Voeg de broccoli toe aan het kokende water en kook het ongeveer 4 tot 5 minuten. Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar.
Prik met een vork in de broccoli om te kijken of deze gaar genoeg is. Kook niet te lang. Broccoli behoudt zijn heldergroene kleur, knapperige zachtheid en zoetheid als je hem kookt tot je met een vork door de stengel kunt prikken .
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit, allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden . Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Het probleem is dat deze door mensen gemaakte uitvinding in gekookte vorm een slechte reputatie heeft: het is een papperige, grijze, saaie teleurstelling .
Het gebruik van een grote hoeveelheid water en te lang koken resulteert in het grootste verlies . Het Amerikaanse ministerie van landbouw meldt dat u 15 tot 25 procent van de vitamine C van de broccoli verliest en 5 tot 15 procent van de meeste B-vitamines, behalve foliumzuur.
Ik heb broccoli geroosterd op drie verschillende temperaturen (177, 220 en 260 °C) en met verschillende tijdsinstellingen (10, 20 en 30 minuten). Ik ontdekte dat broccoli uitdroogt en leerachtig wordt als je hem langer op een lagere temperatuur kookt. Dit komt doordat de uitgewaaierde vorm ervoor zorgt dat er na verloop van tijd te veel vocht ontsnapt .
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Laat het water weer aan de kook komen en kook de stengels tot ze ook knapperig-mals zijn, 1 1/2 tot 2 minuten. Als u zachtere groenten wilt, kook ze dan nog 30 seconden .
Eenmaal gekookt, wordt de smaak van broccoli uitgesprokener en genuanceerder . Het kookproces verzacht de roosjes, waardoor een zachte textuur ontstaat. Gestoomde broccoli behoudt zijn levendige groene kleur en ontwikkelt een mildere, iets zoetere smaak vergeleken met rauwe broccoli. De bitterheid wordt vaak ook minder.
Voor in het voorjaar geplante broccoli kiest u een variëteit met hittetolerantie en een korte groeicyclus (50 tot 60 dagen tot de oogst). De meeste groeien het beste als midzomerplanting voor de herfstoogst. Voor de herfstoogst kiest u variëteiten met een langere groeicyclus van 60 tot 85 dagen , zodat de koppen zich vormen bij koelere temperaturen.
Broccoli is een vezelrijke groente. Dat wil zeggen: er zitten veel vezels in. Met een portie broccoli heb je zo al 15-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Dat is belangrijk, want die zijn goed voor je darmen en verminderen het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar.
Om te koken, doe je het in een pan met kokend water en kook je het 6-8 minuten . Om te stomen, doe je het in een stoompan boven kokend water en kook je het 6-8 minuten. Om te roerbakken verhit je 1 eetlepel olie in een koekenpan, voeg je de broccoli toe en kook je het 4-5 minuten of tot het zacht is.
Voeg de broccoli toe aan het kokende water en kook het ongeveer 4 tot 5 minuten. Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Het is slecht om eten te laten verbranden, toch? Fout — nou ja, een beetje dan. Bij het koken is er een heel dunne lijn tussen het geven van een aangename verkooling en het knapperig laten verbranden van eten. Hoewel dat laatste vermeden moet worden, is er niets mis mee om een aantal van je favoriete kruisbloemige groenten zoals broccoli een delicate, verkoolde verbranding te geven .
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Deze ijsbadtechniek is niet alleen effectief voor te lang gekookte groenten, maar ook voor rauwe, verwelkte groenten. Dus de volgende keer dat u per ongeluk uw groenten te lang kookt, wees dan niet bang! Pak een kom met ijskoud water en breng die kleur, textuur en smaak terug.
Hij is rijk aan voedingsvezels, vitamine C, en vitamine K. Broccoli is ook een goede bron van kalium, magnesium, en foliumzuur. Rauwe broccoli is gezond en voedzaam, je kunt rauwe broccoli verwerken in een salade of ermee kaasfonduen. Velen vinden rauwe broccoli heerlijk in combinatie met een dipsaus.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool bevatten hoge niveaus van onoplosbare vezels , die snel kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, vooral wanneer ze rauw worden geconsumeerd. Symptomen kunnen zijn: een opgeblazen gevoel, gas en krampen.
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.