Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer: Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta) Knoflooktenen. Fruitsap. Rauw ei zonder schaal.
Ja hoor, je kunt gorgonzola met gemak invriezen.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Net als met de meeste kazen bewaar je Gorgonzola in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Over het algemeen is het het beste om kazen in te vriezen die bedoeld zijn om te worden gebruikt in gekookte gerechten in plaats van om vers te worden gegeten. Harde en halfharde kazen zoals cheddar, Zwitserse, brick cheese en blauwe kaas kunnen worden ingevroren, maar hun textuur wordt vaak kruimelig en melig. Ze zijn ook moeilijker te snijden.
Kaas invriezen
Je kunt het stuk in z'n geheel, in plakjes of geraspt invriezen. Bewaar de kaas dan wederom in een luchtdicht vershoudbakje. Als je plakjes kaas gaat invriezen, kan je het beste tussen ieder plakje een stukje bakpapier doen zodat je het makkelijk van elkaar af kan halen.
Hoe houd je het vers. Gorgonzola kan 5-6 dagen in het kaasvak van de koelkast bewaard worden, afgedekt met plasticfolie in een afgesloten luchtdichte container . Om te voorkomen dat de licht scherpe geur zich verspreidt naar andere kazen, verwijder je de korst van de gorgonzola en wikkel je de kaas in aluminiumfolie.
Je zult schimmel opmerken die groeit op gorgonzola die bedorven is. Meestal is het pluizig en heeft het een andere kleur dan de blauwe aderen. Bovendien zal de gorgonzola een zeer sterke vieze geur hebben (nog intenser dan normaal) waar je van gaat rillen.
Gorgonzola AOP zit boordevol mineralen en vitamines. Het is dan ook een volwaardig en goed verteerbaar voedingsmiddel dat van nature geen gluten en lactose bevat. De kaas bevordert de vertering van vetten en proteïnen doordat hij met zijn unieke smaak en aroma's de afscheiding van gal en alvleessap in de hand werkt.
Gorgonzola kun je wel invriezen , al is het niet zo makkelijk als hardere kazen.
Ja, je kunt Roquefort kaas invriezen om de houdbaarheid te verlengen , maar hoewel het geschikt blijft voor consumptie, zal dit ten koste gaan van de textuur. Wanneer het ontdooid is, zal de textuur waarschijnlijk droger en kruimeliger zijn. Invriezen heeft echter geen invloed op de smaakkwaliteit van Roquefort kaas.
Want beschimmelde kaas is enerzijds een delicatesse, anderzijds een gevaar. Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten.
Liefst in de groentelade, waar de temperatuur wat hoger is. Blauwschimmelkaas, verse kaas en sterk gerijpte kaas zijn echter uitzonderingen: deze moet je hoger in de koelkast bewaren. En wat met invriezen? Vooral harde kazen zijn geschikt om in te vriezen, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar. Deze kazen hebben een korst die tijdens de rijping wordt gewassen om schimmelvorming te voorkoming. Deze laag is leerachtig en weinig smakelijk.
Sommige schimmels worden gebruikt om bepaalde soorten kaas te maken, waaronder (Roquefort, blauw, Gorgonzola, Stilton, Camembert en Brie). De schimmel op deze kazen is veilig om te eten . Schimmel op andere soorten kaas zou er niet moeten zijn. Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont.
Gekoeld bewaren. Zodra geopend beperkt houdbaar, tot ca. 4 dagen.
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken, wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).
Kaas wordt niet echt slecht . Als het al 'slecht' is om mee te beginnen. Na verloop van tijd droogt het uit, kunnen er andere schimmels groeien of kan het beginnen af te breken, maar dit betekent niet dat het slecht of oneetbaar is. Je vindt de smaak of textuur misschien niet lekker, maar het is niet per se slecht.
U kunt de kaas ook in bakpapier of slagerpapier wikkelen. Wikkel het vervolgens losjes in een Ziploc-zak . Controleer voordat u de rits sluit of er nog wat lucht in de zak zit, zodat uw kaas voldoende zuurstof en vochtigheid heeft.
Het bewaren van koud gerookte kaas
Wij raden aan om het vacuüm te verpakken om het een paar dagen in de koelkast te bewaren, of u kunt het tot acht maanden diep invriezen . Ongelooflijk genoeg smaakt vacuüm verpakte bevroren kaas over het algemeen beter en heeft het een meer geconcentreerde smaak.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.