Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
In melkchocolade zit 50 tot 60 procent suiker en ruim 30 procent verzadigd, ongezond vet, in pure chocolade zit weliswaar minder suiker maar des te meer vet. Daardoor zitten er in pure chocolade ongeveer evenveel calorieën als in melkchocolade, dus beter voor de lijn is pure chocolade ook niet.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
In de regel betekent dit; hoe puurder de chocolade, hoe beter. Pure chocolade wordt daarmee beschouwd als 'functionele voeding'. Naast dat het voedzaam en lekker is, kleven er nog meer gunstige eigenschappen aan pure chocolade. Zo heeft het een antidiabetische, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Je geniet veel meer van de smaak en krijgt zo een psychologische verzadiging. Maar als je voor en na elke maaltijd chocolade eet, al is het maar een klein stukje, zit je al snel aan een 500-tal extra calorieën per dag. Niet bepaald een goede manier om gewicht te verliezen.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Voedingsmiddelen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren bekende triggers zijn: suiker, alcohol, koffie, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, uien, chocola, citrusvruchten, vet voedsel, en peulvruchten. Probeer deze te vermijden als je vaak last van je maag hebt.
Als de chocolade van goede kwaliteit is, is het binnen een half uur verteerd in uw lichaam. Kent u dat heerlijke gevoel als chocolade smelt op uw tong? Dat gebeurt dan niet voor niets: chocolade smelt vanaf 34 graden.
Uit cijfers van de Internationale Cacao Organisatie blijkt dat wereldwijd zo'n dertig tot veertig procent van de cacaoproductie wordt vernietigd door droogte, plagen en ziektes. Daarom stoppen cacaoboeren ook met hun productie en stappen ze over op bijvoorbeeld maïs, wat veel winstgevender is.
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
IJzer in pure chocolade
Pure chocolade is ongelooflijk lekker en voedzaam. Een portie van 1 ons (28 gram) bevat 3,4 mg ijzer, dat is 19% van de ADH. Deze kleine portie bevat ook 56% en 15% van de ADH voor respectievelijk koper en magnesium.