Heb je de komkommer al gesneden? Dan kun je de stukjes het beste in een bakje met een laagje water bewaren met een deksel erop in de koelkast. Hierdoor blijft de komkommer tot ongeveer een week fris en knapperig.
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar op een koele plaats zoals een voorraadkast. De komkommer blijft 1 week goed. Een restje rauwe komkommer kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie.
We eten allemaal nog steeds te veel verwerkt voedsel en hebben daardoor soms een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen. Komkommers zijn echter een zeer rijke bron van vitamine A en C en mangaan en door komkommerwater te drinken, vul je eventuele tekorten makkelijk aan.
Meal prepping: Snij de komkommer op voorhand en ook de radijsjes kunnen al in plakjes gesneden worden.
Hoe je gesneden komkommers bewaart. Als je een komkommer snijdt, bewaar hem dan in de koelkast en consumeer hem binnen twee tot drie dagen . Doe de gesneden komkommerschijfjes in een luchtdichte container met een papieren handdoek bovenop de gesneden komkommers om het overtollige vocht op te nemen. Voor komkommers met één gesneden uiteinde, wikkel je het gesneden uiteinde in plasticfolie.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Komkommerwater kan ook een smakelijk alternatief zijn voor dranken met lege calorieën, wat kan helpen bij gewichtsverlies of gewichtsbeheersing . De kalium in komkommers kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Komkommerwater kan ook helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van de huid, spieren en botten.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Komkommers zijn gevoelig voor ethyleengas dat door andere fruitsoorten of groenten in de buurt wordt afgegeven. Door ze in te pakken, beschermt u ze hiertegen. (Als u toch voor de groentelade kiest, zorg dan dat de ventilatieopeningen openstaan.) Het beste is echter om de ingepakte komkommer in een hersluitbare plastic zak te doen en deze in de koelkastdeur te bewaren .
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
De komkommer staat bekend als een echte zomergroente en, toeval of niet, deze groente kan niet goed tegen de kou. Bewaar komkommers daarom niet te koud. Dit wil zeggen dat je komkommers niet in de koelkast maar liever in de berging of de kelder bewaart. Net zoals aubergines dek je komkommers af tegen uitdroging.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Naast salades leent komkommer zich ook uitermate goed voor soep en sap door het hoge vochtgehalte van de groente. Voor deze bereidingen maakt het ook niet zoveel uit of je komkommer iets slapper is geworden. Is het uiteinde van je komkommer rimpelig of zelfs schimmelig? Snij gewoon een stukje van het eind af.
Door hydraterende voeding – zoals komkommer – aan je water toe te voegen verminder je het risico op dehydratatie nog meer dan wanneer je enkel puur water drinkt. Komkommer bestaat dan ook voor bijna 100% uit water, wat het de ideale groente maakt om aan je water toe te voegen.
De schil van een komkommer bevat vezels die obstipatie tegen kunnen gaan. Vezels houden namelijk water vast in je lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bovendien bevat de komkommer zelf ook veel water, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is bij verstopping.
Sprenkel een beetje zout over de komkommer en zet een halfuur in de koelkast. Hiermee wordt de komkommer nog zachter en krijgt het een mooiere groene kleur.
Komkommers worden beschouwd als een natuurlijk diuretisch voedsel, wat betekent dat ze het lichaam kunnen helpen meer urine te produceren om gifstoffen en afvalstoffen af te voeren . Als u last heeft van een opgeblazen maag, indigestie, constipatie of vochtretentie, kan het drinken van komkommerwater helpen.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Komkommerwater zit boordevol huidvriendelijke vitaminen en mineralen, helpt een stralende teint te krijgen en vermindert huidontstekingen . En voor degenen die op zoek zijn naar ondersteuning bij gewichtsbeheersing, komt dit magische elixer te hulp met zijn lage caloriegehalte en eetlustremmende eigenschappen.
Groenten zoals wortels, selderij, asperges en radijsjes in een luchtdichte glazen pot bewaren, gevuld met water, is een makkelijke oplossing om ze zo vers mogelijk te houden. En ze smaken ook nog eens beter!
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Wortels, selderij en radijzen blijven tot 5 dagen goed als ze in water worden bewaard, maar als je ze zo lang bewaart, zorg er dan voor dat je het water elke dag of ten minste om de dag ververst. Dus ga je gang, snijd wat groenten!
Gesneden fruit en groenten in water bewaren lijkt tegenstrijdig, maar het is een geweldige manier om winterharde groenten zoals wortels, selderij en aardappelen te bewaren nadat ze zijn gesneden. Om hun versheid te verlengen, bewaar je ze altijd in vers, koel water en ververs je het water om de paar dagen voor nog langere bewaring .