Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten.
Inspelend op een Europese Richtlijn heeft de OVAM beslist om vanaf 2024 niet langer keukenafval toe te laten bij restafval. Doe jij ook mee voor meer GFT? Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis en etensresten horen niet langer thuis bij restafval!
Wat is gfe+t
Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood. Kaaskorsten, alleen zonder plastic. Theezakjes, koffiepads en losse koffieprut. Geen koffiecups.
Groente-, fruit- en tuinafval kun je in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren, in de tuin of op je balkon. Doe je dit op de juiste manier, dan bespaar je energie en verklein je de afvalberg. Als beloning krijg je gratis goede bodemverbeteraar voor de tuin. Tips voor je eigen composthoop of wormenbak.
Groenafval, ook wel bekend als "biologisch afval", is elk organisch afval dat gecomposteerd kan worden . Het bestaat meestal uit afval van tuinen zoals grasmaaisel of bladeren, en huishoudelijk of industrieel keukenafval. Groenafval omvat geen dingen zoals gedroogde bladeren, dennenstro of hooi.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit (als je twijfelt over je kaaskorst, gooi 'm dan bij het restafval).
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak.
Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt. En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht.
“Op de eierdozen van Rondeel staat dat ze composteerbaar zijn. Je kunt ze dus bij het gft-afval gooien”, legt Groenveld verder uit. Milieu Centraal geeft echter het advies om de eierdozen bij het restafval te gooien.
Heb je toch bedorven voedsel waar je geen blijf mee weet? Gooi dit zeker niet bij je restafval maar sorteer dit bij het GFT-afval. Van dit organisch afval wordt compost, een ideale bodemverbeteraar, gemaakt en wordt 'groene' energie opgewekt.
Nee, het duurt 20 jaar voordat kauwgom verteert! Er kan dus geen compost van gemaakt worden. Dus gooi je kauwgom bij het restafval.
Mag een eierdoos bij het oud papier? Een kartonnen eierdoos mag bij het oud papier. Een eierdoos gemaakt van paperfoam gooi je weg bij het restafval.
Doe het in de broodcontainer of in de container voor groente-, fruit- en tuinafval. Van oud brood wordt biogas gemaakt: groene energie.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool. Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval.
Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak. Laat gemaaid gras een dag drogen en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken. Als je geen gft-zak gebruikt zorgt een krantenpagina onderin de gft-bak dat het afval niet blijft plakken of vastvriest. Een beetje papier bij het gft kan geen kwaad.
Zacht tuinafval is alles was via een grasmachine of haagschaar kan worden verwijderd : Gras, haagscheersel en in de herfst ook de bladeren natuurlijk.
In een groenafval container kunnen grote hoeveelheden snoeiwerk*, beplanting, uitgestoken graszoden en ander GFT worden afgevoerd. Aanhangend grond mag gewoon in de container. De regel is maximaal 10% grond op de totale inhoud van de container.
Grof tuinafval kun je inleveren bij de milieustraat. Soms kun je het ook op afspraak door de gemeente laten ophalen. Takken die je nog met een snoeischaar kunt knippen, mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Als dat niet lukt, zijn ze te dik en moeten ze als grof tuinafval ingeleverd worden.
Waar kan je tuinafval naartoe brengen? Tuinafval kan je bij het compost doen of naar een verzamelplaats voor groenafval brengen. Laat het in geen geval achter in het bos of op een weide.
Ei-, vis- en vleesresten, ook botjes en graten Deze mogen wel in de gft-bak, maar niet op de eigen compost- hoop omdat ze dan ongedierte aantrekken (zoals muizen en ratten). Ei (rauw, gebakken, gekookt) en eierschalen (ook geverfde schalen van paaseieren) mogen in de gft-bak.
Ze horen dus thuis bij het restafval en niet in de groene bak. Mossel-, oesterschelpen en beenderen zijn niet composteerbaar en kunnen het proces negatief beïnvloeden. Bovendien kunnen vooral mosselschelpen scherpe stukjes opleveren waardoor de compost minder veilig wordt in gebruik. Ze horen thuis bij het restafval.
Restafval. Houtskool hoort bij het restafval. Je kan het niet bij gft sorteren.