Als u lekker wilt slapen, vermijd dan een volle maag voor het slapen gaan. Veel eten voor het slapen gaan, gaat ten koste van de kwaliteit van de slaap en kan ook ten koste gaan van de duur van de slaap. Daarnaast kunt u van vet en/of kruidig voedsel last krijgen van brandend maagzuur en indigestie.
Met een volle maag naar bed gaan is niet echt bevorderlijk voor een goede slaap. Een te lege maag is echter ook zeker niet aan te raden. Wie gaat slapen met een hongergevoel zal moeilijk in slaap komen en vaak onrustig slapen.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Goed voor je spijsvertering
Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt. Het stimuleert de afscheiding van alvleesklierenzymen.
Je eten moet verteerd worden, maar precies dat gaat 's nachts een stuk minder snel. Je lijf is namelijk in ruststand niet gewend om eten te verteren. Je lijf wil rust, maar blijft op deze manier te actief om goed in slaap te kunnen komen.
Maar ook met een hongergevoel naar bed gaan, komt de slaapkwaliteit niet ten goede en kan er voor zorgen dat je slechter inslaapt, waarschuwen beide experts. De richtlijn is om twee tot drie uur voor het slapengaan je laatste grote maaltijd te nuttigen.
Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur. En dat kan op de langere termijn zelfs leiden tot een slecht sluitende maagklep.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Op je zij slapen
Liggen jouw armen in je slaaprichting en zijn je benen opgetrokken dan is dat goed tegen stress, apneu en lage rugpijn.
De meeste mensen liggen het gemakkelijkste op hun zij. Daarom is het meteen ook de meest natuurlijke positie. Je ruggenwervels vormen – mits je over een goed aangepaste matras en bedbodem beschikt – een mooie, horizontale lijn. Bovendien is de kans op snurken of slaapapneu kleiner wanneer je op je zij slaapt.
Drink het equivalent van 1 groot glas water en neem kleine slokjes. Drink 1 glas water vóór je gaat slapen, zodat je lichaam goed gehydrateerd blijft tijdens de nacht en om dehydratatie te voorkomen. 's Nachts verlies je - omdat je altijd iets transpireert - zomaar een groot glas water, of meer als het heel warm is.
De beste bron van calcium is te vinden in lactose producten zoals kaas, yoghurt en melk. Calcium helpt het lichaam bij de aanmaakt van melatonine en tryptofaan. Zoals al eerder besproken dragen deze stoffen bij aan een goede nachtrust. Wanneer u lactose-rijke producten combineert met sport is het effect nog groter.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Ondervoeding: Met een lege maag naar bed gaan kan ook een teken zijn van een ernstige gezondheidstoestand, namelijk ondervoeding . Ondervoeding wanneer uw lichaam minder dan 1800 calorieën per dag verbruikt, evenals tekorten aan vitaminen, mineralen en andere componenten die essentieel zijn voor een uitgebalanceerd dieet.
Actueel
Eten voor het slapengaan kan uw bloedsuikerspiegel stabiliseren en uw trek stillen, waardoor u sneller in slaap valt . De risico's van eten voor het slapengaan kunnen de voordelen overtreffen en reflux, brandend maagzuur, gewichtstoename en slechtere slaap veroorzaken. Deskundigen raden aan om tot twee uur voor het slapengaan te eten om negatieve effecten te voorkomen.
Als je op een lege maag gaat drinken loop je meer kans op buikkrampen en overgeven. Daarnaast vergroot je de kans op een alcoholvergiftiging. Je kan ineens veel dronkener zijn dan je verwacht had. Bovendien raden we aan alleen een alcoholisch drankje te nuttigen omdat je de smaak lekker vindt.
Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
Een kussen zijslapers tussen benen zorgt voor een stabiele zijligging van de benen en de knieën. Zo wordt de spanning op de heupen voorkomen. Je kunt het kussen zijslaper benen zeer goed gebruiken na een heupoperatie of als je daar klachten aan hebt.
De helft van de ondervraagden was man, de andere helft was vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.
Slaaptip #4: Ga niet naar bed met een volle maag
Veel eten voor het slapen gaan, gaat ten koste van de kwaliteit van de slaap en kan ook ten koste gaan van de duur van de slaap.
Gebruik niet twee kussens en vermijd het dubbelvouwen van een te dun kussen. Voor rugligging heeft u een kussen onder de nek en het hoofd nodig. Veel rugslapers slapen zonder kussen, echter een kussen Afbeelding 5b: te hoog kussen is aan te raden.
Dit kan komen doordat de maaltijd bestond uit veel koolhydraten en suikers. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een respons in je dunne darm waardoor je hele lichaam op een lager pitje gaat werken behalve het verteringsproces. Al je energie gaat daar naartoe waardoor je helemaal inkakt.
2 Water drinken
Wat slokjes tussen je maaltijd door of vlak erna is geen probleem. Maar als jij na het avondeten glazen vol water naar binnen klokt, verdun je de verteringsstappen in je maag en vertraag je het verteringsstelsel. En dat is nu precies wat je niet wilt, zeker als je probeert af te vallen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.