Een kiwi bevat per 100 gram bijvoorbeeld 2 keer zo veel vitamine C als een mandarijn. Rauwe rode paprika of gekookte spruitjes bevatten per 100 gram zelfs 3 keer zoveel vitamine C.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf.
Zowel mandarijnen als sinaasappelen leveren een goede variëteit aan voedingsstoffen, waaronder kalium, thiamine en foliumzuur. Beide vruchten kunnen een voedzame, caloriearme toevoeging zijn aan uw dieet. Mandarijnen bevatten meer vitamine A dan sinaasappelen , hoewel sinaasappelen minder calorieën bevatten en meer vitamine C en vezels.
Niet alleen zitten ze vol vitaminen en mineralen, maar zijn ze ook uitzonderlijk rijk aan vitamine C, vezels en een bron van kalium en folaat. De combinatie van de eigenschappen van de kiwi werkt in het lichaam om aanzienlijke gezondheidsvoordelen te leveren.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Goede keuzes zijn sinaasappels, bosbessen, appels, avocado's en bananen , maar er zijn er nog veel meer om uit te kiezen. Fruit is een uitstekende bron van essentiële vitaminen en mineralen, en het bevat veel vezels. Fruit biedt ook een breed scala aan gezondheidsbevorderende antioxidanten, waaronder flavonoïden.
Vezels bevorderen de spijsvertering. Er zijn twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. Citrusvruchten, zoals mandarijnen, zijn bijzonder rijk aan oplosbare vezels. Dit soort vezels vormt een gel in het spijsverteringskanaal die water in je darmen trekt om de ontlasting te verzachten.
Een teveel aan vitamine C zal jouw lichaam via je urine verlaten, maar een teveel aan suiker uit fruitsoorten is niet goed voor je. Probeer daarom niet meer dan twee mandarijnen per dag te eten en vul dit aan met een andere fruitsoort. Zo blijf je variëren met fruitsoorten en voldoe je ook aan de schijf van vijf.
Veel mandarijnen eten is schadelijk voor de maag Op basis van onderzoek van experts mag u per dag niet meer dan 3 mandarijnen eten . Omdat slechts 3 mandarijnen voldoende zijn om de vitamine C-behoefte van elke persoon aan te vullen. Veel mandarijnen eten is schadelijk voor het gehemelte en de tanden.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Mango . Mango is ook rijk aan vitamine C en bevat enkele van dezelfde voedingsstoffen. Ook bevat mango meer vitamine A dan kiwi. Kiwi bevat echter wel meer voedingsvezels, calcium en kalium dan mango qua gewicht.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden.
Naast appels en peren zijn mango's, ananas, bananen, druiven en kersen allemaal fruitsoorten die bijzonder veel fructosesuiker bevatten. De dosis maakt het gif, dus hoewel een klein beetje geen kwaad kan als onderdeel van een gezond suikerarm dieet, kan het gemakkelijk zijn om te veel te eten.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Kiwi's zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen.
Terwijl het sappige vruchtvlees van mandarijnen wordt geprezen, herbergt de vaak over het hoofd geziene schil een veelvoud aan gezondheidsvoordelen. Doordrenkt met essentiële oliën, flavonoïden en antioxidanten, heeft mandarijnenschil ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen .
Mandarijnen zijn een citrusvrucht met veel voedingsstoffen die veel voordelen voor uw gezondheid kunnen bieden. Ze zitten boordevol antioxidanten, die de immuniteit kunnen ondersteunen, kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben en de gezondheid van de hersenen, huid en het hart kunnen verbeteren . Mandarijnen zijn ook zoet en verfrissend en kunnen in veel gerechten worden gegeten.
Waar u op moet letten
Ingeblikte mandarijnen met het label "in lichte siroop" bevatten toegevoegde suiker . Verpakkingen met het label "geen toegevoegde suiker" en "verpakt in water" kunnen kunstmatige zoetstoffen bevatten. Om er zeker van te zijn dat u de beste dosering vitamine C en de minste calorieën binnenkrijgt, zoekt u naar de woorden "in sap" op het label.