Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
" Voor volwassenen is er geen schadelijk gezondheidsrisico door het eten van pure chocolade ," zei Godebo. "Hoewel er een klein risico is voor kinderen in vier van de 155 onderzochte chocoladerepen, is het niet gebruikelijk om een 3-jarige regelmatig meer dan twee repen chocolade per week te zien eten."
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Zware metalen, waaronder lood, worden aangetroffen in veel pure chocoladerepen, zo blijkt uit onderzoek. Beperking van de dagelijkse consumptie is de beste manier om blootstelling te verminderen. Door Akshay Syal, MD Een nieuw onderzoek toont aan dat pure chocoladeproducten die landelijk worden verkocht, mogelijk buitensporige hoeveelheden zware metalen bevatten .
Peart zegt dat een aanbevolen portie pure chocolade tussen de één en twee ounces is, wat ongeveer 30 tot 60 gram is. Dat is een grotere hoeveelheid chocolade dan je zou denken. Eén ounce is bijvoorbeeld het equivalent van drie dunne vierkantjes chocolade die van een grotere reep zijn afgebroken.
Gemiddeld weegt een stukje pure chocolade ongeveer 10 gram en bevat het 60-70 calorieën.
Je kunt er gemiddeld vanuit gaan dat er 539 kilocalorieën zitten in 100 gram pure chocolade. Per blokje van 27 gram zijn dit 27 kilocalorieën.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Hoeveel pure chocolade per dag moet je consumeren? Volgens gezondheidsexperts is het consumeren van ongeveer 30-60 gram pure chocolade per dag een gezonde hoeveelheid voor de meeste mensen. Dat zijn ongeveer twee tot vier kleine vierkantjes van je favoriete chocoladereep.
Pure chocolade bevat veel calorieën (150-170 calorieën per ounce) en kan bijdragen aan gewichtstoename als het in overmaat wordt gegeten . Chocolade kan echter, net als noten, verzadiging veroorzaken, dus de gevolgen op de lange termijn voor gewichtsbeheersing zijn niet duidelijk.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Het precieze moment waarop je chocolade eet, kan ook belangrijk zijn. Onderzoeken suggereren dat een kleine hoeveelheid pure chocolade in de ochtend of avond kan helpen je bloedsuikerspiegel te stabiliseren door je trek in zoetigheid te beperken.
Chocolade heeft de volgende afmetingen: 1 vierkantje chocolade is gelijk aan 1 ounce . 6 ounces chocolade is gelijk aan 1 kopje. 6 (1-ounce) vierkantjes zijn gelijk aan 1 kopje.
Zelfs pure chocolade kan veel calorieën bevatten en bijdragen aan gewichtstoename, dus het is belangrijk om het met mate te consumeren voor een goed uitgebalanceerd dieet. De aanbevolen portie pure chocolade om per dag te eten is ongeveer 30-60 gram. Dat komt overeen met ongeveer twee tot vier kleine vierkantjes .
"Een typische portie pure chocolade is 1 ounce, dus elke dag 1 ounce eten is een vrij klein risico in het grote geheel der dingen ," zei Frame. "Maar het is iets waar we ons bewust van moeten zijn voor het geval we ook in de buurt zijn van andere bronnen van blootstelling aan lood, zoals loodverf in een oud huis."
Zware metalen, zoals cadmium en lood, werden aangetroffen in sommige pure chocolades. Deze metalen kunnen metabolische functies en de manier waarop onze organen functioneren verstoren. Sommige chocoladerepen in het onderzoek hadden niveaus van cadmium en lood die als schadelijk voor onze gezondheid werden beschouwd.
Het is ook aan te raden om een merk te kiezen met minder lood en cadmium. Veiligere merken zijn onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona .