De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Cacaopoeder is rijk aan theobromine, wat helpt om ontstekingen te verminderen en je kan beschermen tegen ziektes zoals hartziekten, kanker en diabetes. Omdat cacao rijk is aan fytonutriënten maar weinig vet en suiker bevat, zitten de calorieën die je uit cacaopoeder haalt vol met gezonde chemicaliën.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Cacao en chronische pijn
Cacao is eveneens een bekende ontstekingsremmer. Maar onderzoek heeft aangetoond dat cacao, naast zijn ontstekingsremmende eigenschappen, de bloedstroom kan verbeteren, wat op zichzelf pijn kan verminderen . Het grootste voordeel tegen pijn is echter misschien wel het effect dat cacao heeft op de hersenen.
Pure chocolade is rijk aan mineralen, zoals ijzer, magnesium en zink. Het kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben, waaronder het verminderen van ontstekingen en het verkleinen van het risico op hartziekten.
De ontstekingsremmende bestanddelen in chocolade helpen ontstekingen en pijn te verminderen, wat op zijn beurt helpt artritispijn te verminderen . Je kunt pure chocolade eten in de vorm van repen, poeder of capsules. Als je een van de weinigen bent die de smaak van chocolade niet lekker vindt, kun je ook cacaopoeder toevoegen aan je eten of drinken.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Cacao heeft een subtiel effect, sommigen merken het direct, anderen na een week cacao drinken. Je krijgt de meeste voordelen van cacao door het regelmatig te drinken en het is belangrijk om aan te voelen wat en hoeveel jou het beste ondersteunt. Het is een fijn alternatief voor koffie.
Voeding die chronische ontstekingen afremt:
Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
KRUISBLOEMIGE GROENTEN zijn niet alleen extreem gezond, ze zijn ook ideaal om ontstekingsreacties in je lichaam tegen te gaan. Voorbeelden zijn: broccoli, spruitjes, bloemkool, kool en rucola. Deze groenten zijn niet alleen lekker maar ook goed voor je huid én gewrichten!
Cacao bevat essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en koper. Magnesium is belangrijk voor ons energieniveau, is goed bij vermoeidheid en speelt een rol bij onze spierfunctie, zenuwgeleiding en botgezondheid. Geen enkele andere voedingsbron bevat zoveel magnesium als cacao.
Zoals met alles wat lekker is, moet je te veel van het goede vermijden . Een portie van twee eetlepels cacaopoeder bevat ongeveer 50 gram cafeïne, wat ongeveer de helft is van de hoeveelheid cafeïne in een standaardkopje koffie. Als je gevoelig bent voor cafeïne, kan cacao een negatief effect hebben op je slaap.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Helpt bij de gezondheid van de darmen
Cacao is ook een prebioticum, een soort vezel die uw darmbacteriën verteren . ZOE-wetenschappers hebben 15 "goede" darmbacteriën en 15 "slechte" darmbacteriën geïdentificeerd die geassocieerd worden met betere en slechtere gezondheidsmaatregelen op het gebied van onder andere hart- en stofwisselingsgezondheid.
Pure cacao is een verrassend rijke bron van voedingsvezels, met ongeveer 7 gram vezels per kopje. Deze vezelinhoud bestaat voornamelijk uit onoplosbare vezels, waardoor het een uitstekende keuze is voor het bevorderen van de spijsvertering en de algehele gezondheid van de darmen .
" Wanneer je pure chocolade eet, groeien en fermenteren ze, waarbij ze verbindingen produceren die ontstekingsremmend werken ." Ondertussen worden de "slechte" bacteriën, zoals Clostridia en E. coli, in verband gebracht met ontstekingen en kunnen ze gas, een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie veroorzaken.
Cacao verlaagt ook je LDL, of "slechte" cholesterol en vermindert ontstekingen , wat beide de kans op een hartaanval of beroerte kan verkleinen. Sommige onderzoeken suggereren dat flavanolenrijk cacaopoeder kan helpen ontstekingen te verminderen.
Heeft chocolade invloed op artritis? Pure chocolade bevat fytonutriënten, flavonoïden genaamd, die als antioxidanten werken en ontstekingen kunnen helpen verminderen . Hoe donkerder je gaat, hoe meer antioxidanten je binnenkrijgt. Kies chocolade die minstens 70% cacao of hoger is.
Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.