De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Tarwebloem als bindmiddel
Je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken om te binden. Houd er rekening mee dat je bijna het dubbele nodig hebt vergeleken met maizena. Ook van bloem maak je eerst een papje voordat je het toevoegt om klontjes te voorkomen.
Handig om te weten. Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Omdat maizena puur zetmeel is, heeft het twee keer zoveel verdikkingskracht als bloem , wat slechts gedeeltelijk uit zetmeel bestaat. Er is dus twee keer zoveel bloem nodig om dezelfde verdikking te bereiken als maizena. Om sauzen te verdikken, wordt maizena eerst gemengd met koud water, wat een slurry wordt genoemd.
Maïzena. Geweldig om sauzen te verdikken, je kunt maïzena ook gebruiken om glutenvrije brownies of superlichte biscuits te maken . Het kan tarwemeel niet gram voor gram vervangen - je hebt veel minder nodig - ongeveer een derde tot de helft van de hoeveelheid bloem die in het recept staat. Het is ideaal voor luchtige, geklopte biscuitrecepten.
Het is belangrijk om op te merken dat maizena twee keer zoveel verdikkingskracht heeft als bloem. Als je maizena moet vervangen om vloeistof te verdikken in een recept dat ¼ kopje (vier eetlepels) bloem vereist, heb je slechts twee eetlepels maizena nodig.
Het is gemakkelijk om maïszetmeel te vervangen door bloem als uw recept om een verdikkingsmiddel vraagt (zoals in jus, saus of taart) of een coating voor gefrituurde gerechten . Of u nu geen bloem bij de hand hebt of op zoek bent naar glutenvrije alternatieven, maïszetmeel heeft een vergelijkbaar effect in deze kooktoepassingen.
Wanneer maizena wordt toegevoegd aan vloeistoffen en verwarmd, absorbeert het vocht en vormt het een gelachtige substantie die helpt om de consistentie van het gerecht te verdikken. Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten.
Maismeel wordt gemaakt door de hele maiskorrel te vermalen. Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten(extra informatie) Een eiwit is een voedingsstof, net zoals koolhydraten en vet.
Aardappelzetmeel geeft vloeistoffen een heldere en transparante afwerking, waardoor het bijzonder geschikt is voor het maken van heldere sauzen en soepen. Maizena daarentegen geeft een glanzende en gladde textuur aan sauzen en vullingen, waardoor het vaak wordt gebruikt in desserts, taarten en gebak.
Maizena heeft twee keer zoveel verdikkingskracht als bloem . Wanneer een jus, saus, soep of stoofpot recept om bloem vraagt, gebruik dan de helft van de hoeveelheid maizena om te verdikken. Om hete vloeistoffen te verdikken, meng je eerst maizena met een beetje koud water tot het glad is. Roer geleidelijk door de hete vloeistof tot het gemengd is.
Maizena kan worden vervangen door tarwemeel in een verhouding van 1:2. Omdat het een duurzaam verdikkingsmiddel is, heb je maar de helft van de hoeveelheid maizena nodig om hetzelfde effect te creëren. Ook is het toevoegen van maizena aan een glutenvrij recept een geweldige manier om zachtheid en textuur toe te voegen aan gebakken goederen, terwijl ze graanvrij blijven!
Maizena is een veelgebruikte ondersteunende speler in gebakken goederen. En in tegenstelling tot bloem is maizena bijna puur zetmeel: er zit geen gluten in, geen vezels. Al dat toegevoegde zetmeelgehalte betekent dat maizena doorgaans de waterbindende capaciteit van een deeg verbetert .
Los maizena altijd op in een beetje koud water voordat u het toevoegt aan warme vloeistof. Hoe gebruik je maizena: Bakken: Voor luchtigere taarten en cakes, gebruik 1 deel maizena voor elke 3 delen bloem . Koken: Gebruik maizena voor alle ovenschotels en gladde sauzen.
Maismeel is ook iets anders dan maisbloem. Maisbloem is gezeefd maismeel, en bevat veel minder vezels. Maismeel past prima in een glutenvrij dieet, maar let wel op, ons maismeel is niet geschikt voor coeliakie patiënten. Dit, omdat het meel wordt vermalen op plekken waar ook glutenhoudende graansoorten worden vermalen.
Zelfs een halve eetlepel maizena zal een saus in minder dan een minuut verdikken tot een doorschijnende, zijdezachte brij. De verdikkingscapaciteiten van bloem zijn veel zwakker en u zult grotere hoeveelheden nodig hebben om vloeistoffen te verdikken. Het werkt ook beter met sauzen op basis van vet.
Hoewel het beter bestand is tegen kookrecepten, kan maizena ook een glutenvrije vervanger zijn voor bloem voor alle doeleinden bij het bakken . Het gebrek aan bindende proteïne kan sommige bakrecepten een broze textuur geven, maar soms is dit wenselijk voor hartige muffins en kruimelige maïsbroodjes.
Kokosmeel (fijn gemalen kokosnoot)
Bakkers raden aan om witte bloem te vervangen door kokosmeel in een verhouding van 4:1. Met andere woorden, als het recept vraagt om 1 kopje bloem, dan kun je ¼ kopje kokosmeel gebruiken. Je kunt ook het aantal eieren in het recept verhogen.
Bloem voor alle doeleinden
Enkele tips: Gebruik twee eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena . Als je een pansaus maakt, kook dan eerst de bloem in een beetje vet - je kunt het zo geroosterd en gekarameliseerd maken als je wilt - of kook de saus een paar minuten om de "rauwe bloem"-smaak en -textuur kwijt te raken.
Ik heb altijd het volgende gehoord in Amerikaanse cup-maateenheden: meet één cup all purpose-bloem, verwijder twee eetlepels en vervang met 2 eetlepels maizena. (In de rest van de wereld wordt dit maïsmeel genoemd.) The Joy of Baking heeft een andere verhouding: 2 eetlepels maizena op 3/4 c AP-bloem.
Je kunt teruggaan en die container controleren. Maizena is korreliger dan bloem . Als je een beetje bloem in je vingers opneemt, voelt het heel glad, bijna zijdeachtig. Maizena... je kunt het gevoel bijna horen als je het tussen je vingers wrijft.
Gebruik maïzena in sauzen zoals vla en jus, of in cakes en meringues. Deze fijne bloem fungeert als een geweldig verdikkingsmiddel .
Het is een volledig boter (en dus vegetarisch) gebakje en bevat een kleine hoeveelheid maïzena. Dit maakt het gebakje extra knapperig , wat niet altijd even makkelijk is met een volledig botergebakje. Het geeft het ook een heel glad, bijna zijdezacht, droog gevoel, waardoor het heel makkelijk te hanteren is.