In de zoektocht naar het gezondste fruit dat onze planeet te bieden heeft, verdient de blauwe bes ongetwijfeld de eerste plaats. Dit voedzame besje zit propvol antioxidanten, vezels, en vitamine C, waardoor het een onmisbare bondgenoot is voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Goede keuzes zijn sinaasappels, bosbessen, appels, avocado's en bananen , maar er zijn er nog veel meer om uit te kiezen. Fruit is een uitstekende bron van essentiële vitaminen en mineralen, en het bevat veel vezels. Fruit biedt ook een breed scala aan gezondheidsbevorderende antioxidanten, waaronder flavonoïden.
Blauwe bessen zijn het gezondste fruit , op basis van mijn expertise en onderzoek. Om te beginnen zijn ze blauw van kleur vanwege hun hoge gehalte aan anthocyaan, een type antioxidant. Onderzoeken tonen aan dat het regelmatig eten van blauwe bessen de kans op het ontwikkelen van hartziekten en diabetes type 2 kan verkleinen.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze producten leveren op hun beurt ook gezondheidsvoordelen.
Van fruit wordt je niet dik! Alle verhalen over dat je van bananen en druiven dik wordt zijn dus niet waar! Je komt alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt, dit heeft niks met fruit te maken.
Kiwi bevat een enzym genaamd actinidain, dat helpt bij de vertering van eiwitten en duurzaam gewichtsverlies bevordert. Andere vruchten die helpen bij het afvallen zijn ananas, watermeloen, peren, bosbessen, frambozen, sinaasappels en avocado's.
Bananen zijn geweldige buikvetverbrandende voedingsmiddelen. Bananen veroorzaken of vergroten geen buikvet als ze met mate worden gegeten . Bananen zijn veelzijdige vruchten die kunnen worden gegeten om af te vallen of op gewicht te blijven. Eet ze als tussendoortje in plaats van een suikerhoudende optie zoals koekjes of gebak.
Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.
" De ananas, de mangosteen en de cherimoya ", schreef de botanicus Berthold Carl Seemann, "worden beschouwd als de beste vruchten ter wereld, en ik heb ze geproefd op die plekken waar ze naar verluidt hun hoogste perfectie bereiken - de ananas in Guayaquil, de mangosteen in de Indiase archipel en ...
Iedereen zou elke dag minstens 5 porties van verschillende soorten fruit en groenten moeten eten. Een volwassen portie fruit of groenten is 80 gram. De onderstaande gids geeft u een indicatie van de typische portiegroottes voor volwassenen. Kinderen zouden ook minstens 5 porties van verschillende soorten fruit en groenten per dag moeten eten.
Fruit wordt gemiddeld op 3.9 dagen per week gegeten. De 5 vaakst gegeten fruitsoorten zijn appels, bananen, mandarijnen, aardbeien en sinaasappels. Appels worden gemiddeld op 1 op de 4 dagen geconsumeerd; bananen ruim 1 keer in de week; mandarijnen eens in de 10 dagen.
Bepaalde soorten fruit en groenten waarvan vaak wordt gedacht dat ze zeer voedzaam zijn, bieden mogelijk geen significante gezondheidsvoordelen. IJsbergsla, komkommers, selderij, courgette, bananen, druiven, tomaten, bieten en appels bevatten relatief weinig essentiële voedingsstoffen.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.