Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen.
Kip bevat belangrijke voedingsstoffen
Kip bevat minder ijzer en zink dan rood vlees zoals rund- en varkensvlees, maar biedt deze mineralen wel aan in een goed opneembare vorm. 100 g kippenborst zonder vel levert gemiddeld ongeveer: 67 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Als je kilootjes kwijt wilt of gezonder wilt leven
Waarom dat zo is? Kip is mager vlees. Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees.
Kip helpt om het totale lichaamsgewicht te verliezen als het wordt geconsumeerd als een gezond en uitgebalanceerd dieet. In het proces kan men ook buikvet verliezen . Denk eraan om bij het eten van kip te kiezen voor magere kipfilet; het is een goede bron van eiwitten met minder calorieën.
Voordelen van een dieet met alleen kip
Daarom kan een dieet met alleen kip sommige mensen helpen om voor een korte tijd af te vallen , waarna ze moeten overstappen op een gezond, uitgebalanceerd dieet. Dit dieet heeft echter veel nadelen en wordt niet beschouwd als het beste dieet voor gewichtsverlies.
Te veel kip eten kan leiden tot hogere cholesterolwaarden . Het zal geen verrassing zijn dat dit verband houdt met hart- en vaatziekten. Zo verhoogde het eten van kip en andere eiwitrijke producten indirect het risico op hart- en vaatziekten – gezondheidsproblemen die tot de dood kunnen leiden.
Sommige sporters beschouwen bijvoorbeeld 'kip met rijst' als de ultieme hoofdmaaltijd voor explosieve (kracht)sporten omdat het een goede combinatie is van trage koolhydraten en eiwitten.
Het is niet per se ongezond om elke dag 500 gram kip te eten, maar het is misschien niet het beste idee voor een uitgebalanceerd dieet . Het dagelijks eten van zoveel kip kan resulteren in een hoge inname van verzadigd vet en cholesterol, wat het risico op hartziekten kan verhogen.
De waarheid is dat kip van nature een lager cholesterolgehalte heeft dan elk ander stuk vlees , en minder vet dan de meeste stukken vlees. Het deel van de kip dat wordt gebruikt voor het koken en de bereidingswijze bepalen de cholesterolverhogende effecten. De borst van een kip heeft het minste cholesterol, gevolgd door de dijen, vleugels en poten.
Kippen zijn niet alleen fijn gezelschap in de tuin, ze tonen zich ook bijzonder nuttig. Ze eten onkruidzaden, allerlei insecten en doen zich te goed aan massa's slakken. Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Kipfilets worden vaak gezien als een basisvoedsel voor het kweken van spieren , omdat ze vol zitten met eiwitten. Elke portie van 3 ounce (85 g) bevat ongeveer 26,7 g hoogwaardige eiwitten. Kipfilets bevatten ook royale hoeveelheden van de B-vitamines niacine en B6.
Het is algemeen geweten dat kipfilet veel eiwitten bevat, en laat die nu net goed zijn voor spieropbouw en -onderhoud. Ze werken als een soort van brandstof voor uitgeputte spieren, waardoor je spieren sneller zullen herstellen én je minder snel last zult hebben van spierpijn.
Beiden zijn gezond maar verschillen in voedingswaarde. Kip heeft minder calorieën, terwijl zalm rijk is aan gezonde visvetzuren. Ze bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten. Afwisselen zorgt voor diverse gezondheidsvoordelen.
Kipproducten bevatten cholesterol, carcinogenen en verontreinigingen. Cholesterol, carcinogenen, pathogenen en zelfs ontlasting in kipproducten verhogen het risico op hartziekten, borst- en prostaatkanker, urineweginfecties en door voedsel overgedragen ziekten .
Kan ik 200g kipfilet per dag eten? Niet alleen is 200g kip per dag veilig , het levert ook voldoende proteïne om spieren op te bouwen (naast een trainingsschema natuurlijk — helaas is proteïne alleen niet genoeg), hoewel je dit ook uit verschillende bronnen kunt halen.
Het kan geen kwaad om in één keer zoveel kip te eten, maar het levert niet de voordelen op die je zou verwachten.
Kip bevat veel gezonde voedingsstoffen die gewichtsverlies bevorderen . Verder kan regelmatige consumptie van kip uw botten versterken, de eetlust verminderen en spiermassa opbouwen. Het is belangrijk om op te merken dat u geen gefrituurde kip of andere vormen van kip eet die sterk bewerkt zijn.
Wanneer je wilt afvallen, kan je beter geen kip met vel eten. In het velletje zitten juist wel weer veel verzadigde vetten. Zo zijn er nog een aantal bewerkte kipproducten die jou niet helpen bij gewicht verliezen: gepaneerde kip, kipnuggets, kipknakworst en kipburgers. De beste keuze is onbewerkte kip.
Dit komt omdat gegrilde kip mager is en veel minder vet en calorieën bevat dan andere soorten vlees . Regelmatig kip eten kan je helpen om af te vallen, vooral als je het vervangt door vetter vlees zoals rundvlees of varkensvlees. Het beste aan kip is dat het afvallen makkelijker kan maken.
Stop met het eten van snelle suikers zoals koek, snoep, chocolade, maar ook witbrood, witte pasta en patat. Vergeet ook frisdranken en vruchtensappen niet. De suikers in dit soort producten geven een opgeblazen gevoel, maar niet een langdurig vol gevoel. Daardoor krijg je snel weer honger.
Mogelijke nadelen van het dagelijks eten van kip
" Elke dag kip eten als enige bron van proteïne kan resulteren in een tekort aan voedingsstoffen ," zegt Burgess. "Omdat kipfilet zonder vel bijvoorbeeld heel weinig vet bevat, kan het dagelijks eten ervan leiden tot een tekort aan essentiële vetten in uw dieet."
Alcohol en roken worden vaak aangewezen als oorzaken van buikvet. Alcohol en roken veroorzaken beiden een hormonale disbalans en een verhoogde afgifte van het anti stresshormoon cortisol. Dit heeft meer buikvet als gevolg. Buikvet kan onder andere ook ontstaan door genetische aanleg.