Chocolade is verre van verboden als u diabetes heeft! Chocolade is perfect geschikt voor opname in uw dieet, omdat cacao het hoofdingrediënt is van chocolade.
Daarom is het zo dat hoe hoger het cacaogehalte, hoe beter. De chocolade moet een cacaogehalte van minstens 70% hebben. Chocolade zonder suiker: Er is chocolade die gemaakt is met suikervervangers zoals dadels en dadelstroop, kokosbloesemsuiker en kokosbloesemstroop, xylitol en ahornstroop.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
In plaats van 'diabetische' chocolade, probeer eens om goede kwaliteit pure chocolade te kiezen (70% cacao is het beste) . Het heeft een sterkere smaak dan melkchocolade, dus je zult waarschijnlijk iets minder eten. Bepaal hoeveel je gaat eten en zet de rest van de chocolade weg, buiten bereik.
Pure chocolade is geliefd door velen! Helaas bevat gewone chocolade nog veel toegevoegde suikers. Daar heeft Steviala ® wat op bedacht want deze chocolade bevat geen toegevoegde suikers. Deze Steviala ® chocolade reep is namelijk verlaagd in koolhydraten (7.6 per 100 g) en suikers ( 4.3 per 100 g).
Zoek gezondere alternatieven: Vervang chocolade door gezondere opties, zoals vers fruit, yoghurt of ongezoet gedroogd fruit , om je zoetekauw te bevredigen. Drink water: Soms kan hunkering worden aangezien voor dorst. Water drinken kan je helpen om je vol te voelen en kan de behoefte om chocolade te eten verminderen.
Maak bij voorkeur gebruik van producten rijk aan voedingsvezels zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst. Gebakken aardappelgerechten zoals frites, gebakken aardappelen en aardappelkroketten bevatten veel vet en leveren veel calorieën, gebruik ze daarom niet te vaak als je overgewicht hebt.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Een handje ongezouten noten. Een volkorenboterham of volkoren cracker met gezond beleg.
Hoeveel chocolade kan ik per dag eten? Experts zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is . Als u meer eet, krijgt u mogelijk te veel calorieën binnen. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Chocolademelk
Het is echter beter om zelf chocolademelk te maken in plaats van het in de winkel te kopen , omdat de merken die verkrijgbaar zijn vaak veel suiker bevatten. Bij regelmatig gebruik kan dit de bloedsuikerspiegel verhogen.
Johannesbrood is populair geworden als gezonde vervanger voor chocolade, dankzij de eigenschappen en de vergelijkbare smaak. Het is een zoete vrucht die geen additieven of chemicaliën bevat die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Eet elke dag yoghurt of kwark
Neem de onbewerkte vorm, zonder suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen. Het kan helpen om diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. U kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten.
Neem zo min mogelijk producten met verzadigd vet en transvet en vervang producten met veel verzadigd vet door producten met veel onverzadigd vet. Lees meer over dit advies. Eet niet te veel vlees en varieer met (vette) vis, peulvruchten, ei en ongezouten noten.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Neem zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten zoals: Witbrood en broodproducten van witmeel. Vezelarme ontbijtgranen zoals cornflakes en crispies. Suikerrijke producten zoals koek (ook ontbijtkoek, eierkoek of granenkoeken)
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Suikerverslaving : Chocolade bevat vaak een hoge hoeveelheid suiker, wat verslavend kan zijn. Wanneer we suiker consumeren, geeft onze hersenen dopamine af, een neurotransmitter die een rol speelt in het beloningssysteem. Dit kan leiden tot een hunkering naar meer suiker, wat resulteert in een verlangen naar zoete lekkernijen zoals chocolade.
Als de hunkering naar suiker intens is, kies dan voor de zoetste vruchten, zoals druiven, mango's, kersen of peren . Natuurlijke suikers horen thuis in een gezond dieet, maar de meesten van ons eten veel te veel toegevoegde suikers. Leer meer over toegevoegde suikers en hoe je deze extra, lege calorieën kunt minimaliseren.
Welke chocolade kan ik als diabeet eten? Een stuk chocolade werkt altijd en misschien zelfs een paar stukjes meer, als je een paar simpele tips volgt: pure chocolade : Het bevat minder suiker dan melkchocolade en slechts een derde zoveel als witte chocolade. pure chocolade verlaagt ook de bloeddruk.
Pure chocolade is de enige soort chocolade die is toegestaan in een koolhydraatarm dieet (mits het minimaal 85% cacao bevat). Pure chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, cacaopoeder en suiker.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.