Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Griekse yoghurt en afvallen. Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt [30].
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Welke Griekse yoghurt moet je kiezen als je wilt afvallen? Als je wilt afvallen, is in principe magere Griekse yoghurt de beste keuze.
Griekse yoghurt is namelijk gezond en past perfect in een koolhydraatarm dieet. Neem een schaaltje als ontbijt, toetje of gezond tussendoortje. Waarom is Griekse yoghurt gezond? Het is rijk aan de belangrijke voedingsstoffen: eiwitten en vetten.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Op dit moment, wanneer de hoeveelheid maagzuur niet te veel is op een lege maag, is bevestigd dat het veilig is voor de effectiviteit en activiteit van yoghurtbacteriën om de gezondheid van het spijsverteringsstelsel te behouden. Het eten van yoghurt op een lege maag wordt echter niet aanbevolen voor mensen met maagproblemen .
Fruit & zuivel
Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer. Je eten verteert namelijk beter als het in de pan al met elkaar in aanraking is gekomen in plaats van pas in je maag. Rauw fruit kan je het beste minstens een uur voor of na de volgende maaltijd eten.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Yoghurt moet worden vermeden met kaas, warme dranken, zure vruchten, melk, mango's, nachtschades, bonen, eieren, vis . Vet en eiwitten zijn niet bij elkaar passende voedingsmiddelen omdat ze verschillende spijsverteringssappen nodig hebben. Kaas kan niet worden gecombineerd met eieren, fruit, warme dranken, melk, bonen, yoghurt.
"Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla, etc., mag niet met melk of yoghurt worden ingenomen. Dit komt omdat deze combinatie kan leiden tot gastritis en een groot aantal andere gezondheidsproblemen van de darmen ," zei ze.
Enzym protease. Dat komt door het enzym protease, dat in de verse kiwi en ananas zit. Het enzym knipt eiwitten (proteïnen) in kleinere stukjes waardoor ze minder vocht kunnen vasthouden. Dan komt vocht vrij en gaat de yoghurt bitter smaken.
Je hebt net een hele kom bosbessen gegeten en eindigde met minder antioxidantcapaciteit in je lichaam, omdat je ze met melk at. Geen wonder dat het mengen van bosbessen met yoghurt of melk de bloeddrukverlagende voordelen teniet kan doen .
Vasant Lad merkt op dat yoghurt niet met melk gecombineerd moet worden. Daarnaast somt hij een aantal alledaagse voedingsmiddelen op die je misschien je hele leven al met yoghurt combineert, maar dat eigenlijk niet zou moeten doen! Hieronder vallen zure vruchten, meloenen, vis, mango, zetmeel, kaas en bananen .
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Wil je juist aankomen dan kies je liever producten die per 100 gram veel energie bevatten. Denk bijvoorbeeld aan Griekse Yoghurt met 10% vet (160 kcal per 100 gram), nootjes (550-650 kcal per 100 gram) of avocado (350 kcal per 100 gram).
Je maag kan van streek raken en problemen krijgen met de spijsvertering . Yoghurt staat bekend om het feit dat het veel probiotisch calcium bevat. Het heeft een aanzienlijke impact op zowel je tanden als je lichaam als geheel. Wanneer je het echter op een lege maag eet, vernietigt je maagzuur de nuttige bacteriën, waardoor ze nutteloos worden.
Sommige mensen denken dat Griekse yoghurt een dikmaker is. Een product zorgt er niet voor dat je dik wordt. Het hangt af van je volledige voedingspatroon of je aankomt of niet. Griekse yoghurt is te koop in varianten met 0%, 2% en 10% vet.
Een "portie" Griekse yoghurt is ~150–200g, afhankelijk van uw gewicht. Eet u elke dag 3–4 yoghurts? Dat zou geen probleem moeten zijn . Let op: controleer het suikergehalte van uw yoghurt.
Als je dit wil vervangen voor yoghurt met muesli heb je ongeveer 250 ml halfvolle melk of yoghurt nodig met 6 eetlepels muesli/cruesli. Een portie havermout met melk is vaak te weinig om dit allemaal mee te vervangen. Wil je dit wel doen dan kan je dit aanvullen met bijvoorbeeld fruit en/of suiker erin.
Yoghurt en bosbessen combo is geweldig voor de gezondheid van de huid . Deze Griekse yoghurt combo, rijk aan antioxidanten en vitaminen, verheldert de huid en voorkomt vroegtijdige veroudering. Het bestrijdt vrije radicalen en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Het houdt de huid gehydrateerd en laat deze op natuurlijke wijze stralen.
Voor het slapen: Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.