikasgassen.
Soja is een goede bron van vetarme en plantaardige eiwitten . Het is cholesterolvrij, heeft minder verzadigd vet dan koemelk en verlaagt het LDL in het lichaam. Koemelk heeft daarentegen meer calcium dan natuurlijke soja. Calcium, zoals we weten, helpt bij het opbouwen van botten en voorkomt osteoporose.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
Er zijn enkele misvattingen over de gezondheidseffecten van soja, maar over het algemeen kan je soja veilig eten. Voor een gezonde voeding is variatie het sleutelwoord. Als veilige dosis worden 2 tot 4 porties soja per dag gezien.
Volgens een onderzoek van de Consumentenbond lijkt sojamelk qua voedingswaarden het meest op koemelk. Het bevat evenveel eiwitten en energie als 'normale' melk. Alleen als er aan sojamelk calcium, vitamine B12 en vitamine D wordt toegevoegd, biedt het enigszins vergelijkbare vitaminen.
Sojaproducten bevatten verschillende stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals genisteïne en daidzeïne. Deze stoffen werken via verschillende routes.
Sojamelk is een geweldig plantaardig alternatief dat qua eiwitgehalte nauw aansluit bij koemelk, waardoor het de beste melk is voor 60-jarigen . Het levert ook essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen en is vaak verrijkt met calcium en vitamine D en B12.
Laag in verzadigd vet en laag in suikers, onze Alpro Soya drank is een uiterst heerlijke aanvulling op een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet en gezonde levensstijl . Een bron van vitamine B12 die kan helpen vermoeidheid en moeheid te verminderen, het bevat ook calcium, om het behoud van botten te ondersteunen.
Soja verlaagt de insuline response en daarmee overgewicht
Door soja aan de dagelijkse voeding toe te voegen kunnen we de insuline response, die wordt veroorzaakt door de glucose in het bloed, verlagen. Het lichaam blijft hierdoor langer vetten verbranden waardoor overgewicht verminderd wordt.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk. Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Sojamelk is een voedzame drank die weinig calorieën bevat, veel eiwitten en rijk is aan verschillende vitaminen en mineralen. Het drinken van sojamelk kan uw cholesterolwaarden verbeteren, hoge bloeddruk verlagen, ontstekingen bestrijden en gewichtsverlies of gewichtsbehoud ondersteunen.
Mogelijk. Hoewel het eten van sojaproducten uw low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, bekend als de "slechte" cholesterol, enigszins kan verlagen, heeft de American Heart Association geconcludeerd dat soja alleen uw cholesterol niet genoeg verlaagt om een groot verschil te maken in uw gezondheid .
Beveel soja- of amandelmelk aan als alternatief. Hoewel dit het risico op ijzertekort niet volledig zal omkeren, zullen deze melkalternatieven de ijzeropname niet verstoren zoals koemelk dat doet . Eenvoudige veranderingen in het dieet of consistente vitaminesupplementen zullen helpen ijzertekort te voorkomen.
Sojadrink heeft een lagere milieubelasting dan koemelk, maar de productie vraagt wel veel energie, omdat de sojabonen verwerkt moeten worden en de verse drink gekoeld wordt. De niet-duurzame teelt zorgt ook voor ontbossing, verwoestijning en erosie.
Soja is een uitstekende aanvulling op het dieet voor patiënten met gewrichtspijn . Het is rijk aan omega-3-vetzuren, wat betekent dat het ontstekingen in het lichaam kan verminderen. Ontstekingschemicaliën vallen de gewrichtsweefsels aan, wat leidt tot meer vocht in de gewrichten en kraakbeenschade. Dit veroorzaakt de pijnlijke symptomen die patiënten ervaren.
Soja geeft gezondheidsvoordelen zoals een verbetering van je darmflora en het verlagen van het 'slechte' LDL cholesterol. Het lijkt erop dat de inname van soja een beschermend effect heeft op borstkanker, prostaatkanker, longkanker, darm- en maagkanker.
"Soja bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, dat is een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt", vertelt ze. "Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af."
Hoeveel soja mag je eten? Wetenschappelijk bewijs toont aan dat regelmatige consumptie van 2-4 porties sojaproducten per dag niet alleen veilig is, maar ook gunstig is voor de gezondheid. Eén portie is één glas (225 ml) sojamelk of 100 g tofu, tempé of gekookte sojabonen.
De Consumentenbond stelt dat sojadrink de beste vervanger is. Een glas sojadrink telt net zoveel eiwitten als een glas halfvolle melk én bevat toegevoegde calcium en vitamine B2 en B12.
De symptomen van een primaire allergie voor soja kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, netelroos, angioedeem, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Sojamelk vs Mageremelk
Er zijn veel andere variaties op de markt, maar als het gaat om het opbouwen van spiermassa, is het veelvuldig geteste en bewezen origineel nog steeds beste manier om kilo's spiermassa te winnen. Van koeienmelk is bekend dat het meer proteïne, fosfor en calcium bevat dan elke andere soort melk.