Voor je invriest, moet je de selderstengels blancheren. Zo behouden ze hun vitaminen én kleur beter.
Bleekselderij bereiden & bewaren
Een restje bleekselderij bewaar je in de koelkast. Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren.
Het invriezen van rauwe wortels en selderij is een makkelijke manier om geld en kookvoorbereidingstijd te besparen . Als de groenten worden ingevroren, verliezen ze geen voedingsstoffen, kleur of versheid. De kleine hoeveelheid tijd die het kost om uw selderij en wortels voor te bereiden op het invriezen, is het meer dan waard als u verse, gesneden groenten hebt …
Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Knolselder blancheren
Snijd de knolselder in blokjes en dompel ze 2-4 minuten onder in kokend water met een snuifje zout. Spoel de stukken nadien af met koud water om het kookproces te stoppen. Laat alles goed uitlekken. De geblancheerde knolselder is nu klaar om in te vriezen.
Kun je rauwe selderij invriezen? Hoewel een snelle blancheren voor het invriezen je selderij een wereld van goed zal doen, kun je rauwe selderij absoluut invriezen . Haal eerst je stengels uit elkaar, was en droog ze volledig, en snijd ze vervolgens in de vorm of lengte die je denkt dat je het prettigst vindt als je ze later gaat gebruiken.
Plantenverzorging
Wanneer zelfblekende en groene selderij dicht bij elkaar in een blok worden gekweekt, hoeven de meeste planten niet te worden geblancheerd (behalve licht om de bitterheid te verminderen). Maar het is het beste om de planten aan de buitenkant van het blok te blancheren.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren . Er is niet veel voordeel in het invriezen van groenten met een hoog vochtgehalte - dit omvat komkommers, kool, radijsjes, champignons en sla, die doorweekt en papperig zouden zijn als ze eenmaal ontdooid zijn. Blancheren is nuttig.
Antwoord: Voor het beste resultaat, laat selderijkoppen heel, wikkel ze strak in aluminiumfolie en bewaar ze vervolgens in de groentelade van de koelkast zoals gewoonlijk . Als je selderij op deze manier bewaart, kunnen stengels selderij hun versheid twee tot vier weken behouden.
Gebruik altijd wortels die op het hoogtepunt van hun versheid zijn. Als u wortels echt niet wilt blancheren voor het invriezen, moet u ze in blokjes snijden of fijnhakken, invriezen op een schaal tot ze stevig zijn en ze vervolgens overbrengen in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak, waarbij u overtollige lucht eruit haalt .
Om selderij in te vriezen, hoeft u deze niet eerst te blancheren , hoewel blancheren wel een smaakvoller resultaat oplevert dat tot een jaar houdbaar is. Als u niet blancheert, eet uw selderij dan binnen een paar maanden op. Blancheer de stengels selderij 3 minuten voordat u ze laat afkoelen en in diepvrieszakken of -bakjes doet.
Dat kan ! Het invriezen van geraspte wortels of geraspte wortels is een uitstekende manier om ze bij de hand te hebben om te verwerken in smoothies en soepen of heerlijke gebakken producten zoals muffins of veganistische worteltaart.
Wanneer je allergisch bent voor bleekselderij, of dit om een andere reden niet eet, kun je bleekselderij vervangen door bijvoorbeeld komkommer of sla.
Kruiden die wel geschikt zijn om in te vriezen zijn bijvoorbeeld koriander, basilicum, dille, peterselie, selderij, tijm, rozemarijn en oregano.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Selder invriezen? Voor je invriest, moet je de selderstengels blancheren. Zo behouden ze hun vitaminen én kleur beter. Steek ze nadien in een diepvrieszakje en je hebt altijd lekkere selder bij de hand.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Ook al zijn uien geschikt voor de vriezer, gebruik ze liever in gekookte gerechten dan in salades, omdat hun textuur onvermijdelijk anders zal zijn. Bevroren uien behouden hun smaak 3-6 maanden — ze zijn waarschijnlijk nog steeds goed na die tijd, maar ze zullen niet zo krachtig zijn.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Kun je verse, gesneden wortels en selderij invriezen? Ja, maar je moet ze nog steeds eerst blancheren . Omdat hun kooktijden kunnen variëren, moet je ze apart blancheren. Daarna kun je ze samen invriezen.
Koel gesneden stengels in water om de knapperigheid van de selderij te vergroten . Als u extra knapperige selderij wilt, of een deel van een stengel hebt gesneden, doe de stukken dan in een bak met water. Dek de bak af en zet hem in de koelkast, waar de selderij tot 2 weken houdbaar is.
Bladselderij, ook wel gewoon selderij genoemd, is een tuinkruid met groene grove bladeren die groeit aan een plant. Bladselderij is familie van de knolselderij en bleekselderij maar bladselderij wordt gebruik als kruid en niet als groente.