Kip, kalkoen, eend Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Hoe lang kun je kip in de vriezer bewaren? Verse kip is tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer. Bewerkt vlees, zoals schnitzels of gemarineerde kipfilet, blijft daarentegen slechts een maand goed in de diepvries. Als je te maken hebt met een volledige, bevroren kip, kun je deze zeker een jaar lang bewaren.
diepvrieszakjes is belangrijk om de kwaliteit van het voedsel te behouden tijdens het bewaren in de diepvries. supermarkt een onsje meer koopt, kun je het beste het vlees meteen invriezen. later ook per portie kunt ontdooien. Snij de verse kipfilet op een schone snijplank in de juiste porties.
Rauw kippenvlees kun je invriezen of bereiden om het langer te bewaren. Bereid vlees is nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Ontdooi ingevroren kippenvlees in de koelkast, afgedekt op een bord of schaal. Kleinere stukken bevroren kippenvlees kun je ook ontdooien in de magnetron op de ontdooistand.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Opnieuw invriezen
Als je een zeer bederfelijk product zoals rauwe kip lange tijd op kamertemperatuur laat ontdooien, is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Het voorbeeld aan het begin waarbij je de rauwe kip de hele dag op het aanrecht laat staan en vervolgens opnieuw invriest, is daarom het worstcasescenario.
Do's van vlees ontdooien
Een stuk kipfilet heeft bijvoorbeeld ongeveer 24 uur nodig om volledig te ontdooien in de koelkast. Gebruik koud water: Als je minder tijd hebt, plaats dan het vlees in een waterdichte plastic zak en leg het in een bak met koud water of lauw water.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
Als je ontdooid vlees weer invriest daarna weer ontdooit, komen er dan bacteriën vrij en is het schadelijk voor je gezondheid? Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Het vlees snel invriezen betekent behoud van kwaliteit
Hoe sneller het vlees bevriest, hoe beter de kwaliteit behouden blijft. Het algemene advies is om vlees binnen twee uur na aankoop in de vriezer te leggen. Zo loop je het minste risico.
Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed. Fricandeau en rosbief zijn minder lang houdbaar, zo'n 2 dagen na openen.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar gedijen in de diepvries. Stukken gevogelte, zoals kalkoen- of kippenborst, -billen of -vleugels moet je binnen de negen maanden consumeren. Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed. Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Kipfilet Reepjes Gebraden Diepvries. Kipfilet Reepjes Gebraden Diepvries kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen.
Krijg je bijvoorbeeld een heel pakje kipfilet, ham of salami niet op in één week? Leg de helft in de vriezer en haal eruit wanneer je deze nodig hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk zelf bepalen hoeveel plakjes je uit de vriezer haalt, zodat je de rest langer kunt bewaren in de vriezer.
Bewaaradvies: Rauwe kipfilet kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de kipfilet langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 8 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Volgens de USDA is deze datum niet echt een houdbaarheidsdatum, maar de datum waarop de kip zijn "piekkwaliteit" begint te verliezen. Je hebt dus tot twee dagen na die datum om de kip te gebruiken . Let na twee dagen op andere sensorische signalen om te weten of de kip bedorven is.