Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Dit kan spontaan gebeuren, maar ook uitgelokt worden door kou, een volle blaas of inname van bepaalde producten zoals cafeïne. Soms is er een achterliggende oorzaak voor deze klachten, zoals een vergrote prostaat, irritatie van de blaaswand, een sluimerende blaasontsteking of een neurologische ziekte.
Aandoening van de urinewegen
Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Ouderen houden vaak meer vocht vast t.g.v. minder bewegen en minder krachtig pompen van het hart. Het gevolg is dat er vocht vastgehouden wordt in lager gelegen delen van het lichaam.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
Dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid en het type vloeistof dat je drinkt. Ook is dit afhankelijk van je individuele blaasfunctie. Over het algemeen kun je verwachten dat je binnen 30 minuten tot 2 uur na het drinken moet plassen.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Tips tegen vaak plassen
Verspreid de vochtinname overdag en 's avonds gelijkmatig. Drink 's avonds voor het naar bed gaan niet (te) veel en zeker geen koffie of (veel) alcohol. Gezond leven is uiteraard sowieso aan te bevelen, niet alleen voor de prostaat maar voor het hele lichaam.
Beperk het drinken van cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol in de avonduren. Drink niet meer dan 2 liter per dag. Plas leeg voor het slapen gaan. Bij dikke enkels: leg de enkels omhoog wanneer u ′s avonds in een stoel zit.
Rechtstaand plassen met een strakke broek en onderbroek is ongezond. Die spannen de plasser vaak af tijdens het plassen. Een staande plasser krijgt microdruppels urine op zich, van de buik tot de knieën, wat niet echt hygiënisch is. Bij zittend plassen blijft het toilet schoon.
Veranderingen in levensstijl voor nachtelijk plassen zijn onder andere: Beperking van vloeistoffen in de avond (vooral cafeïnehoudende dranken). Diuretische medicatie innemen in de ochtend of ten minste zes uur voor het slapengaan. Middagdutjes doen.
Daarnaast kunnen ook emotionele factoren, medicijngebruik (plaspillen) of drinkgedrag (hoge vochtinname of alcohol drinken) een rol spelen. Je kunt ook last hebben van een overactieve blaas. Als je veelvuldig moet plassen, meer dan 3 liter per dag, dan lijd je aan polyurie.
Dat kan te wijten zijn aan een verminderde nierfunctie, suikerziekte, neurologische aandoeningen, prostaatproblemen of een onderliggende ziekte. Ook je mentale gezondheid heeft invloed op je plasgedrag. Mensen die piekeren of onrustig slapen moeten s' nachts vaker naar het toilet.
Ochtendurine is de eerste urine na het slapen. Omdat u een aantal uren niet geplast heeft, is uw ochtend urine geconcentreerder.
Als u een overactieve blaas heeft, moet u vaker plassen dan normaal. Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur.
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Beperk uw vochtinname twee uur voor het slapengaan
Te dicht bij bedtijd drinken kan leiden tot 's nachts plassen. Je zult ook alcohol en cafeïne, die blaasstimulerende middelen zijn, gedurende de dag willen beperken.
Dubbel plassen voor het slapengaan.
Sommige mensen met OAB hebben moeite om hun blaas volledig te legen. Dubbel plassen, of uw blaas twee keer legen, kan helpen. Leeg uw blaas één keer voordat u naar bed gaat, wacht een paar minuten en probeer het dan opnieuw.
Er zijn een aantal oorzaken: u produceert mogelijk niet genoeg ADH (vasopressine) of u drinkt 's avonds te veel. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u voedingsmiddelen eet met een hoog watergehalte (bijvoorbeeld fruit, groenten, salades, pasta en rijst). In de avonduren gebruikt u dit om overtollig water uit uw lichaam te verwijderen.
Laat je schouders loshangen en adem ontspannen. Ontspan je bekkenbodem zoveel mogelijk. Hoe meer je je bekkenbodem ontspant, hoe gemakkelijker de urine uit je blaas komt. Neem de tijd om je blaas volledig leeg te maken.
De techniek van het ontlasten
Ga ontspannen op het toilet zitten, uw voeten plat op de grond, de rug iets bol. De ontlastingsreflex begint met het ontspannen van de bekkenbodem. Adem in en pers eventueel een beetje terwijl u uw adem vasthoudt en de buik bol maakt. Pers richting de anus.