Bestuiving door bijen verhoogt niet alleen de opbrengst van een aardbeienplant, maar verbetert ook de kwaliteit van de vruchten. Bestuiving door bijen verhoogt niet alleen de opbrengst van een aardbeienplant, maar verbetert ook de kwaliteit van de vruchten.
In principe is iedere aardbeibloem in staat om zichzelf te bestuiven en te bevruch- ten. Wel is het nodig dat het stuifmeel door de wind of insecten op de stempels wordt gebracht. Een goede bestuiving is noodzakelijk voor het krijgen van goed- gevormde, volledig uitgegroeide vruch- ten.
Plant, pot en plaats
Je kunt kiezen voor één plant per pot met een inhoud van minimaal 12 liter, of voor een grotere pot met daarin 3 tot 5 planten. Aardbeien houden van een humusrijke en lichtzure grond (pH 5,5 tot 6,0). Bovendien kunnen aardbeien heel slecht tegen droogte.
Als na milde wintermaanden een heftige koude periode volgt, bevriezen de uitlopers tot in de bovenste wortels. De opbrengst valt ook geringer uit als er in mei nog een late vorstperiode volgt, want de eerste aardbeien staan dan al in bloei. Als die verloren gaan, ontstaan er geen aardbeien.
Breng in de lente een laag kwaliteitscompost aan als oppervlaktemulch om onkruid tegen te gaan en een open, onkruidvrije laag te creëren om slakken weg te houden . Breng diatomeeënaarde aan de basis van uw aardbeienplanten aan om slakken af te schrikken. Gebruik Sluggo, een goede slakkenverdelger die is goedgekeurd voor biologisch tuinieren.
Aardbeien stekken
Aardbeienplanten gaan niet eeuwig mee, na 2 tot 3 jaar zijn ze aan vervanging toe want de oogst neemt af en de opbrengst wordt steeds kleiner. Gelukkig zorgen ze zelf voor het nageslacht. Elke plant vormt, meestal rond eind juni of juli, meerdere uitlopers.
Hoe aardbeienplanten verzorgen
Aardbeien hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd overmatig water geven, omdat dit de wortels kan verstikken. Daarnaast is het belangrijk om aardbeien regelmatig te bemesten.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken.
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal (let op: geen mest toevoegen bij het planten van de aardbeienplanten).
Wanneer aardbeien bemesten? Geef je aardbeien in maart of april DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Deze meststof is ook geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in pot. Strooi na de oogst, in de zomer, een tweede keer DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit tussen de planten.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Eenmaal-dragende aardbeien geven rond juni/juli (afhankelijk van het ras) één grote opbrengst van aardbeien (vaak ook wat grotere aardbeien). Door-dragende aardbeien geven in de periode van juni tot september of zelfs nog wat later een kleinere maar constante opbrengst van vaak iets kleinere aardbeien.
De makkelijkste manier van kweken is door aardbeiplantjes te kopen en deze direct te planten in potten, bakken of de volle grond. Ook kun je bij een aardbeienkweker een stekje aanschaffen, zodat je dit kleine plantje zelf laat uitgroeien tot een grote aardbeienplant.
Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben dus tijdens hun groeiproces veel vocht nodig. Zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt, anders zullen de planten en vruchten niet goed groeien. In de winter is het echter belangrijk om te voorkomen dat de planten te nat staan, om rotting te voorkomen.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Aardbeien bemesten met een 100% biologische meststof
Dit geldt overigens ook voor klassieke tuincompost : deze bevat meestal te veel keukenzout en kalk en mag daarom niet als natuurlijk alternatief worden gebruikt. Daarentegen zijn speciale organische meststoffen bijzonder geschikt.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Welke grond kan ik het beste gebruiken in potten of bakken? U kunt het beste potgrond gebruiken. Potgrond bestaat namelijk uit verschillende soorten veen, is luchtig en is qua voeding goed in balans.
Aardbeien moeten niet altijd op dezelfde plaats in de tuin of op het balkon worden geplant. Anders zal de grond daar niet meer voldoende voedingsstoffen voor de planten leveren. Zo is er ook geen goede oogst. Er moet altijd een pauze van ongeveer drie jaar tussen zitten.
Laaggroeiende planten zoals aardbeien creëren een schaduwrijke, vochtige habitat die slakken beschermt tegen zonlicht en roofdieren . Zacht fruit, met name aardbeien, dat dicht bij de grond groeit, is een ideale voedselbron voor slakken die gemakkelijk toegankelijk is onder de bescherming van de bladeren van de plant.
Om bladluizen te doden, meng je azijn met water in een verhouding van 1:3 en spuit je het op je aardbeienplanten . Zorg ervoor dat je de stengels en onderkanten van de bladeren bedekt, waar bladluizen zich graag verstoppen. Herhaal het proces een week later om ze allemaal te doden. Insecticide zeepspray is een ander effectief alternatief.
Slakken zijn weekdieren, dus scherpe, stekelige barrières zijn een geweldige manier om ze af te schrikken van kostbare planten. Gebruik gemalen eierschalen, dennennaalden of stekelige stekken om barrières te creëren en ongewenste restjes en bladeren te recyclen . Een ander geweldig materiaal om te gebruiken is scherp zand.