Terwijl de wasmachine draait en zijn werk doet, doen bolletjes folie wonderen. Aluminiumfolie zal fungeren als natuurlijk verzachtend middel, wat uitzonderlijke zachtheid aan kleding zal toevoegen, rimpels zal verminderen en de ophoping van statische elektriciteit in de machine zal voorkomen.
Minder statisch
Heb je ook zo'n hekel aan het feit dat je van sommige kleding statisch wordt? Gooi een prop aluminiumfolie bij je was: dat zou ervoor zorgen dat je er tot zes maanden geen last meer van hebt.
Het lijkt haast magie, maar toch is er een simpele, wetenschappelijke verklaring voor het feit dat een bolletje aluminium zorgt voor glanzend bestek. Het aluminium oxideert namelijk met de bestanddelen van het vaatwastablet, waardoor het zilverwerk zijn glans weer terugkrijgt.
Je hebt ongeveer 3 ballen nodig, gemaakt van aluminiumfolie van 1,20 tot 1,20 meter . Je moet echt een strakke bal maken zonder randen, anders blijft je wasgoed haken. Ze zijn goedkoop en gaan maanden mee. Ze verzachten of ruiken het wasgoed niet en maken veel lawaai.
Aluminiumfolie in de droger
Wanneer u een balletje aluminiumfolie bij uw natte was in de droger stopt zorgt dit er namelijk voor dat uw was minder statisch wordt. Daarnaast zorgt aluminiumfolie er ook al een beetje voor dat er minder kreukels ontstaan.
Wat doet de aluminiumfolie? Voor statische ladingen wasgoed zouden twee of drie centimeter dikke bollen aluminiumfolie voldoende moeten zijn. Scheur een paar vellen folie af, verfrommel ze stevig en gooi ze in de droger. Je kleding zal er statisch uitzien, allemaal als gevolg van een uitwisseling van elektronen.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Het antwoord op die vraag heeft te maken met de manier waarop de chemicaliën in het vaatwastablet reageren op de aluminiumfolie. Die reactie is vergelijkbaar met de techniek die wordt gebruikt om zilver op te poetsen. De aanslag op bestek verdwijnt hierdoor en daardoor ziet je bestek er weer uit als nieuw.
Verwijder na gebruik voorzichtig eventuele grote voedseldeeltjes uit de folie. Was het vervolgens met warm water en afwasmiddel en gebruik een zachte spons of doek om hardnekkige resten te verwijderen . Grondig afspoelen en aan de lucht laten drogen.
Hoewel sommigen voorstander zijn van aluminiumfolieballen en beweren dat ze tankwater kunnen deïoniseren om verstoppingen te voorkomen en de reinheid te behouden, is er beperkte wetenschappelijke onderbouwing voor deze bewering . Gelukkig zijn er tal van bewezen en veilige alternatieven voor toiletonderhoud.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Moeten we de zilverpapiertjes die rond paaseieren zitten, recycleren door ze tot een balletje te kneden? 'Nutteloos en het kan de recyclagestroom zelfs vervuilen', zegt afvalintercommunale Limburg.net.
Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën).
Gooi de ballen erin met een wasprogramma met heet water ingesteld op zacht . Door het wassen worden opgehoopte pluisjes en olie verwijderd en worden de wolvezels opnieuw gehydrateerd, waardoor hun vochtabsorberende vermogen wordt hersteld. Je kunt de ballen alleen of met een gewone lading wassen. Ofwel werkt.
Alleen als je kleding vlekken heeft of erg vuil is, gebruik je het vakje voor de voorwas (1). Het vakje voor de hoofdwas (2) gebruik je het meest. Doe hierin de juiste hoeveelheid wasmiddel en voorkom overdosering. Het vakje voor de wasverzachter (3) gebruik je alleen als je je was zachter wilt maken.
Gevoelige stoffen zoals wol en acryl kunnen namelijk hun vorm verliezen. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de temperatuur waarop jij je kleding wilt wassen. Sommige stoffen kunnen goed tegen hoge temperaturen, andere stoffen kunnen door een hoge temperatuur beschadigen, verkleuren of krimpen.
Aluminiumfolie. Neem een stukje aluminiumfolie en verfrommel het tot een propje. Dat propje aluminiumfolie leg je bovenaan in het bestekbakje van je vaatwasser. Je glazen en bestek zullen er weer glanzend uitkomen!
Nee, folieballen zijn licht van gewicht en worden bij gebruik gladder, zodat ze de trommel niet beschadigen . En voor degenen onder u die zich ook afvragen wat het uitlekken is: wees gerust: aluminiumfolieballen zijn veilig. In tegenstelling tot voedsel zal aluminium in een droger niet op kleding of stof terechtkomen.
In plaats van sterk ruikende schoonmaakmiddelen te gebruiken, kunt u aangekoekt voedsel verwijderen met een bal aluminiumfolie voordat u de binnenkant van uw oven grondig reinigt met zuiveringszout, azijn of andere niet-chemische producten. Je kunt de folie ook op het ovenglas gebruiken.
Er wordt aangeraden om geen zilveren of aluminium voorwerpen in de vaatwasser te wassen. Zilver en aluminium kunnen reageren met lucht, zwavel en water, waarnaar ze kunnen verkleuren.
Aluminiumfolie in de oven in plaats van bakpapier: kan dat? Aluminiumfolie is een dun vel aluminium dat op een rol zit als je het koopt. Het materiaal is flexibel maar ook stevig, bovendien houdt deze folie warmte goed vast en kan het hoge temperaturen goed verdragen.
Aanslag voorkomen
Heeft u een vaatwasser, prop dan wat folie in de bestekbak. Pas wel op dat het verzilverd bestek niet in aanraking komt met roestvrij staal of aluminium, want dit kan vlekken veroorzaken. Leg bestek van andere materiaalsoorten dan ook in een aparte bestekkorf.
Donsjas wassen met tennisballen
Stop je jas met tennisballen - of speciale wasbollen - in de wasmachine. Natte veren plakken namelijk aan elkaar vast en de tennisballen zorgen ervoor dat ze tijdens het wassen worden losgeklopt. Zo voorkom je dat de donzen vulling plat en op elkaar geplakt uit de wasmachine komt.
Droogballen bij je beddengoed
Die houden het wasgoed uit elkaar waardoor het niet in elkaar draait en sneller droog is. Twee vliegen in een klap! Tip: kies je droogballen met een geurstokje? Dan ruikt je wasgoed ook zonder wasverzachter of droogtrommeldoekjes lekker fris.
Hang een badlaken over een open deur, bijvoorbeeld van een slaapkamer of badkamer. Vouw het zijden dekbedovertrek dubbel en hang het over de deur heen. De handdoek zit nu tussen de deur en het overtrek. Draai het zijden dekbed om, na een (halve) dag, om de andere kant te drogen.