Wat is de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om dagelijks 250 g fruit of 2 stukken fruit te eten. Je varieert daarbij best in soorten fruit. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen.
De twee stuks fruit staan eigenlijk voor 200 gram fruit. Een gemiddelde appel, banaan, sinaasappel of peer wegen ongeveer 100 gram en kun je dus rekenen als 1 stuk fruit. Andere soorten fruit zoals mandarijnen, kiwi's, pruimen, druiven en bessen wegen minder.
nieuws Volgens de aanbevelingen voor een gezonde voeding zouden we dagelijks minstens 2 porties groenten en 2 à 3 stukken/porties fruit moeten eten. Een portie betekent ongeveer 100 g.
Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. En voor fruit dat je nog schilt of pelt, tel je de schil niet mee voor die 200 gram. Hieronder zie je wat voorbeelden hoe dit er op een dag uit kan zien.
Een schaaltje blauwe bessen is ongeveer 100 gram en telt mee als één keer fruit. Dit zomerfruit is samen met halfvolle yoghurt of magere kwark een heerlijk fruitig toetje!
Maar hoeveel is een portie eigenlijk? Bij de blauwe bes is dat heel simpel: 100 gram blauwe bessen staat gelijk aan één portie fruit!
Tip. Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen. Nog wat roosjes over?
Maar ook het slinken van bijvoorbeeld spinazie kan veel in gewicht schelen. Van spinazie moet je 2 keer zo veel bereiden (500 gram) om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen!
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen bewust om minstens twee stuks fruit per dag te nemen en noemt hierbij geen maximum. “Genoeg fruit eten hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.
We eten best 2 stukken fruit of 250 g per dag. Een stuk fruit komt overeen met 125 g. Er zijn voldoende eetmomenten waarop je fruit kan inschakelen: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch en zelfs bij het avondmaal.
Gezondheidsvoordelen zoals het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van hart- en vaatziekten treden pas op wanneer je langdurig 350 – 400 gram groenten en fruit per dag eet. Dat is best een grote hoeveelheid.
Een gemiddelde banaan weegt ongeveer 150 gram. 100 gram verse banaan bevat 88 - 116 kilocalorieën en ongeveer: 20-25 g koolhydraten.
Een bijgewerkte meta-analyse ondersteunde deze bevinding ook. Hieruit bleek dat mensen die meer fruit aten een lager risico liepen op diabetes type 2. De consumptie van 200 gram fruit per dag (gelijk aan 1 ¼ kopje bosbessen of druiven, 1 middelgrote appel of 1 grote banaan) resulteerde in een 13% lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 .
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
De portiegrootte van 1 stuk fruit is voor klein fruit gelijk aan het formaat van een kommetje van twee handen. Dit staat gelijk aan ongeveer 80 gram.
Het advies voor volwassenen is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Kijk ook hoeveel ongekookte groente je nodig hebt voor 250 gram klaargemaakte groente.
Komkommer is een groente die is te verkrijgen in verschillende maten. De Hollandse komkommer zoals wij die kweken heeft meestal een lengte tot zo'n 40cm, met een gemiddelde doorsnee van 5 cm en een gewicht tussen de 350 en 450 gram.
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
1 stuk (135 gram) paprika, rode, rauw bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Een courgette weegt ongeveer tussen de 250 en 550 gram, afhankelijk van de grootte.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.