Kiwi's bevatten namelijk naast vitaminen en mineralen oók carotenoïden, polyfenolen en voedingsvezels - stofjes uit voeding die het immuunsysteem sterk houden. Er zit qua voedingswaarde geen verschil tussen groene of gele kiwi's. Eet dus vooral de versie die jij het lekkerste vindt!
Een groene kiwi die nog niet helemaal rijp is mag je zeker eten. Met 10 gram fruitsuiker per 100 gram en 2,5 gram vezels is een groene kiwi geschikt bij diabetes. Eet bij voorkeur dus wel een onrijpe kiwi, want dan bevat het meer vezels en minder suiker. En dat proef je ook, omdat het wat zuurder is dan een rijpe kiwi.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Het beste moment om kiwi te eten is in de ochtend, omdat het je energie geeft en ook je systeem ontgift (1).
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Waarom is Banaan beter dan Kiwi? Aanzienlijk meer quercetine per 100g. Beduidend meer zetmeel per 100 g.
Net zoals andere voedingsmiddelen zoals zure kersen en zomerfruit, bevatten kiwi's serotonine, antioxidanten en vitamines zoals foliumzuur en vitamine B. Deze stoffen spelen een neurobiologische rol bij het slaapproces.
Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron. Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, verder aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Maar waarom is dat prijsverschil eigenlijk zo groot? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
"Een uitstekende toepassing voor harde kiwi's die weigeren te rijpen. Simpel, smakelijk, zuur, maar omdat ik geen conserven maak, weet ik niet hoe lang het houdbaar zal zijn. Houd de porties dus klein en bewaar ze in de koelkast, tenzij je een ervaren jammaker bent."
Kiwi's rijpen trager wanneer ze worden bewaard bij een temperatuur van 0-1 graden. Bewaar je het fruit in een omgeving met een hogere temperatuur, bijvoorbeeld 7-10 graden? Dan zal het fruit sneller rijpen en moet het binnen enkele dagen verkocht worden.
Een onrijpe kiwi zal meer dan een beetje zuur zijn met een onaangename scherpe smaak , terwijl een rijpe kiwi zoeter en, nou ja, heerlijk zal zijn. Dat gezegd hebbende, moet je zeker op de andere tekenen van rijpheid letten die hierboven zijn beschreven voordat je in je kiwi snijdt, vooral omdat er geen weg terug is als je die vrucht eenmaal hebt doorbroken.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Kiwi's. Een dagelijkse portie kiwi kan de systolische bloeddruk verlagen , naast andere voordelen, volgens een gerandomiseerde gecontroleerde proef uit 2022. Mensen die 7 weken lang 2 kiwi's per dag voor het ontbijt aten, hadden een verlaging van 2,7 millimeter kwik (mmHg) in de systolische bloeddruk vergeleken met een controlegroep.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's niet alleen een laxerende werking hebben maar ook het onaangename, opgeblazen gevoel verminderen. Dat is zo omdat ze actinidine bevatten, een uniek, natuurlijk spijsverteringsenzyme dat de vertering van eiwitten (bv. In vlees- en zuivelproducten) kan bevorderen.
Als de kiwi een beetje meegeeft, is hij meestal rijp en klaar om geconsumeerd te worden. Onrijpe kiwi's kun je het beste op de fruitschaal bewaren, zodat ze de kans krijgen om verder te rijpen.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.