Glanzend (blader)deeg Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Hoe kan dat? Bestrijk het bladerdeeg aan de bovenzijde met losgekopt ei, iets verdund met water voor het bakken. Of als een heel ei teveel is: koffiemelk verdund met een klein beetje water.
Vervang eigeel door sojamelk
Als je eigeel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Je kan kikkererwtenmeel het beste gebruiken als ei-vervanger in hartige gerechten, zoals een hartige taart. Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water, laat even rusten et voilà. 3 eetlepels notenpasta, pindakaas of tahin werkt erg goed voor het binden van het deeg.
prik in het plakje bladerdeeg gaatjes met een vork voordat je de vulling er op legt. strooi wat paneermeel op de bodem, bijvoorbeeld alsje een hartige of zoete taart bakt. je kunt het bladerdeeg het beste onder in de oven bakken.
Een manier om te voorkomen dat de onderkant van het deeg zompig wordt, is om het deeg blind te bakken . Dit betekent dat het deeg gedeeltelijk of volledig wordt gebakken voordat de vulling wordt toegevoegd. Vermijd ook dat u het deeg te vol doet.
Verwarm uw oven altijd minimaal 15-20 minuten voor het bakken voor , omdat bladerdeeg afhankelijk is van gelijkmatige hitte om te rijzen en te poffen. Leg de deegwaren 1 inch uit elkaar. Als u een schilferig dun en knapperig deeg wilt dat niet erg bol staat, prik dan het ongebakken bladerdeeg overal in met een vork, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
Volgens David Joachim, auteur van The Food Substitutions Bible, is melk of slagroom de allerbeste vervanger voor eiwas. Bestrijk het gebakken goed gewoon met 1 eetlepel melk of slagroom voor elke ¼ kop eiwas die het recept voorschrijft.
Bied een versgebakken croissant aan tijdens een luxe ontbijt! Deze knapperige en lekkere croissants zijn gemaakt met echte boter en zijn ongevuld. Als je croissants met vulling wilt, kun je er gemakkelijk een eetlepel chocoladecrème of abrikozenjam in rollen.
Om ervoor te zorgen dat je bladerdeegbodem niet zo 'nat' blijft, hebben wij een hele makkelijke en handige tip voor je! De oplossing: Prik wat gaatjes in het bladerdeeg. Strooi een dun laagje paneermeel over de bladerdeegbodem en schep vervolgens je vulling er bovenop.
Een schone, ongebruikte kwast
Borstels met borstelharen lijken erg op een gewone kwast, dus dit is een perfect alternatief. Zorg er wel voor dat je een nieuwe kwast gebruikt. Je wilt er geen gebruiken die in verf of een andere chemische stof is gedoopt. En let op of er geen borstelharen in je eten terechtkomen.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Eieren. Een rijk deeg zoals briochedeeg vraagt om eieren. Daarnaast wordt losgeklopte eidooier gebruikt om het brooddeeg mee te bestrijken zodat je een mooi glanzend brood krijgt.
Gebakken bladerdeeg hapjes bewaren
Gebakken bladerdeeg hapjes bewaar je op een schaal afgedekt met aluminium folie. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. Het bladerdeeg zal waarschijnlijk wat minder knapperig worden, maar wanneer je ze weer opwarmt in de oven komt dit vanzelf goed.
Bak altijd bladerdeegschelpen in een voorverwarmde oven van 425° F. Bak bladerdeegbekers in een voorverwarmde oven van 400° F gedurende 20 minuten . Bak de schelpen of bekers niet in een magnetron of broodroosteroven. Bekijk onze pagina Tips & Technieken voor meer baktips voor bladerdeegvellen, schelpen en bekers.
Bekleed de bodem en zijkanten van een ongebakken deegbodem met antiaanbakpapier. Vul met rijst, gedroogde bonen of metalen of keramische bakgewichten. (Dit voorkomt dat de deegbodem rijst tijdens het bakken.) Leg op een bakplaat en bak in een voorverwarmde oven op 220C gedurende 8-10 minuten.
Waarmee kun je bladerdeeg insmeren? Meestal wordt er losgeklopt ei gebruikt om bladerdeeg in te smeren. Het gaat eigenlijk om het eigeel, deze geeft een mooi glanzend laagje als je bladerdeeg afbakt. Je kunt het ook combineren met een beetje melk, dat vind ik persoonlijk het beste resultaat geven.
Tip 3 - vervang ei als glansmiddel
Dit bruiningsproces wordt gestimuleerd door het eiwit in het ei en kun je dus ook bereiken door de taart met ander vocht dat eiwit bevat te bestrijken, bijvoorbeeld sojamelk. Gebruik hiervoor geen rijst-, amandel-, haver- of kokosmelk, want deze bevatten minder eiwit.
Doreren kan op diverse manieren. Ik verkies om bepaalde bereidingen met deeg een glanzend toplaagje te geven met behulp van een losgeklopte dooier, gemengd met een scheutje lauw water. Anderen verkiezen om een volledig ei los te kloppen of de dooier te mengen met een beetje melk of siroop (voor dessertgebak).
Ja, je kunt gewoon melk of room gebruiken als waslaag op gebakken goederen . Je kunt ook olie of boter gebruiken, en ze kunnen je allemaal dezelfde knapperige gouden coating geven die eieren bieden. Je kunt deze vervangers aanbrengen met een banketbakkerskwast, net zoals je dat zou doen met een eiwaslaag.
Heel ei + volle melk : Meng in een kleine kom 1 groot ei met 1 eetlepel volle melk; klop tot alles goed gemengd is en er geen strepen meer over zijn, bestrijk het deeg dan. Deze eierwassing geeft je gebakken goederen een mooie goudbruine kleur en net genoeg glans.
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Bestrijk de bodem met ei
Tijdens het bakken stolt het ei en voorkomt het dat vocht in de bodem trekt. Bak de bodem met het losgeklopte ei ca. 5 minuten voordat je de vulling toevoegt.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
Vet dat weglekt tijdens het bakken: Het is onvermijdelijk dat er wat vet weglekt, maar dit zal te veel zijn als: de oventemperatuur te laag is, de pasta te dun is uitgerold waardoor er te dikke vetlagen ontstaan, of er te veel vet is gebruikt .