De eiwitten in een ei zijn goed voor de bloeddruk en het peil van de slechte cholesterol in je lichaam. De HDL cholesterol die door het eten van een ei in je bloed wordt aangemaakt is juist goed en veegt de aderen schoon van de slechte LDL cholesterol.
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben. Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is.
Ei is een goede bron van omega-3 vetzuren, vooral wanneer het afkomstig is van een kip die extra van deze gezonde vetzuren te eten krijgt. Deze voedingsstoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de hersenfuncties en zijn gunstig voor de werking van het hart en de bloeddruk.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Voedingtip #4 om jouw hoge bloeddruk te verlagen: Eet meer magnesiumrijke voeding. Magnesium verwijdt de bloedvaten en heeft dus een bloeddruk verlagend effect. Belangrijke bijkomstigheid: uit onderzoek blijkt dat mensen met voldoende magnesium in het bloed 40% minder kans hebben op hart- en vaatziekten.
Voor de studie werd geëxperimenteerd met de harde Italiaanse kaas Grana Padano. Twee maanden lang kregen mensen met een hoge bloeddruk dagelijks één ounce, iets minder dan dertig gram van de kaas. Na die twee maanden bleek de bloeddruk van alle testpersonen drastisch te zijn gedaald naar normalere waarden.
Water drinken is goed voor de bloedsomloop. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen in je bloed zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Water drinken kan dus echt de bloeddruk verlagen!
Volkoren granen, zoals brood rijst of pasta. Veel groente: zowel rauwe als gekookte groenten en groentesap. Fruit: vers, bevroren of ingeblikt fruit. Fruitsappen zijn een iets minder goede keuze omdat de vezels zijn verwijderd terwijl ze vrij veel suiker bevatten.
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Wat betreft de consumptie van eieren, suggereren de meeste huidige richtlijnen dat een matige inname van eieren ( maximaal één ei per dag ) veilig is en waarschijnlijk geen significante invloed heeft op de bloeddruk van de meeste mensen.
Vroeger werd mensen met hypertensie vaak aangeraden om eieren te vermijden, omdat eieren veel cholesterol bevatten. Maar dat is niet langer het geval. "Over het algemeen heeft het eten van eieren geen invloed op de systolische of diastolische bloeddruk .
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Ja, je kunt zeker bananen en een gekookt ei samen eten . Beide zijn voedzame voedingsmiddelen en kunnen deel uitmaken van een uitgebalanceerde maaltijd of snack. Bananen leveren koolhydraten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen, terwijl gekookte eieren een goede bron zijn van eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen zoals vitamine D en selenium.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Reguleert de bloeddruk
Wanneer een diabeet tuineieren eet, controleert het de glucose-absorptie en vermindert het het hoge risico op hypertensie. Tuineieren onderdrukken het suikerniveau, helpen de bloeddruk te reguleren en behouden de functie van het hart.
Eieren zijn ook een geweldige bron van hart-gezonde voedingsstoffen zoals kalium, foliumzuur en vitamine B. Sommige onderzoeken suggereren dat tot twee eieren per dag daadwerkelijk de gezondheid van het hart verbeteren . Zoals met alles is matiging belangrijk, vooral als u dagelijks van eieren geniet.
Eén groot ei bevat ongeveer 186 mg cholesterol, waarvan alle in de dooier zit. Als uw dieet weinig andere cholesterol bevat, is het volgens sommige onderzoeken een prima keuze om maximaal één ei per dag te eten . Als u van eieren houdt, maar niet van de cholesterol, gebruik dan alleen het eiwit.
Te veel mayonaise eten kan hoge bloeddrukproblemen veroorzaken . Eigenlijk is de hoeveelheid omega-6-vetzuren in mayonaise erg hoog, wat de bloeddruk kan verhogen. Overmatige consumptie van mayonaise kan ook het risico op ziekten zoals een hartaanval en beroerte vergroten.
Een hardgekookt ei levert 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B12. Verder bevat het 6,3 g eiwitten, 22 mcg foliumzuur en 1,2 mg ijzer. Ook zit er ongeveer 87 g water in rauw eiwit. Daarom is het opnemen van eieren in uw dieet ideaal om bloedarmoede te voorkomen, wat leidt tot een lage bloeddruk .
Een uitgebalanceerd dieet van groenten, fruit, granen, eiwitten, zuivel en oliën — zoals het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) eetplan — kan uw bloeddruk verlagen. Verminder zout.