Maak afspraken met jezelf Neem jezelf voor hoe je omgaat met specifieke verleidingen: 'Als ik zin heb in chips tijdens het televisiekijken, dan pak ik een schaaltje yoghurt met fruit of handje ongezouten noten'.
Chips cravings
En eindigt één bakje steevast in een hele zak? Het is meestal niet de gefrituurde aardappels waar je lichaam om vraagt, maar vooral de natrium die ze bevatten. Natrium heeft een belangrijke functie bij het regelen van je vochtbalans en voor het samentrekken van de spieren.
Signalen en symptomen waaraan je chipsverslaving kunt herkennen bij jezelf en anderen zijn: Een onbedwingbare trek naar chips, zelfs wanneer je geen honger hebt. Controleverlies over je eetgedrag, vaak meer chips eten dan je van plan was.
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Hoewel chips geen gezond tussendoortje is, kun je het volgens de diëtist best wel eens eten. “Zorg er in dat geval voor dat je voor een normale portie gaat”, stelt Van der Kruk, “dat is een klein schaaltje, maar vaak wel voldoende.”
Knapperige textuur
Veel mensen genieten van de bevredigende crunch van een crisp, die een sensorische ervaring kan bieden die zowel bevredigend als plezierig is. De textuur van crisps kan ook helpen om stress of spanning te verlichten, omdat het bijten op een knapperige snack een fysieke ontlading kan bieden.
Ghreline, bekend als het hongerhormoon, verhoogt onze eetlust, terwijl leptine, het verzadigingshormoon, deze onderdrukt. Onevenwichtigheden in deze hormonen kunnen leiden tot intense hunkering, waardoor we op zoek gaan naar ongezonde snacks zoals chips . Daarnaast kunnen andere hormonen zoals insuline en serotonine onze voedselbehoeften beïnvloeden.
Voedingsmiddelen zoals chips, cake, crackers en spek kunnen de eetlust stimuleren door zout, vet en suiker te combineren. Deze worden hyper-smakelijke voedingsmiddelen genoemd en kunnen ons ertoe aanzetten om te veel te eten, wat mogelijk leidt tot gewichtstoename . Onderzoekers proberen nog steeds te begrijpen hoe ze werken en hoe we betere voedselkeuzes kunnen maken.
Sommige mensen hunkeren naar zoute voedingsmiddelen zoals chips, chips en hartige snacks. Dit hangt samen met lage niveaus van elektrolyten, uitdroging en stress , wat zich kan uiten in symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en een onvermogen om zich te concentreren. Eet meer vitamine B-voedingsmiddelen zoals noten, zaden, volle granen, fruit en groenten.
Door tussendoortjes bij de hand te houden voor tussen de maaltijden door , kunt u de hunkering voorkomen. Fruit en groenten, volkoren crackers en kaas of hummus kunnen helpen om de hunkering te stoppen voordat deze begint.
Alle chips zijn ongezond
Wie zoekt naar een gezonde snack, kan het chipsschap in de supermarkt beter overslaan. Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
Onderzoekers geloven dat de crunch een element van opwinding toevoegt aan de eetervaring . Daarentegen bieden voedingsmiddelen die niet veel lawaai maken niet hetzelfde niveau van stimulatie.
Op dezelfde manier zal het eten van chips elke dag het risico op negatieve gezondheidseffecten vergroten (niet zo erg als roken, let wel), maar het garandeert niet dat u negatieve gevolgen zult ervaren. Een ander probleem – ja, er zijn meer problemen – met voeding is dat we niet geïsoleerd eten.
Deze synthetische smaaktechnologie verbreekt niet alleen de verbinding tussen smaak en voeding, maar zorgt er ook voor dat de hersenen naar deze smaken verlangen en dat we op zoek gaan naar deze dopamine-kicks van genot, bijna zoals een cocaïneverslaving.
Zin in een hartige snack
Wanneer je trek hebt in chips of in borrelnootjes dan kan dit erop wijzen dat je misschien wel gedehydrateerd bent. Je denkt dat je honger hebt, maar eigenlijk heb je dorst.
Net als de meeste bewerkte voedingsmiddelen worden chips zorgvuldig bereid met de heilige drie-eenheid van zout, suiker en vet om het beloningssysteem van onze hersenen te hacken en kunstmatige trek op te wekken .
IJs versus chips
Met een portie van deze populaire chips vermijd je weliswaar suiker, maar je consumeert wel meer calorieën en vet dan met één portie vanille- of chocolade-ijs!
Beperk de consumptie van chips tot 2-3 pakjes per week en minder als u een kaliumarm dieet volgt.
Sommige varianten kunnen veel calorieën, vet en zout bevatten . Sommige snacks worden ook gemaakt met geraffineerde koolhydraten en deze bieden vaak een slechte voedingswaarde. Bovendien zijn veel chips kunstmatig op smaak gebracht, met dingen zoals MSG. MSG kan slechte gezondheidseffecten hebben op sommige mensen.
Wanneer we chips, chocolade en andere suikerhoudende of vette voedingsmiddelen eten, wordt het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor motivatie en beloning geactiveerd. Chemicaliën zoals endorfine, die de stemming verbeteren en pijn verminderen, en dopamine - gekoppeld aan plezier en voldoening - worden in ons lichaam vrijgegeven.
Ten eerste, wat beschouwt u als "te veel?" Meer dan 1 portie per dag is te veel, deelt Dr. Lehman. Eén portie is 1 ounce of 18 chips.
Ze bevatten veel calorieën, en ook veel zout, vet en suiker. Uit een onderzoek is gebleken dat chips tot meer gewichtstoename leiden dan enig ander voedsel . Laat u ook niet verleiden door de "gebakken" of "geroosterde" versies.
Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips. Light chips zijn al iets beter, maar ook zij bevatten rond de 450 calorieën en 25% vet.