Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
De Sichuanese keuken staat bekend om pittige gerechten en dan ook wel echt pittig. Diverse gerechten van vis en vlees worden ondergedompeld in een rode saus waarin de Sichuan peper verwerkt is. Deze pittige saus is zeker geen uitzondering, maar eerder dagelijkse kost.
Nummer 1: Carolina Reaper (1.5 miljoen tot 2.2 miljoen Scoville) Last but not least, de Carolina Reaper. De Carolinea Reaper is de heetste peper ter wereld.
Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar. Beeld: kiza.eu. De Carolina Reaper heeft een gemiddelde heetheid van ruim 1,5 miljoen op de schaal van Scoville, met uitschieters tot 2,2 miljoen. Deze schaal geeft weer hoe heet stoffen zijn als je ze inneemt, gebaseerd op het capsaïcinegehalte.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken. Van origine wordt de kip gekruid met een mengsel Caribische kruiden waar onder andere hete rode pepers in zitten. Thuis kun je de kippetjes met Tabasco op de barbecue leggen, als je durft.
De Carolina Reaper werd vijf jaar geleden door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Eetwedstrijden en challenges met hete pepers zijn niet ongevaarlijk, zo waarschuwt arts Sanjeev Jain van de Columbia Astma- en allergiekliniek in Huffington Post.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU. Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Records per continent: Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
De maximale temperatuur van een houtvuurtje (1027 °C) is vergelijkbaar met de gemiddelde temperatuur van een kaars (1100°C). Maar het officiële wereldrecord voor heetste vlam op aarde staat op naam van dicyanoacetyleen : bijna 5000°C. Dat is bijna even heet als het zonoppervlak (5500°C).
Thailand : Thailand wordt vaak beschouwd als het land met het pittigste eten ter wereld. Populaire, algemeen erkende pittige gerechten zijn onder andere Tom Yum-soep, pittige Thaise papajasalade en groene Thaise curry. Mexico: De Mexicaanse keuken maakt rijkelijk gebruik van zowel verse als gedroogde chilipepers, waarvan er veel behoorlijk pittig zijn.
Sichuan-hotpot , China
Typisch Chinees eten uit de regio Sichuan wordt beschouwd als een van de pittigste gerechten ter wereld en de hotpot is daar een goed voorbeeld van.
De pittige, verdovende 'mala'-werking van de keuken komt van chilipepers en Sichuanpeper en is in Hongkong populairder dan ooit.
De Sichuan peper
Daaraan ontleent de peper dan ook zijn citroen- en anijsachtige smaak. Door zijn pittige karakter wordt dit kruid toch als peper bestempeld. Hoewel de Sichuan keuken pittig is, zit ze bomvol smaak. In veel pittige gerechten gaat de smaak verloren, doordat de peper het gerecht domineert.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Er wordt wel eens gezegd dat pikant eten verslavend werkt en een soort roes veroorzaakt. Dat klopt. De pijn, die door de capsaïcine wordt veroorzaakt, triggert de hersenen om endorfine aan te maken, de lichaamseigen pijnstiller. En dat zorgt voor een lichte roes van euforie.
Op 25 juli 2019 werd het in Nederland voor het eerst meer dan 40 graden. De dagen ervoor werden al temperatuurrecords gebroken op veel plekken in Spanje en Frankrijk. We waren dus voorbereid. Toch waren velen (inclusief ikzelf en veel collega's op het KNMI) behoorlijk verrast dat de 40 graden echt bereikt werd.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.
Ecuador: eeuwige lente. Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso.
Met zo'n 2,693 miljoen SHU op de Scovilleschaal overstijgt de Pepper X zelfs de Carolina Reaper die schommelt tussen 1,64 en 2,2 miljoen SHU. Met zo'n 2,693 miljoen op de SHU op de Scovilleschaal, overstijgt de Pepper X zelfs de Carolina Reaper die schommelt tussen 1,64 en 2,2 miljoen SHU.
Het wordt niet opgepikt door je smaakpapillen, maar door pijnreceptoren die een seintje sturen naar je hersenen. Onze hersenen merken geen verschil tussen een hete peper of een hete bakplaat. Eet jij een pepertje? Dan reageren jouw hersenen dus alsof er een warmteprikkel is.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld.
Ja, een rode, reactieve huid als resultaat na het nuttigen van ongezonde voeding. Stoffen zoals capsaïcine in pikant eten stimuleren namelijk irritatiereceptoren in de huid, wat kan leiden tot pijnlijke, prikkende, trekkerige gevoelens en roodheid. Om je huid te kalmeren is het verstandig om pikant eten te vermijden.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen.