Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de onoplosbare vezels voor buikklachten kunnen zorgen bij sommige mensen met PDS. Deze vezels zitten in veel gezonde producten, zoals aardappelen, bananen, maïs, wortels, bonen, koolsoorten, bepaalde tarweproducten en appels.
De beste voedingsmiddelen bij PDS
Kiwi's, citrusvruchten, druiven, ananas en aardbeien zijn (afhankelijk van de hoeveelheid) FODMAP-arme fruitsoorten. Tarwe, rogge en gerst zijn granen met een hoog FODMAP-gehalte die ook gluten bevatten; haver en lijnzaad kunnen echter nuttig zijn bij het onder controle houden van PDS.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Bananen helpen de spijsvertering
Maar ook het resistente zetmeel, dat vooral in onrijpe bananen zit, helpt je darmen. Doordat dit zetmeel vrijwel onverteerd in je dikke darm terechtkomt, dient het daar als voedsel voor gunstige darmbacteriën. Dit draagt bij aan een gezond darmmicrobioom en een goede stoelgang.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Onoplosbare vezels trekken als een spons water aan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de onoplosbare vezels voor buikklachten kunnen zorgen bij sommige mensen met PDS. Deze vezels zitten in veel gezonde producten, zoals aardappelen, bananen, maïs, wortels, bonen, koolsoorten, bepaalde tarweproducten en appels.
Gebruik bij voorkeur magere vleeswaren, mager vlees en kip zonder vel; Gebruik weinig olie, boter of margarine bij de bereiding van de maaltijden; Besmeer u brood met (dieet)halvarine; Maak geen gewoonte van vetrijke tussendoortjes, zoals: o gebak; o koekjes; o worst; o chips; o noten; o kaas; o candybars.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten. Voor diabetici is het wel belangrijk om het bij 1 banaan per keer te houden.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Vrijwel alle patiënten geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren en andere deze juist weer kunnen verminderen. Verder kunnen vochtinname, stress, beweging en roken invloed hebben op jouw klachten.
Tarwe: Dit bevat fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert. Het gaat dus niet om de gluten, maar om de fructanen. Spelt, haver, rijst, gierst, boekweit, quinoa en een aantal andere granen bevatten geen of veel minder fructanen dan tarwe. Deze kun je dus eten in plaats van tarwe.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier.
Het meest kenmerkende symptoom van Prikkelbare Darm Syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn, maar kan ook licht zijn. Dat is heel verschillend per persoon en per dag. De buikpijn vermindert of verergert soms na de stoelgang of het laten van een wind.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Banaan is een van de fruitsoorten met het meest aantal vezels. Dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Vezels zorgen voor een goede, evenwichtige stoelgang, ze zorgen voor een verzadigd gevoel en ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor heb je na het eten van een banaan minder snel weer trek.
Er zijn geen gevaren verbonden aan het eten van bananen en eieren samen . Sterker nog, ze zijn beide uitstekende bronnen van voedingsstoffen. Bananen zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, kalium en mangaan. Eieren zijn een goede bron van eiwitten, selenium, vitamine D, B12 en choline.
De banaan is namelijk enorm gezond! Vooral wanneer je er twee per dag eet. Dan kunnen bananen namelijk helpen tegen en bij een depressie, tegen menstruatiepijn én kunnen ze ook nog eens je bloeddruk verlagen. Daarnaast helpt een banaan of twee verorberen ook nog eens tegen ochtendmisselijkheid en een kater.
Het blijkt dat sommige zeer gezonde voedingsmiddelen zoals appels, peren en gedroogd fruit van nature veel fructose bevatten, wat bij inname dezelfde bijwerkingen kan veroorzaken als onverteerde lactose. Fruit met een lager fructosegehalte, zoals bessen, citrusvruchten en bananen, zijn mogelijk een betere keuze voor mensen met PDS .
'Toch zijn er gevallen wanneer bananen klachten als buikpijn of winderigheid kunnen geven', zegt Rook. 'Je spijsvertering heeft moeite met onrijpe bananen. De bacteriën in je darmen moeten extra hard werken en daar komen gassen bij vrij. Maar wat betreft rijpe bananen: die zijn niet de boosdoener voor verstoppingen.
Toast kan beter zijn dan brood voor mensen met PDS . Het toasten breekt de koolhydraten in brood af, waardoor toast makkelijker te verteren is. Toch is het aan te raden om voor low FODMAP brood te kiezen om een PDS-opflakkering te voorkomen.
Zowel bij mensen bij PDS als bij mensen met IBD in de rustige fase (remissie) is er geen specifiek dieet. Het advies is daarom om een gezond voedingspatroon aan te houden en producten uit te proberen. Denk hierbij aan gevarieerd eten met volop groente, fruit en brood.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.