Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Carotenemie werd voor het eerst beschreven in 1919 door Hess en Meyers en is de medische terminologie die geeloranje huidpigmentatie beschrijft als gevolg van hoge caroteengehaltes in het bloed . Overmatige consumptie van fruit en groenten met een hoog caroteengehalte is vaak de boosdoener.
Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Dit stofje zit vooral in wortels. Krijg je er te veel van binnen (een te hoge concentratie of een overschot), dan kan de huid oranje worden. Dit kan niet alleen kinderen treffen, maar ook volwassenen die bijvoorbeeld intensieve sapkuren of diëten volgen.
Wist je dat als je veel wortels eet je huid oranje kan kleuren? Wanneer je veel wortels eet, zal de hoeveelheid bèta-caroteen in je bloed hoger worden en op plekken waar je huid dun is zoals in je handpalmen zul je dan een lichte gele of oranje kleur kunnen zien.
Oorzaken van geelzucht
een te hoog aanbod bilirubine aan de lever, waardoor de lever dit onvoldoende kan verwerken. Dit is zeldzaam en komt bijvoorbeeld voor bij verhoogde afbraak van bloedcellen. een aandoening van of in de lever zoals bijvoorbeeld een virusinfectie (hepatitis A of hepatitis B).
Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
De kleur oranje aan de voeten
Het kan voorkomen bij mensen die veel groente en/of fruit eten waarin bètacaroteen voorkomt. Dat is vaak duidelijker aan de handen te zien dan aan de voeten. Een opvallende oranjegele kleur aan de voetzolen kan voorkomen bij het tamelijk zeldzame ziektebeeld pityriasis rubra pilaris.
Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
De belangrijkste behandeling is het verminderen van de hoeveelheid caroteenrijke voedingsmiddelen in de voeding . Hierdoor zal de carotenemie in de loop van de tijd langzaam verdwijnen.
Carotenemie wordt meestal gezien bij jonge kinderen, is niet giftig en veroorzaakt over het algemeen geen andere gezondheidsproblemen . Behandeling voor deze verkleuring is een verandering naar een dieet met weinig caroteen, maar het kan enkele maanden duren voordat de huid weer zijn normale kleur heeft.
De opvallende oranje kleurtoon van een zelfbruiningsproduct kan ontstaan wanneer iemand een product te veel gebruikt . Laag na laag zelfbruiningsproduct zal resulteren in een overmatige opbouw van DHA. Dit kan vervolgens resulteren in een te hoge concentratie van het product op uw huid, wat vervolgens uw kleur oranje kan maken.
Geelzucht is geen ziekte, maar een verschijnsel van een ziekte. Bij volwassenen is meestal een ontsteking of storing in de lever de oorzaak. Een veelvoorkomende oorzaak van geelzucht is hepatitis. Ook galwegaandoeningen veroorzaken vaak geelzucht.
Een gezonde huid ziet er gezond uit en voelt ook goed (zacht, warm). Dit komt door een goede doorbloeding van zuurstofrijkbloed (rode kleur) door de slagaderen en haarvaten en een goede afvloed van zuurstofarmbloed door de venen (blauwe kleur).
Een vitamine B12- tekort kan leiden tot een bleke huid en vergeling van de huid, geelzucht genoemd. Deze veranderingen in de huidskleur kunnen zich ontwikkelen wanneer het lichaam van een persoon niet in staat is om voldoende rode bloedcellen te produceren. Zonder voldoende rode bloedcellen kan de huid er bleek uitzien. Vitamine B12 speelt een rol bij de productie van rode bloedcellen.
Carotenemie is een aandoening die zich onderscheidt door de verkleuring van de huid tot een geeloranje pigment. Het kan worden veroorzaakt door de langdurige inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan caroteen . Caroteen is een lipochroom dat een gele kleur aan de huid geeft.
Schade aan de galwegen tijdens een operatie kan leiden tot een blokkade, waardoor gal niet goed kan stromen en geelzucht ontstaat . Geneesmiddelgeïnduceerde leverbeschadiging: Sommige medicijnen die tijdens of na een operatie worden gebruikt, kunnen leverschade veroorzaken, wat leidt tot geelzucht.
De behandeling is eenvoudig: verminder simpelweg de hoeveelheid bètacaroteenrijke voeding die u consumeert. Huidverkleuring zal doorgaans binnen een paar maanden vervagen en weer normaal worden.
Wanneer hoge niveaus bètacaroteen worden geconsumeerd, wordt niet al het pigment omgezet in vitamine A. Een deel ervan circuleert in de bloedbaan. Als deze hoge niveaus enige tijd aanhouden, kan de huid een oranje tint krijgen, een aandoening die bekend staat als carotenemie.
Cholestyramine en Colestipol : Cholestyramine, een medicijn dat wordt gebruikt om cholesterol te verlagen, kan de niveaus van dieet-bètacaroteen in het bloed met 30 tot 40% verlagen, volgens een onderzoek. Colestipol, een cholesterolverlagend medicijn dat vergelijkbaar is met cholestyramine, kan ook de niveaus van bètacaroteen verlagen.
Door de pigmentatie van de huid te stimuleren waardoor je sneller bruint. Een stofje dat op die pigmentatie inwerkt, is tyrosine. Dat stofje krijg je onder andere binnen door kalkoen, eiwit, cottage cheese, zalm, soja, amandelen en avocado te eten. Daarnaast is het ook belangrijk om veel betacaroteen binnen te krijgen.
Wortels zijn rijk aan een stof genaamd bètacaroteen. En het eten van grote hoeveelheden wortelen -- of andere groenten die bekend staan om bètacaroteen zoals gele pompoen -- kan leiden tot een verhoogd caroteengehalte in het lichaam . Dit uit zich in een gele of oranje verkleuring van de huid, of carotenoderma, zei ze.
"Je zou ongeveer 20 tot 50 milligram bètacaroteen per dag moeten eten gedurende een paar weken om je niveaus genoeg te verhogen om verkleuring van de huid te zien," zegt Dr. Piliang. Volgens haar komt dat neer op ongeveer 10 wortels per dag.
Oorzaken van eelt
In normale omstandigheden is eelt geen probleem en beschermt het ons. Maar het kan ook doorschieten en teveel worden. Eelt op de voeten komt vaak voor door een grote belasting, bijvoorbeeld tijdens sporten of werk. Nieuwe schoenen of niet goed passende schoenen kunnen een oorzaak zijn.
Mogelijke oorzaken van vergeling aan de onderkant van de voeten zijn geelzucht, bloedarmoede en eeltplekken . Mensen met gele voeten kunnen ook dikke, wasachtige of droge huidgebieden hebben. In sommige gevallen zijn alleen de tenen of de zool geel, terwijl in andere gevallen de hele voet deze kleur heeft.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.