Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes. Het buitenste blaadje doe je er beter af, want dat is vaak wat uitgedroogd en taai.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
De bol eindigt op een punt, vaak met wortels er nog aan. De bollen en lichtere groene bladeren zijn eetbaar en kunnen rauw of gekookt gegeten worden . De donkergroene bladeren zijn veel taaier en moeten samen met de wortels verwijderd worden voor het eten of koken.
De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar. Prei kan ook gekookt worden. 10 minuten koken is voldoende.
Meestal worden alleen de witte en lichtgroene delen gegeten, hoewel de donkergroene delen veel smaak hebben en langer gekookt kunnen worden om ze malser te maken, of gebruikt kunnen worden bij het maken van zelfgemaakte bouillon.
Snijd eerst de prei in de lengte doormidden. Snijd vervolgens de draderige wortels en donkergroene bladeren eraf . De taaie toppen gebruik je niet in de meeste preirecepten, maar gooi ze toch niet weg! Ze voegen een heerlijke uiensmaak toe aan zelfgemaakte bouillon.
Van prei eten we voornamelijk de witte, dikke schacht. Die bestaat uit de dicht opeengepakte, saprijke ondereinden van de bladeren. Om die wit en extra mals te krijgen, worden ze ondergronds geteeld. Ook het groene deel van de bladeren en zelfs de wortels komen voor consumptie in aanmerking.
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen blad en zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren betekenen dat de prei niet vers is. Prei slinkt tijdens de bereiding, voorzie daarom 400 tot 500 g per persoon.
We gebruiken alleen het lichtgroene en witte gedeelte van de prei, dus begin met het afsnijden de wortel en het donkergroene gedeelte van de prei. De wortel kun je weggooien, het donkergroene gedeelte zou je eventueel kunnen bewaren voor een groentebouillon.
Prei behoort tot de alliumfamilie, samen met knoflook, sjalotten en alle soorten uien. De scherpe smaak van rauwe prei wordt zoet en zacht als ze gekookt worden — zo zoet en zacht zelfs dat ze op zichzelf gegeten kunnen worden, als groente.
Je gebruikt alleen de witte en lichtgroene delen . Kan ik het groene deel van prei gebruiken in soep? De donkergroene delen van prei zijn bitter en hebben een taaiere textuur. Ze zijn eetbaar, maar we gebruiken alleen het zachte en milde deel van de stengel voor dit recept.
Omdat prei tot de ui-familie behoort, kan hij worden gebruikt om een milde ui-smaak te geven aan recepten, zowel rauw als gekookt.
Traditioneel snijden we de groene toppen van prei af en gooien die weg, maar de dikke bladeren zijn prima eetbaar en hebben net zoveel, zo niet meer, smaak dan het mildere, bleke uiteinde. Prei wordt vaak een superfood genoemd en bevat veel flavonoïden, vitamine A, E en K en vezels.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Het groene deel is prima eetbaar. Het groene deel is alleen wat sterker van smaak, wat ui-iger. En ook het zand zit voornamelijk in het groene deel dus gewoon goed wassen.
Het groene gedeelte van prei is nog perfect eetbaar. Let er wel op dat je het groen goed spoelt, er zit soms nog wat aarde tussen. Om ermee aan de slag te gaan snijd je het groene deel wat fijner en laat je het meestoven met de rest van de prei. Je kan het ook kort aanbakken of grillen voor een knapperig effect.
Door de regenval hebben ze daarnaast veel werk met de grond die aan de prei zit. Het duurt allemaal een stuk langer om alles marktklaar te maken." "Niemand heeft eigenlijk ook voorraad, waardoor de prijs ook op een hoog niveau blijft", vervolgt Guy.
Prei is erg voedzaam en ze bevatten weinig calorieën. Een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk maar 31 calorieën. Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor het gezichtsvermogen, immuunsysteem en voortplanting.
Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes. Het buitenste blaadje doe je er beter af, want dat is vaak wat uitgedroogd en taai.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.
In veel recepten voor preisoep wordt alleen het witte gedeelte van de prei gebruikt, waarschijnlijk om de soep een lichtere kleur te geven. Het groen heeft echter minstens zoveel, of zelfs meer, smaak en kleurt de soep helder lichtgroen.
Prei bevat verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine A, C en B6 . Prei bevat weinig calorieën, maar bevat wel een behoorlijke hoeveelheid essentiële vitamines en mineralen, waaronder vitamines zoals vitamine A, B6, C en K, en mineralen zoals koper en mangaan.
Met hun zoete, milde smaak kunnen ze rauw in salades worden gegeten of op verschillende manieren worden gekookt , waardoor ze diepte en rijkdom toevoegen aan soepen, stoofschotels en vele andere recepten. Prei is rijk aan flavonoïden en polyfenolen, bevordert de cardiovasculaire gezondheid en beschermt ons tegen oxidatieve schade.