In een koude kas kan je vanaf februari de eerste sla, rucola, spinazie, radijsjes en meiraapjes zaaien. Mogelijks heb je meiraapjes in de herfst nog buiten gezaaid; ze kunnen in de tuin goed overwinteren. Aardbeien kan je al oppotten.
In de kas kun je zaaien: Tuinbonen, doperwten en peulen kun je in de kas of onder glas voorzaaien. Tuinbonen mogen eind februari ook buiten gezaaid worden, ze kunnen best wat kou verdragen.
Zaai sla, peentjes (vroege worteltjes), rucola, mosterdsoorten, tuinkers, tuinbonen, snij- en pronkbonen, diverse koolsoorten, prei, knoflook, erwten en selderij. Ook tijm, suikermaïs en tomaten kan je nog steeds zaaien. Zaai op warmte aubergines, paprika, chilipepers, Spaanse pepers en de eerste sperziebonen.
Voordelen van een koude bak
Je kan er vroege en late gewassen in kweken zoals (veld)sla, rucola, worteltjes, radijzen, winterandijvie en spinazie. Vanaf februari kan je van start gaan met het zaaien van groenten in volle grond. De bak beschermt zaailingen tegen het slechte weer en de grond warmt er sneller in op.
Je kunt ook een voorsprong krijgen op het kweken voor het zomerseizoen door jaarlijkse zaden in de koude bak te starten . Het is de perfecte overgangsplek voor zaailingen om ze iets eerder klaar te krijgen dan normaal gesproken mogelijk is. Je kunt zaden van kwetsbare planten afharden door ze binnen te starten voordat je ze naar de tuin brengt.
Serre in de winter
Over het algemeen zijn bladgroenten zoals sla, spinazie, snijbiet, rucola en boerenkool geschikt voor de winterse teelt in een kleine serre. Ze hebben niet veel ruimte nodig en kunnen goed tegen lage temperaturen. Andere groenten die je kunt proberen zijn radijs, wortel, prei, knoflook, ui en kool.
Kies de juiste temperatuur
U kunt uw verwarmde kas minimaal vorstvrij houden bij een temperatuur van 3 graden Celsius (37 graden Fahrenheit) , maar kwetsbare planten zoals pelargoniums, halfwinterharde fuchsia's en citrusbomen gedijen het beste bij een minimumtemperatuur van 7 graden Celsius (45 graden Fahrenheit) en zijn het veiligst bij een temperatuur van 10 graden Celsius (50 graden Fahrenheit).
Koude bakken zijn veelzijdige, betaalbare opties die het groeiseizoen verlengen en planten beschermen in een compacte ruimte. Kassen bieden daarentegen een gecontroleerde omgeving voor tuinieren het hele jaar door, waardoor een breder scala aan planten kan gedijen.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Zo kunt u bijvoorbeeld de volgende gewassen kweken: Tomatenplanten, vroege Bloemkool, Pompoen, Paprika's, Maïs (suikermaïs), witte Selder, Komkommer, Meloenen, Stokbonen, late Prei, Aubergines, Augurken, Tuinkers, Radijsjes, Sla, Rabarber en Witlof.
Enkele eetbare opties voor winterzaaien zijn de klassieke gewassen voor het koele seizoen, zoals broccoli, bloemkool en kool . Bladgroenten, zoals sla, boerenkool en paksoi, zijn ook winterharde eenjarige opties. Kruiden zoals salie, oregano, dille en munt zijn ook goede kandidaten voor winterzaaien.
Stambonen kunnen tot half juli in volle grond voorgezaaid worden; stokbonen tot eind juni. Stokbonen hebben namelijk een langere groeiperiode nodig dan stambonen. Sperziebonen zaaien in augustus kan enkel in een kas en moet dan begin augustus gebeuren.
De kas vorstvrij houden door noppenfolie aan de buitenkant te bevestigen zal resulteren in minder goede isolatie. De noppenfolie gaat ook minder lang mee dan wanneer je die bevestigt aan de binnenkant. Een andere optie is petroleumkacheltjes zetten in de serre om de kas vorstvrij te houden.
De volgende graden zijn beschikbaar voor gradatie: onverwarmde en verwarmde koude kassen: minder dan 12 graden Celsius (°C) verwarmde warme kassen: 12 tot 18 °C. verwarmde tropische kassen: meer dan 18°C.
De koude kas is een kas zonder verwarming. De buitenkant van de kas biedt bescherming tegen de regen en wind maar als het echt gaat vriezen, gaat de temperatuur in de kas ook omlaag. De temperatuur in de kas kan dan ook onder het vriespunt uitkomen.
Een van de beste manieren om een kas te verwarmen is door een 'warm bed' of een composthoop te creëren die je kunt vullen met houtsnippers (erg belangrijk), mulch, mest, groenteafval, hooi, wijnranken etc. Als je ze netjes op elkaar legt en ze af en toe omdraait, kan de temperatuur oplopen tot wel 38 graden Celsius.
Al met al draait een gemiddelde gaskachel voor een kas op 80% rendement (voornamelijk door het warmteverlies via de uitlaatpoorten). Omdat er bij elektrische verwarming geen ventilatie nodig is, is dit type verwarming het meest efficiënt.
De primaire behoefte aan winterventilatie in een kas is om de hoge luchtvochtigheid en overmatige condensatie te beheersen die wordt veroorzaakt door het verschil in de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. Een verwarmingssysteem is over het algemeen nodig om een geschikte omgeving te creëren voor plantengroei tijdens de wintermaanden.
In een koude kas kan je vanaf februari de eerste sla, rucola, spinazie, radijsjes en meiraapjes zaaien. Mogelijks heb je meiraapjes in de herfst nog buiten gezaaid; ze kunnen in de tuin goed overwinteren. Aardbeien kan je al oppotten.
1: Bladgroenten
Bladgroenten zoals sla, spinazie, boerenkool en rucola gedijen goed in verschillende seizoenen. Ze zijn snelgroeiend en kunnen meerdere keren per jaar worden gezaaid. In de lente en herfst zijn ideale momenten om deze gewassen te planten.
Onder een laag stro, plastic tunnel, vliesdoek of in de serre / tuinkas kunnen Rode bieten goed tegen de vorst. Net als andere knolgewassen (wortelen, pastinaak, uien, ...) houden bieten van een lichte grond.
Met een kas kunt u op bijna elk moment van het jaar zaden zaaien, afhankelijk van de wintertemperaturen in uw klimaatzone . Later kunnen in de kas gekweekte bloemen, fruit en groenten worden voorbereid (afgehard) voor een gemakkelijke overgang naar uw tuin.
Een ongewoon warme winterdag kan de koude bak opwarmen en de planten koken!” De binnentemperatuur moet tussen de 40 en 80 graden Fahrenheit worden gehouden. Zelfs als het buiten onder de 80 graden is, kan de zon de binnenkant van de koude bak veel warmer maken als het deksel gesloten is.