Deze maaltijd is in de koelkast maximaal 24 uur houdbaar.
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren.
Over witlofschotel met ham en kaas
witlofschotel met ham en kaas is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar. Daarnaast heb je vast ook al meegemaakt dat het witloof dat je voor je slaatje gesneden had, helemaal bruin verkleurd was tegen etenstijd. Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel.
Was het witloof en snij doormidden, snij er een stukje van de onderkant af, snij ze fijn. Als je dit op voorhand al wil klaarmaken kan je het witloof snijden en dan spoelen, en goed uitlekken, zo gaat het niet verkleuren, meng dan à la minute de mayo en de rest erbij. Anders wordt het witloof te slap.
Haal witloof uit de plastic verpakking voor je de stronken in de koelkast legt. Anders worden ze sneller bruin. Een geperforeerde plastic zak of een open papieren zak zijn ook prima. Ook voor witloof geldt dat de groentelade in de ijskast de beste plek is voor een maximale houdbaarheid.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Wanneer je de ham op die manier in de koelkast of op een koele, droge plaats bewaart, is hij makkelijk enkele weken houdbaar.
Koel bewaren
Bij 2 °C zijn ze nog twee tot vier weken houdbaar. Als ze de kropjes koelen bij 5 °C, kunnen ze nog ongeveer 7 à 14 dagen bewaren. Bij 15 °C blijven ze nog een week goed. De kropjes mogen niet groen worden; daarom komt er ook tijdens de bewaring best geen licht bij.
De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen. Zorg ervoor dat je bereiding zorgvuldig en luchtdicht verpakt is. Laat de schotel nadien rustig ontdooien (in de koelkast) en warm deze op in de voorverwarmde oven.
Ham en kaas, ei-mayonaise, zalm en roomkaas en tonijn-mayonaise zijn allemaal ingevroren en ontdooid met uitstekende resultaten . Dat wil niet zeggen dat u geen andere vullingen kunt invriezen, zoals jam, chocoladepasta en pindakaas (controleer of de school van uw kind dit toestaat).
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Hoe moet je witlof bewaren? Bewaar witlof op een koele, donkere plek, dan blijft het langer vers. In de verpakking blijft witlof ongeveer een week tot twee weken goed in de koelkast.
Je kunt witlof ook invriezen: Blancheer gesneden witlof eerst 2 minuten voor het invriezen. Daarna is het lof 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen gaat prima in bijvoorbeeld een pan kokend water.
Een volledig gekookte, ongeopende, vacuüm verpakte ham kan tot twee weken in de koelkast bewaard worden , volgens de USDA, maar de klok begint te tikken zodra je die verpakking opent. Gesneden vlees, zoals vers gesneden ham of spiraalvormige ham uit de winkel, blijft slechts drie tot vijf dagen in de koelkast bewaard.
FSA-richtlijnen voor houdbaarheidsdata
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. U kunt voedsel eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren.
Informatie. Verpakte lunchvleeswaren kunnen twee weken in de koelkast worden bewaard voordat ze worden geopend. Nadat u een verpakking lunchvleeswaren hebt geopend of gesneden lunchvlees bij een delicatessenzaak hebt gekocht, kunt u ze drie tot vijf dagen in de koelkast bewaren .
"Als je het goed bewaart, blijft je hampoot tot wel tien dagen goed", zegt Alison Adams, een van onze deskundige food editors. "Laat een zak calico ham weken - sommige slagers geven je er eentje - of een schone kussensloop in een mengsel van water en een flinke scheut azijn.
De witlof is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt de witlof eventueel in stukjes snijden voordat je hem verder bereidt.
Er worden zelfs verschillende namen gegeven aan dezelfde soort, afhankelijk van hoe de plant wordt gekweekt (hieronder meer hierover), en in het geval van de Belgische variëteit, in de VS "endive" genoemd, maar botanisch gegroepeerd als cichorei .