De melk variant heeft dezelfde basis als pure chocolade, alleen wordt er melk toegevoegd. Tijdens de bereiding worden alle ingrediënten fijn gewalst en verwarmd. Het vloeibare mengsel wordt dan langdurig omgeroerd, wat concheren genoemd wordt.
Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Het belangrijkste verschil tussen pure en melkchocolade zit in de ingrediënten. Beide chocoladesoorten zijn gemaakt van ingrediënten afkomstig van cacaoplanten. Pure chocolade bevat veel meer cacao dan melkchocolade . Pure chocolade kan ongeveer 50-90% cacao bevatten, terwijl melkchocolade slechts 10-50% cacao bevat.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Melkchocolade heeft een cacaopercentage van 35% tot 55% . De rest van de reep bestaat uit melkpoeder en suiker. Melkchocolade is in wezen pure chocolade, behalve dat het meer melk en zuivelvet bevat in vergelijking met pure chocolade. De melk en het zuivelvet zorgen voor een romige textuur en lichtbruine kleur.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Maar chocolade is ook een dikmaker
Zo zit er in chocolade veel suiker wat zorgt voor een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. En vergeet niet dat vetten, ongeacht of het verzadigde of onverzadigde vetten zijn, maar liefst 9 kilocalorieën per gram leveren. Chocolade is dus een echte caloriebom.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
De hoofdingrediënten van een standaard melkchocoladeproduct zijn gemalen cacaokernen, cacaoboter, melkbestanddelen, suiker en een emulgator .
In tegenstelling tot pure chocolade bevat melkchocolade minder cacao en meer suiker. Daarom is het belangrijk om er niet te veel van te eten, zodat u kunt profiteren van alle positieve eigenschappen voor uw gezondheid en welzijn, zoals polyfenolen, natuurlijke antioxidanten die de hart- en vaatfunctie helpen verbeteren en ...
Witte chocolade heeft een lager suikergehalte dan melkchocolade, waardoor het een betere keuze is voor mensen die op hun suikerinname letten. Daarnaast is het een goede bron van gezonde vetten en calcium. Aan de andere kant bevat melkchocolade meer mineralen dan witte chocolade.
70% cacao is pure chocolade. Pure melkchocolade is meestal rond de 50%-65% . Melkchocolade is 30%-40%. Witte chocolade is 20-30%.
Je kunt niet , vanwege het percentage cacaoboter dat nodig is om de verhoudingen van bepaalde chocolade goed in balans te brengen, zal het simpelweg toevoegen van melk aan chocolade de juiste textuur en mondgevoel verliezen. De wateractiviteit in melk heeft hier ook invloed op en zal het gewoon in je favoriete chocolademelkdrankje veranderen.
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verlaagt het de kans op hartziekten en diabetes, voorkomt het bloedstolsels, verbetert het geheugen, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt het zelfs bepaalde vormen van kanker.
Naast het verlagen van slechte cholesterolwaarden, kan pure chocolade ook leiden tot verbeteringen van de "goede cholesterol"-waarden, of HDL-cholesterol. Het is bewezen dat het eten van pure chocolade helpt bij hoge bloeddruk, door deze met ongeveer twee tot drie punten te verlagen.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename. Dat melden Dirk Taubert c.s. van het universiteitsziekenhuis in Keulen in JAMA van 4 juli. Deze onderzoekers voerden een gerandomiseerde, gecontroleerde trial uit.
"Een typische portie pure chocolade is 1 ounce, dus elke dag 1 ounce eten is een vrij klein risico in het grote geheel der dingen ," zei Frame. "Maar het is iets waar we ons bewust van moeten zijn voor het geval we ook in de buurt zijn van andere bronnen van blootstelling aan lood, zoals loodverf in een oud huis."
Hieronder een overzichtje van de gezondste pure chocolade uit de supermarkt, gerangschikt op percentage cacao: Lindt Excellence 100% pure chocolade. Lindt Excellence 99% pure chocolade. Alter Eco 90% peru dark chocolate vegan.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.