Voorbeelden zijn: volle melk, volle vla, volle yoghurt, volle (vruchten)kwark, maar denk ook aan pap gemaakt van volle melk. Ook kunt u naar smaak suiker, honing, stroop, (limonade)siroop, roomboter, (dieet)margarine, olie of ongeklopte (slag)room toevoegen.
Vloeistoffen die stukjes bevatten (zoals vruchtenyoghurt, soep met vermicelli) geven eerder aanleiding tot verslikken dan gladde vloeistoffen zoals vla en gebonden soep zonder vulling; Het gebruik van dik vloeibare voedingsmiddelen en dranken, zoals yoghurt, vla, pap en gebonden soep gaat vaak beter.
Gebruik bijvoorbeeld bouillon, boter, ongeklopte room, saus, melk of kookvocht om de voeding vloeibaar te maken. Om een goede smaak te krijgen kunt meer kruiden toevoegen dan u gewend bent.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Er zijn veel kant-en-klare producten verkrijgbaar die gemakkelijk gebruikt kunnen worden voor gemalen of vloeibare voeding. Bijvoorbeeld: ravioli uit blik, ragout uit blik, maaltijdsoepen (erwten- en bonensoep), stamppot- en aardappelpureepoeder. Kant-en-klare potjes babymaaltijden kunt u ook gebruiken.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Gemalen vlees is alleen lekker met saus of jus. Gebruik zoveel mogelijk vette, zachte vleessoorten, zoals worst of half-om-half gehakt. Gestoofde vis is goed te malen en ook vleesvervangers, zoals eiergerechten, zijn goed te gebruiken in een gemalen maaltijd.
Dik vloeibaar (IDDSI 3)
Druppelt tussen de tanden van een vork. Voorbeelden: volle yoghurt, vla of appelmoes.
Specifieke vloeistoffen of voedingsmiddelen die zijn toegestaan, zijn:
Melk en melkproducten: Melk (alle soorten inclusief karnemelk, soja, rijst, amandel en koemelk), milkshakes, gepasteuriseerde advocaat, glad ijs, bevroren yoghurt, vla, yoghurt zonder fruit en pudding. Groenten: Alle groente- en tomatensap. Fruit: Alle sappen en nectar.
Is appelmoes OK voor een helder vloeibaar dieet? Nee, appelmoes is niet helder of vloeibaar . Het wordt beschouwd als zacht voedsel, volgens Arnaout.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel.
Om gezond en snel aan te komen is het belangrijk om een positieve energiebalans te creëren door calorierijke voeding tot je te nemen wat niet te snel vult. Gezonde voorbeelden hiervan zijn vette vis, avocado, pindakaas, noten en zaden, gedroogd fruit, volle zuivelproducten en olijfolie.
Wat is helder vloeibare drank? Onder helder vloeibare dranken wordt verstaan: koffie en thee zonder melk, eventueel met suiker, water, heldere sap, limonade en bouillon.
Voeding: stukje vis of zacht vlees eventueel gemalen, enkele goede bereidingswijzen zijn: zacht braden of bakken, stoven, koken, pocheren en grilleren. Alle vleessoorten kunnen gebruikt worden, behalve draderig rundvlees. Ook alle vis en kipsoorten zijn geschikt.
Dun vloeibare voeding bestaat uit voeding die u niet hoeft te kauwen en zo dun en glad is dat het door een rietje kan. Glad vloeibare voeding bestaat uit een dik of dun vloeibare voeding die gezeefd is, waardoor de vloeibare voeding geen stukjes bevat.
Gebruik gemalen vlees (vis, kip, ei of vleesvervanging), ragout, gepureerde groenten en aardappelpuree (of gemalen pasta). De gerechten kunt u verdunnen door het toevoegen van bijvoorbeeld, melk, jus, bouillon of groentenat. Voeg extra boter, room en/of olie toe voor extra energie.
Brood is niet geschikt om te mixen. Pap, vla, yoghurt, kwark en soep zijn alternatieven voor de broodmaaltijd.
Vloeibare calorieën meetellen
Calorieën uit een glas wegen even zwaar als die van je bord. Alcohol is een stiekeme en beruchte dikmaker. Voeg daarbij de calorieën die met frisdranken en vruchtensap worden ingenomen, dan kom je tot aanzienlijke hoeveelheden.
Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Daarna wordt de melk ingedikt. Hiervoor wordt stremsel gebruikt of melkzuurbacteriën die de melk laten indikken. De melk lekt vervolgens uit, waarna een dik vloeibaar, friszuur en romig product overblijft.
De meeste mensen blijven een gepureerd dieet volgen totdat ze weer vast voedsel kunnen eten . Het dieet kan echter ook een oplossing voor de lange termijn zijn als u helemaal geen vast voedsel kunt verdragen of eten. Maaltijden hoeven niet op een vast schema te worden gegeten als u een gepureerd dieet volgt.