Fytinezuur vind je in het vliesje rond bonen, noten, zaden en granen. Koken vernietigt fytinezuur niet, weken en kiemen wel. Saponinen, het woord zegt het eigenlijk al, zijn zeepstoffen. Ze kunnen zich binden aan zowel water als vet (da's best bijzonder).
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Tussen de 50 en 60 minuten zou voldoende zijn. Heb je voorkeur voor een bite dan kook je ze iets korter, wil je graag zachte bonen dan kook je ze iets langer. Gebruik ca. 3 x zoveel water als de bonen om te koken.
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder.
De gezondste variant zijn gedroogde bonen, maar dat vraagt meer aandacht en tijd. Veel mensen kiezen dan ook voor bonen uit blik of uit een pot, maar die moet je dan wel eerst even goed afspoelen. Het afspoelen van bruine bonen helpt om overtollig zout en stroperige vloeistoffen te verwijderen.
Bonen spoelen kan de smaak en textuur van het uiteindelijke gerecht verbeteren en kan helpen de hoeveelheid gas die ze produceren te verminderen . Dus, voor uw culinaire succes en darmcomfort, spoel die blikbonen af, tenzij uw recept specifiek zegt dat dit niet mag.
De gezondheidsvoordelen van bonen
Bonen zijn goed voor je hart- en bloedvaten, omdat ze het slechte LDL-cholesterol verlagen [4]. Bonen helpen je ook met afvallen. Bovendien zijn ze rijk aan eiwitten, vezels, B-vitamines, mineralen en goede koolhydraten. Hieronder lees je meer over deze gezondheidsvoordelen.
De appelazijn breekt onverteerbare suikers af om de spijsvertering te helpen en verheldert ook de smaak van de bonen zonder dat er overtollig zout nodig is . Met de appelazijn, uien, knoflook en komijn in deze smaakvolle pot bonen wil je misschien helemaal geen zout toevoegen!
Vers klinkt beter
Het ziet er dan wel mooier uit, zo'n kleurig groenteschap, maar het idee dat geconserveerde groenten bij uitstek minder voedzaam zijn dan hun verse tegenhanger is een misvatting. In werkelijkheid behouden groente uit blik of pot evenveel voedingsstoffen als verse onbewerkte groenten.
Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd
Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel de peulvruchten eventueel af om wat van het zout kwijt te raken.
Het advies is om 1 keer per week peulvruchten te eten, zoals bruine bonen. Het is een prima vleesvervanger.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Deze 225 gr bonen zijn een ruime hoeveelheid voor twee personen als basis voor een maaltijd. Bij wellen neemt het 3 à 4 maal in gewicht en volume toe. Bereidingstijd: In koud water aan de kook brengen en ± 5 minuten doorkoken. Benodigdheden: Een ruime pan en water.
Oude bonen hebben langer nodig om te koken , en de oudste bonen blijven taai en taai, hoe lang (binnen redelijke grenzen) ze ook sudderen. Als je merkt dat je geweekte bonen langer dan twee uur kookt, en ze worden gewoon niet zacht, dan kan het aan je bonen liggen...niet aan jou.
De bruine boon moet niet verward worden met de kidneyboon. Kidneybonen zijn iets steviger, minder meelachtig van smaak en roder van kleur. Ook de kapucijner is vergelijkbaar met de bruine boon, maar is familie van de erwt.
Antwoord: Aan groenten en peulvruchten in blik en glas wordt vaak water toegevoegd, de zogenoemde opgiet. Hieraan kan ook zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je in de opgiet bewaarde producten afspoelt, spoel je het zout en de suiker weg die in het aanhangende vocht zitten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Kidneybonen uit blik of glas kun je verwarmen zonder te koken. Kidneybonen kun je beter niet rauw eten. Er zit een natuurlijke gifstof in bonen, lectine. Als je de bonen kookt is de stof niet schadelijk meer.
Weken - Granen en peulvruchten worden een nacht geweekt om het fytinezuurgehalte te verlagen. Kiemen - Het ontkiemen of ontkiemen van veel peulvruchten, zaden en granen helpt bij het afbreken van fytaten. Weken tot 12 uur 4 delen water op 1 deel peulvrucht . Voor betere resultaten het water een of twee keer verversen.
Om te ontgassen met baking soda, voeg je een theelepel baking soda toe aan 4 liter water. Roer de gedroogde bonen erdoor en breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat de bonen minstens vier uur weken (ik doe dit meestal de avond voordat ik ze wil gebruiken; langer weken kan geen kwaad).
Gedroogde bonen moeten worden geweekt en vervolgens minstens tien minuten worden gekookt. Maar het duurt ongeveer een uur om de meeste bonen te koken zodat ze eetbaar zijn. Dr. Greger van NutritionFacts merkt op: "Zonder voorweken duurt het 45 minuten in een snelkookpan om alle lectinen kwijt te raken, maar een uur om kidneybonen eetbaar te maken.
Een andere groente die wel gezond is maar een vervelende uitwerking op de darmen kan hebben zijn bonen. Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.