Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
De beste groenten om te overwegen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortels, sperziebonen, pompoen en wintergroenten zoals spinazie, boerenkool, snijbiet en boerenkool . Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Soepliefhebbers doen er goed aan om altijd gebruiksklare en voorverpakte porties soepgroente in het vriesvak te hebben. Niet alleen soep profiteert van die lekkere versheid. Ook andere gerechten, zoals curry's of eenpansmaaltijden, krijgen door verse groente of de daarvan gemaakte groentebouillon een extra dosis smaak.
Kun je verse bloemkool invriezen zonder te blancheren? Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren, anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest .
Verse spitskool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare spitskool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Hoe weet je of verse spitskool niet goed meer is? De kool is dan beschimmeld of gaat verkleuren.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Water blancheer kleine hele wortels 5 minuten, in blokjes of plakjes gesneden 2 minuten en in de lengte reepjes 2 minuten. Koel snel af, laat uitlekken en verpak, laat 1/2 inch ruimte over. Sluit af en vries in . Dit document is geëxtraheerd uit "So Easy to Preserve", 6e editie.
Je kunt wortels invriezen zonder ze te blancheren, maar ze verliezen dan wel hun kenmerkende knapperige textuur . Om de oorspronkelijke textuur zo dicht mogelijk te behouden, raden de meeste experts aan om de wortels eerst te blancheren.
Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen.
Alle groenten moeten worden geblancheerd en snel worden gekoeld voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd. Uitzonderingen: Gesneden of in blokjes gesneden uien, groene uien, prei en paprika's hoeven niet te worden geblancheerd voordat ze worden geconserveerd.
Vries groenten snel in door ze in één laag op een bakplaat met rand te spreiden . Wanneer de producten helemaal bevroren zijn, bewaar ze dan in luchtdichte containers of diepvrieszakken. Vul harde containers tot de rand en verwijder zoveel mogelijk lucht uit diepvrieszakken. Zorg ervoor dat u de datum op de verpakkingen zet.
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen . Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels. Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Dit komt omdat broccoli voor het grootste deel uit water bestaat; wanneer het bevroren is, verandert het water in ijs en zetten de kristallen uit. Wanneer de kristallen langzaam smelten, sijpelt het water in de groente, waardoor er een kleffe bende ontstaat .
Als je je buik voorlopig vol hebt van bloemkool, snijd je alles in roosjes die je ongeveer 4 minuten kookt. Even laten afkoelen en daarna kun je de bloemkool invriezen. Handig voor als je een keer minder tijd hebt. Je haalt het bakje bloemkool uit de vriezer en kiepert het bijvoorbeeld zo in jouw Thaise curry.
Vriest heel goed in. Ik vries rauwe broodjes zonder saus in (blijft heel netjes). Of gebakken/gekookte broodjes met saus.
Vries kool individueel in op een bakplaat . Kool zou in 12 tot 24 uur moeten bevriezen, afhankelijk van hoe groot uw wiggen zijn. Nadat het bevroren is, gooit u de wiggen in bulk in diepvrieszakken. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat u ze afsluit.