De ziekte kan ernstiger verlopen bij pasgeboren kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer tegen infectieziekten. Bij deze mensen kan in zeldzame gevallen hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging (sepsis) optreden. Bij een klein deel van deze mensen kan de infectie dodelijk aflopen.
Symptomen listeria
Een gevoel alsof je griep krijgt. Koorts. Spierpijn. Misselijkheid.
De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.
invasieve listeriose 8 dagen (1-67 dagen); infectie van het centraal zenuwstelsel 9 dagen (1-14 dagen); infectie tijdens de zwangerschap 27.5 dagen (17-67 dagen, maar kort bij een bacteriëmie tijdens de zwangerschap) (Goulet 2013).
Het risico op besmetting met de listeria bacterie is gelukkig niet groot. Naar schatting loopt 0.0025% van de zwangere vrouwen deze besmetting op. Omdat de gevolgen van besmetting voor de foetus ernstig kunnen zijn, is het raadzaam om goed op te letten met wat je eet.
De ziekte kan ernstiger verlopen bij pasgeboren kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer tegen infectieziekten. Bij deze mensen kan in zeldzame gevallen hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging (sepsis) optreden. Bij een klein deel van deze mensen kan de infectie dodelijk aflopen.
Ik heb per ongeluk iets verkeerds gegeten. Wat nu? Neem contact op met uw huisarts als u zich ziek voelt of als u zich veel zorgen maakt.
Listeriose voorkomen. Koken en voldoende verhitten van voedingsmiddelen vernietigt de bacterie. De bacterie kan zich niet vermenigvuldigen bij een temperatuur onder het vriespunt. Ingevroren voedingsmiddelen zijn dus veilig op voorwaarde dat u ze na het ontdooien meteen opeet of bereidt.
U zult zich waarschijnlijk beter voelen na een paar dagen zonder behandeling als u een gezond immuunsysteem hebt. Neem direct contact op met uw zorgverlener als u symptomen van listeriose opmerkt.
Eerdere uitbraken van listeriose in de VS zijn in verband gebracht met rauwe, ongepasteuriseerde melk en kaas, ijs, rauwe of bewerkte groenten, rauwe of bewerkte vruchten, rauwe of onvoldoende gegaarde pluimvee, worsten, hotdogs, vleeswaren en rauwe of gerookte vis en andere zeevruchten. L. monocytogenes is ook aangetroffen in rauw dierenvoer.
Listeria wordt gedood door pasteurisatie en koken , maar zwangere vrouwen en risicogroepen kunnen hun risico op listeriose verkleinen door alleen rauwe groenten te eten die grondig zijn gewassen.
Hoe werkt het? Neem een monster van het oppervlak en activeer de SNAP VALVE™. Na 24-48 uur incubatietijd is het resultaat zichtbaar. Het testmedium vertoont een zwarte kleur bij aanwezigheid van Listeria (raadpleeg de onderstaande productvideo voor de juiste uitvoering van de Listeria-test).
Deze omvatten Virginia old fashioned ham, Italian Cappy style ham, extra hot Italian Cappy style ham, bologna, beef salami, steakhouse roasted bacon ham en garlic bologna met een houdbaarheidsdatum van 10 augustus. De tweede terugroepactie van Boar's Head, vorige week aangekondigd, omvat 71 verschillende producten die tussen 10 mei en 29 juli zijn gemaakt.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.
AMSTERDAM - Gerookte zalm blijkt geregeld besmet met de listeriabacterie. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat vijftien procent met de bacterie besmet was. De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt afweersysteem.
Als er klachten ontstaan begint dat meestal met onder meer diarree, buikpijn (hevige buikkrampen), moeheid en koorts, gemiddeld 3 dagen na het eten of drinken van besmet voedsel of water. De ernst van de klachten varieert van dunne ontlasting tot hevige waterige of bloederige diarree (tot meer dan tien keer per dag).
Meestal voelen zwangere vrouwen die besmet zijn met listeriose zich niet ziek. Ze kunnen de infectie echter wel doorgeven aan hun ongeboren baby's zonder dat ze het weten . Daarom is preventie van listeriose erg belangrijk.
Gebruik 1 kleine theelepel chloorbleekmiddel per liter water om gereinigde oppervlakken te ontsmetten. Twee andere huishoudelijke producten die effectief kunnen zijn tegen Listeria op oppervlakken die in contact komen met voedsel zijn waterstofperoxide (verkrijgbaar in een concentratie van 3%) en gedestilleerde witte azijn (verkrijgbaar in een concentratie van 5%) .
Producten waar op het etiket staat 'verpakt onder beschermende atmosfeer' (zoals vleeswaren of gekoelde kant-en-klaarmaaltijden) kun je na openen nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Was en droog uw handen goed voordat u voedsel bereidt, en tussen het hanteren van rauw voedsel en kant-en-klare voedingsmiddelen . Was rauw fruit en rauwe groenten grondig onder stromend water voordat u ze eet. Kook alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, inclusief eieren, grondig.
Wanneer je ze beter niet eet
Als ze rauw zijn: in de schaal, voor het binden van een saus, en bij de bereiding van chocolademousse of zelfgemaakte mayonaise. Rauwe eieren kunnen immers listeria- of salmonellabacteriën bevatten, die erg gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.
Listeria kan ziektes veroorzaken bij honden en katten, maar dat is vrij zeldzaam omdat beide soorten redelijk resistent zijn tegen infectie . Het gezondheidsrisico voor een gemiddelde, volwassen, overigens gezonde hond of kat zal erg laag zijn.
Als je iets eet waar per ongeluk de listeriabacterie in zit, kun je een voedselvergiftiging krijgen. Deze voedselvergiftiging kan schadelijk zijn voor je kindje. De kans dat je door listeria een voedselvergiftiging krijgt, is behoorlijk klein. Toch kun je beter geen levensmiddelen eten waar misschien listeria in zit.
Daarnaast is alertheid op kinderziekten zoals rodehond, mazelen, de vijfde ziekte en waterpokken geboden. Als u deze ziekten heeft doorgemaakt of tegen de ziekte gevaccineerd bent, bent u beschermd. Bij twijfel kunt u laten testen of u antistoffen heeft tegen deze ziekten.