Als gevolg van krapte van het aanbod op de wereldmarkt door vogelgriep steeg de wereldprijs boven de Europese prijs. Schaarste speelt de internationale koper parten en daardoor kwam de qua kostprijs duurdere Europese kip in beeld als exportproduct naar de wereldmarkt.
In 2024 zullen de marktomstandigheden langzaam veranderen, mede doordat consumenten geleidelijk minder sterk gefocust zijn op prijs door verbeterd besteedbaar inkomen. Hierdoor zal de vraag naar kip herstellen en dat biedt kansen voor verdere waardevermeerdering van kipproducten.
Waarom is de biologische kip in verhouding duurder? De biologische kippen worden 2 maal zo oud als de gewone kippen. Het voer is 2 maal zo duur en ze hebben heel veel ruimte om te leven.
Online kipfilet bestellen | 100% kip | V.a. €7,69 p/kg – MeatDiscounter.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Vergeleken met rundvlees is kip een betere bron van eiwitten . Als gevolg van het hoge vetgehalte is rundvlees een vlees met een hoger vet- en caloriegehalte. Kip bevat meer vitamine A, vitamine E, vitamine K, vitamine B1, B3 en B5. Rundvlees bevat echter aanzienlijk meer foliumzuur en vitamine B12.
Kip is een eiwitrijk voedsel dat kan helpen bij gewichtsbeheersing en het risico op hartziekten kan verminderen . Kip bevat het aminozuur tryptofaan, dat in verband is gebracht met hogere niveaus serotonine (het "feel good"-hormoon) in onze hersenen.
Er zitten meer pezen (die witte dingen) en die moet je natuurlijk weghalen. 🤑 Kipdijfilet is wat goedkoper dan kipfilet. Maar het prijsverschil valt mee: het gaat om een tientallen centen. 🥰 Daarnaast is er een verschil in smaak en structuur: kippendijen zijn vaak wat malser door het hogere vetgehalte.
€ 14,25 per kilo
Een kipfilet weegt gemiddeld 200 gram.
- 6,95 per kilo
Onze kipdijfilet is lekker mals, makkelijk te bereiden en naar eigen smaak te marineren. Kenmerk van kipdijfilet is dat deze een erg gezond stukje vlees is, vetarm en lichtverteerbaar is.
Ook biologisch gehouden dieren mogen met antibiotica behandeld worden. Net zoals in de gangbare veehouderij. Ook als biologisch gehouden dieren ziek worden, krijgen ze antibiotica toegediend.
Het algehele risico op veel ziektes zoals hartgerelateerde ziektes en obesitas is lager wanneer biologische kip wordt vergeleken met industriële kip . Biologische kip heeft ook bijna de helft minder kans om Salmonella te dragen, vergeleken met conventioneel industrieel kippenvlees.
Voedingsstoffen. Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Halalvlees is namelijk goedkoper, omdat de winstmarges lager zijn dan bij de traditionele supermarkten. Ook zijn de tussenschakels in de halal vleesindustrie minder en is er geen sprake van voorverpakt vlees. Naast dat halalvlees goedkoper is, is het natuurlijk ook erg lekker!
De kosten van een hele kip stegen met 14,8%, van $ 1,62 per pond in januari 2022 tot $ 1,86 per pond in dezelfde maand in 2023. Simpel gezegd: veel kippen werden ziek en stierven . Omdat de vraag naar kip relatief stabiel blijft, zal een afname van het aanbod ervoor zorgen dat de prijzen stijgen.
Slechts vier weken lang lag de prijs boven het huidige niveau en voor 2022 kwamen prijzen van boven de €1 zelden voor. De voornaamste reden voor de hoge prijzen op de pluimveevleesmarkt is het krappe aanbod. Met name het aanbod op de Europese markt staat onder druk.
De Landjonker-kip van Lidl blijkt het meest vers te zijn en de minste bacteriën te bevatten. De Lidl-kip die afkomstig is van de Duitse slachter Emsland, scoort daarbij het allerbeste. De kipfilets die het relatief goed doen in de test zijn de biologische varianten, die het goed doen in dierenwelzijn en ESBL.
Je mag 100 gram vlees, vis of vleesvervanger per dag eten.
Bij het kopen van kip zijn drumsticks en dijen vaak goedkoper dan kipfilets . Kijk uit naar kipfilets als ze in de aanbieding zijn. Als uw winkel een aanbieding heeft op kip, kunt u extra kopen en het ongekookt invriezen voor maximaal 9 maanden.
Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon!
Het verschil tussen de twee soorten vlees is grotendeels te danken aan het type spierweefsel en het myoglobinegehalte. Het witte vlees in kipfilets bevat meer eiwitten en minder vet, terwijl het donkere vlees in kippendijen meer vitaminen en mineralen bevat . Simpel gezegd, de beste keuze is degene die mensen het liefst eten.
Wanneer je wilt afvallen, kan je beter geen kip met vel eten. In het velletje zitten juist wel weer veel verzadigde vetten. Zo zijn er nog een aantal bewerkte kipproducten die jou niet helpen bij gewicht verliezen: gepaneerde kip, kipnuggets, kipknakworst en kipburgers. De beste keuze is onbewerkte kip.
Helaas behoren kippen tot de meest mishandelde dieren op de planeet . Van wrede verminkingen zoals het verwijderen van snavels tot het fokken om op onnatuurlijke snelheid te groeien, kippen op intensieve boerderijen leven een ellendig leven. Om het nog erger te maken, is er geen enkele federale wet die kippen beschermt tegen mishandeling.
Het is niet per se ongezond om elke dag 500 gram kip te eten, maar het is misschien niet het beste idee voor een uitgebalanceerd dieet . Het dagelijks eten van zoveel kip kan resulteren in een hoge inname van verzadigd vet en cholesterol, wat het risico op hartziekten kan verhogen.