Een vrucht pellen of schillen is de meest efficiënte manier om pesticiden te verwijderen die de schil zijn binnengedrongen.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Schillen is echter de beste manier om pesticiden te verwijderen die in de schil van fruit en groente zijn terechtgekomen ( 21 ).
Als vuistregel geldt dat wassen met water vuil, bacteriën en pesticideresten op verse groente- en fruitoppervlakken vermindert. Het wassen en wrijven van producten onder stromend water is beter dan het onderdompelen. Was fruit en groenten van de boerenmarkt, uw eigen tuin en de supermarkt.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Uiteindelijk kunnen zowel geschilde als ongeschilde appels een voedzame aanvulling zijn op uw dieet . "Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en dieetbehoeften. Als u de schil lekker vindt en kunt verdragen, bieden ongeschilde appels extra vezels en voedingsstoffen", aldus Dr. Rao.
De schil is het meest voedingsrijke deel van een appel , dus gooi de schil niet weg! Volgens Healthline bevat een rauwe appel met schil tot 332% meer vitamine K, 142% meer vitamine A, 115% meer vitamine C, 20% meer calcium en tot 19% meer kalium dan een geschilde appel.
De residuen zijn zo laag dat volgens de pesticidencalculator van Safe Fruits and Veggies een kind elke dag 340 porties appels kan eten zonder effect van pesticidenresiduen . Een vrouw kan 850 appels per dag eten en een man 1190 appels per dag zonder effect.
29 februari 2024
Was verse producten voor het eten of bereiden onder koud stromend water om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen . Dit vermindert de aanwezigheid van bacteriën. Als er een hard oppervlak is, zoals op appels of aardappelen, kan het oppervlak worden geschrobd met een borstel.
Appelvlees en schil kunnen een waardevol onderdeel zijn van een gezond dieet. Maar het kauwen of vermalen van appelpitten zorgt ervoor dat amygdaline vrijkomt. In de maag produceert deze verbinding een kleine hoeveelheid cyanide, wat zeer giftig is . Mensen kunnen de amygdaline in appelpitten gemakkelijk vermijden door ze te verwijderen of eromheen te eten.
Met uitzondering van pesticiden met een sterke polariteit en een hoge oplosbaarheid in water, blijven de meeste pesticiden in de schil van een peer achter en kunnen verwijderd worden door de peer te schillen .
Schillen zou effectief kunnen zijn , zeiden de onderzoekers, maar zou een verlies van de voedingsstoffen in de schil met zich meebrengen. Komkommers en appels zijn beide bedekt met een natuurlijke beschermende laag was, maar zodra pesticiden door die laag heen diffunderen, wordt het moeilijker om ze af te spoelen, zei Dr.
Wanneer u klaar bent om te genieten van een appel van uw herfstoogst, spoelt u verse appels gewoon af met koud water . Als u op zoek bent naar een diepere reiniging, wast u appels met koud water gemengd met een snufje baking soda. Zorg ervoor dat u de grotere appels eerst eet, aangezien kleinere appels beter bewaard kunnen worden en de neiging hebben om langer mee te gaan.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Door appels twee minuten onder te dompelen in een oplossing van baking soda werden meer pesticiden verwijderd dan door ze twee minuten te laten weken in de bleekoplossing, of twee minuten te spoelen in stromend kraanwater. Maar het duurde 12 tot 15 minuten in de oplossing van baking soda om de pesticiden die in deze studie werden gebruikt volledig te verwijderen.
Ongewassen fruit kan een aanzienlijke hoeveelheid pesticideresten en potentieel schadelijke bacteriën bevatten . Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de steel en de voet van de appel.
Zelfs met een goede spoeling achteraf, zal er wat zeepresten worden geabsorbeerd door uw appels, en de meeste zepen bevatten chemicaliën die niet veilig zijn om te eten. 1 Gebruik in plaats daarvan alleen water of gecombineerd met azijn of baking soda . Volgens de USDA en FDA is er geen reden om te veel geld uit te geven aan het wassen van groenten en fruit.
Traditionele “fruitreinigingsoperaties kunnen pesticiden niet volledig verwijderen”, aldus het artikel. Wanneer de techniek bijvoorbeeld wordt gebruikt om een appel te onderzoeken, zeggen de onderzoekers dat de “beeldvormingsresultaten bewijzen dat de pesticiden door de schillaag heen dringen tot in de pulplaag ”.
Biologisch scoort beter
Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.
Het USDA Pesticide Data Program vond resten van 35 pesticiden op aardappelschillen . Zorg ervoor dat u uw aardappelen altijd grondig wast, met een groenteborstel en, als u die hebt, veggie wash of een beetje azijn en water.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.