Dan is invriezen een goed idee: het is de beste methode om brood langer vers te houden. Maar veel korter dan de meeste mensen denken: tot twee weken na het invriezen smaakt brood nog steeds vers. Het beste is om brood in te vriezen meteen nadat je het gekocht hebt.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Wil je brood langer bewaren dan een paar dagen en toch zo vers mogelijk houden? Dan kan je het brood bewaren in de diepvries. Laat ook nu het brood helemaal afkoelen; warm brood invriezen is geen succes.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Ook zelfgebakken brood kan je zeker en vast in de diepvries stoppen. Laat het wel eerst helemaal afkoelen. Voor een broodje van gemiddeld formaat zou 4 uur afkoelen moeten volstaan.
Je kunt je brood ook ontdooien in de koelkast. Dit is bijvoorbeeld handig als je graag brood eet bij het ontbijt. Je kunt het brood dan al een avond van tevoren uit de vriezer halen om in de koelkast te laten ontdooien. Laat brood liever niet ontdooien in broodrooster.
Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak. Haal het brood de avond tevoren uit de vriezer en laat het ontdooien, bij voorkeur in een plastic zak. De volgende dag bij het ontbijt is je boterham klaar.
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
Wij bieden slachtofferhulp. Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat het invriezen van brood de voedingswaarde niet aantast. De vitamines, mineralen en vezels die in brood zitten, blijven ook na het invriezen behouden. Het is dus absoluut gezond om brood in te vriezen. Het maakt daarbij niet veel uit om welke broodsoort het gaat.
Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Leg dan 's ochtends een paar sneetjes in de koelkast. Brood ontdooien op kamertemperatuur gaat natuurlijk sneller dan in de koelkast. Afhankelijk van de hoeveelheid brood (hoe kleiner het brood of hoe minder sneetjes, hoe sneller het gaat) kan dat een kwartier tot twee uur duren.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Sneetjes brood ontdooien in een broodrooster of oven raden we niet aan. Dit gaat namelijk veel te snel, waardoor het brood uitdroogt. Tenzij je dat lekker vindt natuurlijk! Overigens kun je brood dat is ontdooid beter niet nog een keer invriezen.
Geen probleem als je nog wat pannenkoeken, wafels of verloren brood over hebt: maak maar snel een plekje vrij in de diepvriezer! Zijn je pannenkoeken al gebakken? Laat ze dan eerst goed afkoelen en verpak ze luchtdicht.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Controleer of je diepvriezer werkt
Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen.
Brood bewaren in de vriezer
Wikkel het brood grondig in huishoudfolie of aluminiumfolie om de beste textuur na het invriezen te behouden. Het is ook een goed idee om de datum op de verpakking te schrijven, zodat je het overzicht bewaart. Je kunt de meeste broodsoorten ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.