Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Nadat je de appels hebt gesneden, raden we aan om ze op te bergen in de koelkast. Door ze bij lagere temperaturen te bewaren, kun je het oxidatieproces vertragen. Dit zorgt ervoor dat de bruinverkleuring van de appels veel minder snel zichtbaar zal zijn.
Net als zuur, zorgt natriumchloride ervoor dat het proces van oxidatie, zoals de verkleuring heet, een halt toe wordt geroepen. Je kunt het fruit bestrooien met wat zout, of ervoor kiezen om het fruit te laten weken in water met zout. Spoel de boel daarna nog wel even af, want niemand heeft zin om zout te happen.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Ascorbinezuur is een uitstekend conserveringsmiddel voor voedsel omdat het helpt de natuurlijke kleur van bepaalde voedingsmiddelen te behouden, met name fruit, groenten en zelfs vlees dat bruin wordt als het wordt opengesneden en aan zuurstof wordt blootgesteld. Ascorbinezuur heeft een bittere, zure smaak. Ascorbinezuur, gemengd met water, helpt bruin worden te voorkomen.
In appels zit een stofje dat fenolen heet. Deze beschermen de appel tegen schimmels en bacteriën. Bij een hele appel zitten deze fenolen aan de binnenkant, maar als je de appel doorsnijdt worden ze blootgesteld aan zuurstof. Dan gaat het enzym polyfenoloxidase aan het werk en wordt de appel bruin.
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Blijf niet langer in de zon dan nodig.
Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden.
Goed om te weten: geschilde peren worden snel bruin! Dit kun je voorkomen door ze te besprenkelen met wat citroensap.
APPELS EN PEREN INVRIEZEN
Verwijder het klokhuis en snijd de appel of peer in stukjes of schijfjes. Leg de partjes in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water en wacht 20 minuten. Giet het vervolgens af en leg de partjes in een diepvriesbakje, waarna ze de vriezer in kunnen.
Appelbakken worden bijvoorbeeld vaak behandeld met een gas genaamd 1-methylcyclopropeen (1-MCP) ( 1 , 2 ). Het gebruik van 1-MCP voorkomt dat appels in de opslag rijpen door de effecten van ethyleen te blokkeren, een kleurloos gas dat het rijpingsproces van producten aanstuurt.
Het combineren van citroensap en honing helpt ook bij het langer bewaren van fruit. Door de vitamine C in citroen en de peptide in honing blijft het fruit ongeveer 8 uur vers.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Na veel diepgaande testen en experimenteren, ontdekten we dat de beste manier om te voorkomen dat appels bruin worden, was om de gesneden appels onder te dompelen in een grote kom met gezouten water . Gebruik een verhouding van 1/2 theelepel koosjer zout voor elke kop kraanwater op kamertemperatuur.
Als je wilt dat je appelschijfjes er langer vers uit blijven zien, kun je er wat citroensap of azijn aan toevoegen voordat je het gesneden fruit in een luchtdichte container doet . Het zuur voorkomt dat de appels oxideren en bruin worden.
Dit onaantrekkelijke fenomeen is eigenlijk te wijten aan een reeks biochemische reacties die bekend staan als " enzymatische bruining ". Wanneer een appel beschadigd raakt (of in stukken wordt gesneden), wordt het plantenweefsel blootgesteld aan zuurstof. Dit activeert een enzym dat bekendstaat als polyfenoloxidase (PPO) om - wacht even - polyfenolen in het vruchtvlees van de appel te oxideren.
als je 1 tl citroenzuurpoeder (vitamine C-poeder) mengt met 1 kopje water en de appels erin laat weken , vertraagt het ook het bruin worden. Het verhoogt ook de vitamine C-niveaus van de appel. Gejodeerd zout is niet goed voor je, zelfs niet verdund, als je de zoutmethode gebruikt, gebruik dan zeezout..
Je kunt een verkleuring van fruit ook tegengaan met een beetje citroensap. Dit kan handig zijn met snel verkleurende vruchten zoals appel, banaan en peren.
Het vers houden
Het bedrijf gebruikt geen droogijs, was of conserveringsmiddelen om het fruit vers te houden . Het blijft koud en knapperig omdat de arrangementen pas worden gemaakt als een klant ze bestelt en ze vervolgens worden geleverd in gekoelde vrachtwagens van een van de meer dan 1200 winkels van Edible Arrangements.