Ongeveer een op de tien zware drinkers ontwikkelt uiteindelijk levercirrose, meestal na een termijn van 10 tot 20 jaar [6, 7]. Levercirrose is in de meeste gevallen onomkeerbaar en geeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van leverkanker (hepatocellulair carcinoom, Figuur 2.6) [8].
Klachten en symptomen
Cirrose ontstaat langzaam. Vaak krijgen mensen pas klachten als de lever zo beschadigd is dat deze niet goed meer werkt. Als de lever stoffen niet goed meer kan aanmaken of afbreken, krijgt iemand klachten zoals: misselijkheid.
Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
Een diëtist kan u hierbij een persoonlijk dieetadvies geven. De meest voorkomende diëten bij gecompliceerde levercirrose zijn een zoutbeperkt dieet en een vochtbeperkt dieet. Als u slokdarmspataderen heeft, vermijd dan voedsel met harde stukjes, graatjes of botjes om bloedingen te voorkomen.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
Levercirrose is levensgevaarlijk. Iemand die door blijft drinken bij een levercirrose kan daar aan overlijden. De enige manier om te voorkomen dat levercirrose erger wordt, is door te stoppen met alcohol drinken.
Mensen met levervetting voelen onder andere (milde) pijn rechtsboven in de buik (de lever ligt rechts in de bovenbuik). Leververvetting door regelmatig alcohol drinken is de meest voorkomende leverbeschadiging, en vormt volgens M.
In een gevorderd stadium van levercirrose stroomt het bloed steeds moeilijker door de lever. Hierdoor ontstaat er stuwing in de bloedvaten van de lever en de darmen. De druk in de poortader (bloedvat dat bloed naar de lever aanvoert) neemt hierdoor toe. Dit wordt 'portale hypertensie' genoemd.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Wanneer er veel vocht in uw buik zit, kan dit buikpijn, verminderde eetlust en kortademigheid geven. vergrote milt. Dit kan pijn links onder in uw buik geven. Door een grote milt kan het aantal bloedplaatjes verlaagd zijn, waardoor er sneller blauwe plekken of een bloeding ontstaan.
Levercirrose kan klachten geven als afname van de eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn, concentratieverlies, geelzucht en jeuk. Ook komt gewichtsverlies vaak voor, met daarbij vermoeidheid en zwakte door afname van spierweefsel en spierkracht.
Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.
De ziekte geeft in het begin vaak geen klachten. Wanneer er klachten zijn, is de levensverwachting zonder een levertransplantatie 5 tot 10 jaar.
Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid. Bij 1 op de 5 mensen met leververvetting ontstaat een ontsteking van de lever (hepatitis).
Bloedonderzoek geeft een beeld van hoe goed de lever functioneert. De uitslagen geven informatie over de ernst van de levercirrose en of er ontstekingen zijn. Ook kan het bloed aanknopingspunten geven over de oorzaak van de levercirrose en de manier waarop deze het best behandeld kan worden.
Symptomen die duiden op een verstoorde ontgifting en overbelaste lever zijn: Vermoeidheid en/of 's morgens moeizaam op gang komen. Huidproblemen. Hoofdpijn.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine. Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'