Voordelen van het wassen van rijst Door witte rijst te wassen, verwijder je ook overtollig zetmeel. De rijst krijgt een lossere consistentie, zodat hij minder aan elkaar kleeft, niet klef wordt en zijn volle kwaliteit kan krijgen.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Risotto en rijstepap
Ook bij zilvervliesrijst is wassen niet nodig. Zilvervliesrijst heeft namelijk een jasje: het vliesje. Dit beschermt de rijstkorrel tegen het schuren en daardoor komt er amper zetmeel los. Bij witte rijst wordt het beschermende vliesje juist verwijderd, daarom was je witte rijst wel.
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Door rijst in water te laten weken, begint het zetmeel in de rijstkorrels af te breken en absorberen de korrels water. Dat betekent dat de rijst al gedeeltelijk gehydrateerd is voordat je begint met koken, waardoor er minder tijd nodig is om de rijst volledig gaar te krijgen.
Rijst weken voor het koken is een effectieve manier om vuil, gruis en onzuiverheden te verwijderen die mogelijk op de korrels aanwezig zijn . Bij het weken van rijst helpt het water om stofdeeltjes, kleine steentjes of resten van de schil los te maken die mogelijk aan de rijst zijn blijven plakken. Dit kan gebeuren tijdens de verwerking en verpakking.
Weken is optioneel, maar we raden het aan! Door granen te weken, wordt een deel van het natuurlijk voorkomende fytinezuur in de korrel verwijderd, wat de verteerbaarheid verbetert en de kooktijd versnelt. Om te weken: Doe rijst in een grote mengkom of pan en bedek met twee keer zoveel lauw water (1 kopje rijst + 2-3 kopjes water) .
Op dezelfde manier activeert het roeren van uw rijst tijdens het koken de zetmelen en krijgt u klonterige, papperige rijst . Uw rijst hoeft alleen maar even met een vork losgemaakt te worden als deze klaar is met koken. Door constant te roeren krijgt risotto zijn gekoesterde romigheid, een eigenschap die niet wenselijk is bij het koken van gewone rijst.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Geen bouillonblokje, kokosmelk of kruiden bij de hand? Dan kun je ook de rijst lekker maken door 'm eerst even aan te bakken. Gewoon kort bakken in een beetje olie of boter voordat je er water op giet of het in een pan doet. Op die manier geef je een heerlijke, nootachtige smaak aan je rijst.
Rijst koken in veel water
Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Rijst is bijzonder rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen - kortom supergezond en geschikt voor een voedzaam en bewust voedingspatroon. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt rijst zelfs beschouwd als een middel tegen hoge bloeddruk. Er wordt ook gezegd dat het het hart verlicht en het lichaam sterkt.
"Maar serieus, het is belangrijk om rijst te wassen omdat het overtollig zetmeel verwijdert, zodat de korrels gescheiden blijven als je het kookt." Voor romige gerechten zoals rijstpap, risotto of rijstpudding waarbij de plakkerige aard van zetmeel van pas komt, kun je het grondig spoelen overslaan.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Uit laboratoriumbepalingen blijkt dat rijst kleine hoeveelheden van het giftige metaal arsenicum bevat. Voor jonge kinderen die veel rijst(producten) eten, kan dat misschien te veel worden. Niet te veel rijstwafels, rijstepap en rijstmelk, waarschuwt hoogleraar Martijn Katan daarom.
Rijst eten en het de volgende dag als restjes eten is een gezonde en veilige optie, zolang het maar goed bewaard en opgewarmd wordt . Gekookte rijst mag niet langer dan een uur buiten de koelkast blijven staan als de temperatuur boven de 90 graden Fahrenheit is.
De belangrijkste reden om zout toe te voegen is vanwege de smaakversterkende eigenschappen . Ook verhoogt het toevoegen van zout het kookpunt van het water, maar tegelijkertijd verlaagt het de capaciteit van het water om grote hoeveelheden warmte te absorberen, dus technisch gezien zou het toevoegen van zout het water sneller kunnen laten koken.
Gele rijst
De gele kleur ontstaat door geelwortel (ook wel kurkuma genoemd) toe te voegen aan de witte rijst. Aan duurdere gele rijst wordt vaak saffraan toegevoegd. Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd.
Vrij zetmeel is een poederachtig residu dat achterblijft na het malen van witte rijst. Als je het niet wegspoelt, creëert het zetmeel een kleverige film terwijl de rijst kookt . Spoel het extra zetmeel weg en de rijst zal plakkerig genoeg zijn om op te zwellen, maar niet te gomachtig.
Fytinezuur zorgt dat veel mineralen en sporenelementen niet kunnen worden opgenomen. En dat kan flinke gevolgen hebben voor onze vitaliteit/gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een grotere kans op botontkalking als je te weinig mineralen/sporenelementen binnenkrijgt.
Wat over weken? Rijst weken voor het koken - meestal is 30 minuten voldoende - biedt een paar voordelen: Ten eerste verkort het de kooktijd omdat de korrels water absorberen . Weken hydrateert de korrels en als gevolg daarvan absorberen de amylose en amylopectine in de zetmeelkorrels water en zwellen op.
Witte rijst is "wit" omdat de zemelen zijn verwijderd, wat ook bijna al het fytinezuur verwijdert . Dit maakt de rijst beter verteerbaar en vermindert de hoeveelheid vezels op basis van granen (wat het minder gezond maakt voor de darmen).