4 Wortelen kun je lang bewaren Tenzij je jonge worteltjes met loof hebt gekocht: die gebruik je best zo snel mogelijk, omdat het loof de worteltjes doet uitdrogen. Nog enkele tips: bewaar wortelen apart van fruit: dat kan ethyleen uitstoten waardoor de wortelen sneller bederven.
Ze worden opgeslagen naast ethyleenproducerende vruchten
Het kan een verandering in textuur en kleur veroorzaken en ervoor zorgen dat wortels vroegtijdig gaan rotten.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Je kunt er even ziek van worden als bedorven vlees
Op bosjes wortelen of een bloemkool staat gelukkig geen houdbaarheidsaanduiding. Dat bespaart de groenteboer onverkoopbare waar en jezelf hoofdbrekens, want je kunt bruikbaarheid en bederf prima zelf zien.
Kan ik wortels eten die over de datum zijn? Ja, maar zorg er wel voor dat ze niet bedorven zijn. Het label 'Te gebruiken tot' betekent dat een voedingsmiddel niet per se van goede kwaliteit is na de datum, maar een iets verlopen datum betekent niet automatisch dat je wortels bedorven zijn .
De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen. Ook kun je ze in plakjes snijden en bijvoorbeeld meewokken in een gerecht.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels.
Worteltjes zijn gezond, en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel 3 maanden wachten voor je kunt oogsten.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Rauwe wortelen blijven, mits goed bewaard, doorgaans 3 tot 4 weken vers in de koelkast .
Door wortels in een luchtdichte container te doen met een papieren handdoek, blijven ze tot wel 10 keer langer houdbaar dan wanneer je ze los in de koelkast laat liggen. Hier is het bewijs: Love Food Hate Waste deed onderzoek met de University of Otago naar hoe je wortels kunt bewaren om te voorkomen dat ze zwart of slap worden.
Beschimmeld fruit en groenten
Stevige groenten en fruit met kleine schimmelplekken kunnen meestal worden gered, zolang ze niet slijmerig zijn , omdat dit wijst op de aanwezigheid van bacteriën die voedselvergiftiging of maagpijn kunnen veroorzaken. Door rond en onder schimmelplekken op stevige groenten zoals wortelgroenten en kool te snijden, zouden ze veilig moeten zijn om te eten.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
Invriezen: Als u van plan bent om uw wortels en sperziebonen in te vriezen voor later, raad ik u aan om ze in te vriezen nadat u ze hebt geblancheerd . Op die manier kunt u ze zo uit de vriezer halen en sauteren als u ze wilt eten!
Als u toegang hebt tot een koele, donkere plek zoals een wortelkelder, is dit de beste plek om ongewassen wortels te bewaren. Verpak ze in een afgesloten container met bladeren, zaagsel, mulch of vochtig zand . Dit is een geweldige optie voor bulkopslag, omdat de wortels meerdere maanden vers blijven.
Om de versheid te behouden, bewaar je wortels in een koele, droge omgeving . Begin met het verwijderen van het groen, dat vocht uit de wortels kan trekken. Was de wortels niet meteen; laat ze in plaats daarvan drogen en lichtjes uitharden in een luchtige ruimte. Als ze eenmaal droog zijn, sluit je ze af in afsluitbare zakken en leg je ze in de groentelade van je koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De wortels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
Bospeen met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten.